ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. επιδιώκουν «διαζύγιο» με την Πρόεδρο της Βουλής
Σε μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό έχει εξελιχθεί η πρόεδρος της Βουλής, ενώ παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν την παραίτησή της.
Το γυαλί μεταξύ τους φαίνεται να έχει ραγίσει ανεπανόρθωτα μετά το κοινοβουλευτικό «σαμποτάζ» της προηγούμενης Παρασκευής, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να καθυστερήσει την έγκριση της νομοθετικής εξουσιοδότησης της κυβέρνησης για να κλείσει τη συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.
Χθες υπήρξε όργιο φημών περί παραίτησής της ή κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον της (σ.σ. οι μόνοι δύο τρόποι για να απομακρυνθεί από τη θέση της), ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν. Από το περιβάλλον της κ. Κωνσταντοπούλου διαμήνυαν πάντως ότι η πρόεδρος δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.
Η κατάθεση της πρότασης μομφής απαιτεί 50 βουλευτές, αριθμό που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. διαθέτουν, ενώ χρειάζεται 151 «ναι» για να γίνει αποδεκτή. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, μαζί και το ΚΚΕ, αναμένεται να υπερψηφίσει μια τέτοια πρόταση, ωστόσο δεν θα πάρει την πρωτοβουλία να την καταθέσει, περιμένοντας την κίνηση του πρωθυπουργού.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατέκρινε χθες την απόφαση της προέδρου «να αξιοποιήσει τον θεσμικό της ρόλο για να μη λάβει εγκαίρως απόφαση η Βουλή» και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ ενοχλητικό που για πολλοστή φορά συμπλέει σε ζήτημα κοινοβουλευτικής λειτουργίας με τη Χρυσή Αυγή».
Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο βουλευτής του κόμματος Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Θα της κάνουμε πρόταση μομφής αν δεν φύγει μόνη της. Δεν μπορεί με αυτή την υπερβολική της έπαρση, το αλαζονικό της ύφος, τον ναρκισσισμό της να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μας έχει φτάσει η συμπεριφορά της στα άκρα, μας εξοργίζει, διχάζει και τους ίδιους τους βουλευτές της παράταξής της».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Παναγιώτα Δριτσέλη, η οποία σημείωσε ότι η πρόεδρος «δεν φάνηκε αντάξια της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».
Από την πλευρά των συγκυβερνώντων ΑΝ.ΕΛΛ., τόσο η εκπρόσωπος Τύπου Μαρίνα Χρυσοβελώνη, όσο και η Σταυρούλα Ξουλίδου ζήτησαν την απομάκρυνσή της, με την τελευταία να υποστηρίζει ότι «αν είχε ευθυκρισία, θα έπρεπε να παραιτηθεί».
Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Γ. Σταθάκης έχει ταχθεί υπέρ της παραίτησης όσων αντιτίθενται στην πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη χαρακτήρισε «θεσμικό και πολιτικό βάρος».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr