Καταιγιστικές εξελίξεις σε κυβέρνηση & ΣΥΡΙΖΑ - Κυβέρνηση Εθνικού σκοπού χωρίς Λαφαζάνη με τεχνοκράτες
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της πολυπόθητης συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρισμένος σε υποστηρικτές και αντίθετους με τη νέα συμφωνία οδηγείται σε διάσπαση, αφού τουλάχιστον 25 βουλευτές (από διάφορες συνιστώσες) δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.
Η ενότητα πλέον είναι μόνο φαινομενική. Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει πλήρως διαχωρίσει τις ευθύνες της και υπολογίζεται ότι σύντομα θα συγκροτηθεί αυτοτελώς και στο Κοινοβούλιο μαζί με ΚΟΕ και ΔΕΑ, να έχει κοινοβουλευτική ομάδα με πάνω από 30 - 35 βουλευτές.
Η φράση «εγώ Παπαδήμος δεν θα γίνω» περιγράφει την πρόθεση του πρωθυπουργού να «κάνει πίσω», εάν χαθεί η δεδηλωμένη στη Βουλή. Κι έπειτα να εξετάσει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης με διακομματική στήριξη, στην οποία όμως δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος. Ωστόσο, ο εν λόγω σχεδιασμός «σκοντάφτει» στους σχεδιασμούς κέντρων εντός και εκτός Ευρώπης.
Με ορίζοντα τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ο ανασχηματισμός είναι υποχρεωτικός, τουλάχιστον για Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλης, αλλά και για περίπτωση που οι ΑΝ.ΕΛΛ. βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος, παρ’ ότι ο πρόεδρός τους δήλωσε τη στήριξή του στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όχι στη συμφωνία.
Τα σενάρια δεν αποκλείουν ο ανασχηματισμός να είναι πολύ ευρύτερος και να δίνει στην κυβέρνηση τα χαρακτηριστικά ενός σχήματος, στο οποίο θα είναι ευρύτατη η συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων και τεχνοκρατών. Η συγκεκριμένη εκδοχή οδηγεί με ιδιότυπο τρόπο σε μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» και αυτός δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Εκτός από την Αριστερή Πλατφόρμα, και άλλες ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Νεολαία, η ΚΟΕ και το Κόκκινο Δίκτυο αντιτίθενται στη συμφωνία με τους δανειστές, οπότε η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προβλέπεται επεισοδιακή. Ρούντι Ρινάλντι, Αντώνης Νταβανέλος και Νεολαία ετοιμάζονται να πολεμήσουν τα νέα μέτρα στον δρόμο.
Τέλος, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως το βράδυ της Τετάρτης.
Την ίδια ώρα, συνεχείς συσκέψεις έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με υπουργούς και στελέχη, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τα μέτρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γάννης Δραγασάκης.
Επίσης, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου έχουν περάσει ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος προσερχόμενος παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, προσθέτοντας ότι «το πραξικόπημα που πήγε να γίνει μέσα στην Ευρώπη, δεν θα γίνει μέσα στη Βουλή των Ελλήνων».
Προ ολίγου αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr