Αλ. Τσίπρας και τα τέσσερα σενάρια - Σε ποια περίπτωση το συνέδριο θα γίνει μετά τις εκλογές;
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η ψήφιση της "μεγάλης συμφωνίας" στις 18 Αυγούστου. Εντούτοις, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν προετοιμασμένοι ακόμα και για ένα ξαφνικό πισωγύρισμα από την πλευρά των εταίρων.
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται ο χρόνος που θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα σε βάθος τριετίας. Είναι πολύ σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου να έχει προηγηθεί το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ. Βασικός πυλώνας των επιδιώξεων της ελληνικής πλευράς είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης στην κοινωνία, ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο η λαϊκή δυσφορία και οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία που θα προκληθούν, αργότερα, από τα σκληρά μέτρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να ξεκινήσει σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις σε πολιτικό επίπεδο. Οι πρωτοβουλίες αυτές του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν άμεσα, πριν το ταξίδι του στο Σουέζ, μεθαύριο Πέμπτη.
Επιταχύνουν τα φορολογικά, μεταθέτουν για το μέλλον τη φορολόγηση των αγροτών
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση, έως σήμερα τα "δύσκολα" ζητήματα, κατά τους κυβερνητικούς κύκλους, είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών. Πρόκειται για μέτρα, που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει οπισθοβαρώς. Αντιθέτως, ζητά να έρθουν μπροστά -εκτός του πακέτου Γιούνκερ- οι άλλες αλλαγές στα φορολογικά, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα στα ταμεία του κράτους.
Πάντως σε ό,τι αφορά στη φορολογία των αγροτών, ο προβληματισμός στο πρώτο κυβερνητικό κόμμα είναι έκδηλος. Ήδη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους για το περιεχόμενο των προτάσεων, αλλά και για το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζεται ως υπερασπιστής των αγροτών απέναντι στη συμφωνία που επιδιώκει η κυνέρνηση με το "κουαρτέτο".
Για να αντιστραφεί αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός αύριο στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερωθεί για τα αγροτικά ζητήματα από τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ θα τον συνοδεύει και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης.
Όσον αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι μπορεί να έχει φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ελληνικό αίτημα για αύξηση στον κατώτατο μισθό, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν έχει υποχωρήσει στις πιέσεις που αφορούν στις κήρυξη απεργιών και τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Τα τέσσερα σενάρια
Ο τρόπος που θα κλείσει η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες, θα καθορίσει τόσο τις πολιτικές εξελίξεις όσο και τις διεργασίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της τέσσερα σενάρια, τα οποία έχουν ως δεδομένα την επίτευξη ενός είδους συμφωνίας και τη βέβαιη καταψήφισή της από την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Κατ΄αρχήν, στο Μέγαρο Μαξίμου μένουν προσηλωμένοι στον στόχο μιας τριετούς "μεγάλης συμφωνίας" που θα έχει κλείσει πριν τον Δεκαπενταύγουστο και που θα ψηφιστεί αμέσως μετά. Αυτός ο σχεδιασμός προβλέπει τη διεξαγωγή συνεδρίου στις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά, έως το τέλος του μήνα, διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Εναλλακτικά, εξετάζεται το σενάριο να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να μετατεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο. Αυτός ο δρόμος θα ακολουθηθεί στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν για άμεση ψήφιση των πρώτων εφαρμοστικών νόμων, κάτι που θα στενέψει τα χρονικά περιθώρια. Η κυβέρνηση άλλωστε επιθυμεί να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι με νέους συσχετισμούς στη Βουλή, που θα έχουν προκύψει μετά από εκλογές.
Τα δύο επόμενα σενάρια είναι τα πλέον απευκταία για το Μέγαρο Μαξίμου και έχουν ως αρχή πως δεν θα υπάρχει τριετής συμφωνία, αλλά συμφωνία-«γέφυρα». Σε αυτή την περίπτωση, είτε οι εκλογές θα μεταφερθούν για το Νοέμβριο μετά την εξιολόγηση του φθινοπώρου, είτε θα προκηρυχθούν άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα πιέσει στην κατεύθυνση μιας "μεγάλης συμφωνίας" και όσο το δυνατόν ταχύτερης προσφυγής στις κάλπες. Άλλωστε, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους ότι στην περίπτωση που θα επικτατήσει μια πρόταση από τους δανειστές για συμφωνία-«γέφυρα», είναι πιθανόν ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες, με στόχο το βαθμιαίο περιορισμό της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και υπογραμμίζεται από όλες τις πλευρές πως οι συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους εκπροσώπους του "κουαρτέτου" γίνονται σε πολύ καλό κλίμα, επισημαίνεται πως κανείς δεν εφησυχάζει, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να τορπιλιστεί η συμφωνία την τελευταία στιγμή.
Ούτως ή άλλως, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως στην Ευρώπη το Grexit κάποιοι το θέλουν ακόμα, κάτι που επισήμανε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή της σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών: "Όλα δείχνουν πως το σχέδιο του Σόιμπλε για «προσωρινό time out» της Ελλάδας από την ευρωζώνη «ήρθε για να μείνει»" τόνισε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr