Φωτό & βίντεο: το Ιστορικό welcome της Αμερικής στην Κούβα – Δολάρια, τουρίστες & επιχειρήσεις καταφθάνουν
H αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων, ύστερα από μισό και πλέον αιώνα ανάμεσα στην Αβάνα και την Ουάσιγκτον, φέρνει στην Κούβα το δολάριο, με αμερικανικές εταιρείες να έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της Ντόιτσε Βέλε.
Και αυτό πριν ακόμη αρθεί επισήμως το αμερικανικό εμπάργκο και με την Κούβα να έχει επιβάλλει από το 2005 πρόσθετο φόρο 10% για τη μετατροπή δολαρίων σε μετατρέψιμα πέσο, κάτι που δεν ισχύει για τα υπόλοιπα ξένα νομίσματα. Στην Κούβα υπάρχει διπλό νόμισμα, ένα μετατρέψιμο πέσο που χρησιμοποιούν κυρίως οι τουρίστες και ένα πέσο χωρίς εξωτερική αξία, το οποίο χρησιμοποιούν οι Κουβανοί.
Όπως γράφει στο εξαιρετικό του ρεπορτάζ ο Μωυσής Λίτσης στη «Ναυτεμπορική», η αμερικανική εταιρεία παροχής και διαχείρισης διεθνών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων IDT υπέγραψε πρόσφατα με την αντίστοιχη κρατική κουβανική εταιρεία Etesca συμβόλαιο που καθιστά εφικτή την πραγματοποίηση απευθείας τηλεφωνικών κλήσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η συνδρομητική διαδικτυακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών Netflix προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της και στην Κούβα, όπου πλέον γίνονται δεκτές ως μέσο πληρωμής οι πιστωτικές κάρτες μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.
Ο τομέας που αναμένεται να επωφεληθεί άμεσα δεν είναι βέβαια άλλος από τον τουρισμό, τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για την Κούβα. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε, η διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb περιλαμβάνει ήδη στις λίστες της περισσότερες από 1.000 δυνατότητες διαμονής στην Κούβα.
Από το 2016 τα κρουαζιερόπλοια της αμερικανικής εταιρείας Carnival Corporation θα επιτρέπεται να αγκυροβολούν μπροστά στις κουβανικές ακτές. Επειδή προς το παρόν παραμένει σε ισχύ το οικονομικό εμπάργκο που απαγορεύει την είσοδο στην Κούβα Αμερικανών τουριστών, επισήμως οι επιβάτες τέτοιων πλοίων θα θεωρούνται ότι μετέχουν σε «πολιτιστική, καλλιτεχνική, θρησκευτική και ανθρωπιστική ανταλλαγή».
Η άρση του εμπάργκο παραμένει ζητούμενο, υπάρχουν ωστόσο πολλοί γερουσιαστές που αντιδρούν στο ενδεχόμενο αυτό. Ο Τζέιμς Ουίλιαμς, πρόεδρος της αμερικανικής οργάνωσης Engage Cuba, απηύθυνε έκκληση στο αμερικανικό Κογκρέσο «να συμβάλει ώστε να έρθει το συντομότερο δυνατό η μέρα που θα επιτρέψει στους Αμερικανούς τουρίστες και επιχειρηματίες να πραγματοποιούν συναλλαγές με τους γείτονές τους».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, η άρση του εμπορικού εμπάργκο θα αύξανε την αξία της εισαγωγής προϊόντων από τις ΗΠΑ στην Κούβα σε επίπεδα άνω των τεσσάρων δισ. δολαρίων τον χρόνο. Το αντίστοιχο ποσό στον τομέα των υπηρεσιών θα ανερχόταν σε 1,6 δισ. δολάρια τον χρόνο. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυτήν τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, ανέρχονται σε 300 εκατ. δολάρια.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών Pew, το 63% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των στενότερων σχέσεων με την Κούβα και το 66% υπέρ της κατάργησης του αμερικανικού εμπάργκο.
Επίσης, οι Κουβανοί που ζουν στις ΗΠΑ αποτελούν σημαντική πηγή τόνωσης της κουβανικής οικονομίας. Τα εμβάσματα που στέλνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα που ζουν στην πατρίδα εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα δύο δισ. δολάρια.
Οι πρεσβείες
Από χθες το πρωί, η σημαία της Κούβας κυματίζει έξω από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, μαζί με τις σημαίες των υπόλοιπων χωρών με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.
Το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα ανέκτησε επίσης χθες το καθεστώς της πρεσβείας. Η επίσημη τελετή έπαρσης της αμερικανικής σημαίας θα γίνει κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στις 14 Αυγούστου.
Επιμέλεια οπτικοποίησης: Ειρήνη Νικολοπούλου
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr