Made in Greece ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος Νίκος Κουλούσιος - Με την εκπομπή του συστήνει την Ελλάδα στην Ολλανδία

Ο άνθρωπος στον οποίο ανήκει η φωνή που ακούγεται από το Hellas Pindakaas, την Ελληνική ραδιοφωνική εκπομπή που εκπέμπει από τις συχνότητες του Δημοτικού Ραδιοφώνου του Άμστερνταμ «Salto/Wereld FM», στους 99.4 Mhz, κάθε Παρασκευή βράδυ 21:00-22:00 ολλανδική ώρα.

"Δυστυχώς φυστικοβούτυρο" (που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει "Ε! καλά δε πειράζει, δεν τρέχει και τίποτα") ή αλλιώς Helaas Pindakaas, συνηθίζουν να λένε οι Ολλανδοί, αν και το Helaas παραπέμπει περισσότερο στην Ελλάδα, παρά στη χώρα της τουλίπας. Αυτό φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε και ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος Νίκος Κουλούσιος.

Γράφει: Βάσω Μιχοπούλου

 Ο ίδιος πήρε το πρώτο συνθετικό Ηelaas, του άλλαξε την ορθογραφία για να γίνει Ηellas και μαζί με αυτή άλλαξε προς το καλύτερο και τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη διάθεση των ελλήνων ακροατών του. Ο κατά τα άλλα, "γευστικός" τίτλος παραπέμπει συνειρμικά και στην Ελλάδα και στην Ολλανδία, αφού είναι ένας τίτλος ενωτικός, που κάνει πιο soft την "πειραγμένη" εικόνα της Ελλάδας στα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης. "Ξεκίνησα την εκπομπή εθελοντικά την Πρωταπριλιά του 2012.


Ήταν μια εποχή που ήμουν άνεργος, δεν υπήρχαν δουλειές για Έλληνες, είχα αρκετό χρόνο για ενδοσκόπηση και "ψαχνόμουν" γενικά. Είπα τότε να φτιάξω κάτι δικό μου, γιατί κατάλαβα πως τελικά δεν θα πρέπει να περιμένουμε τις ευκαιρίες να μας συναντήσουν, αλλά να τις δημιουργούμε μόνοι μας, ακόμη και όταν οι συνθήκες γύρω μας δείχνουν να είναι απελπιστικές.

Έτσι πρότεινα συνειδητά στους υπεύθυνους του δημοτικού ραδιοφώνου του Άμστερνταμ να κάνω μια εκπομπή στα ελληνικά και να φιλοξενώ Έλληνες ,αλλά και Ολλανδούς φιλέλληνες που μιλούν ελληνικά.. Έτσι κι αλλιώς η συχνότητα στην οποία εκπέμπουμε (Salto / Wereld FM) φιλοξενεί μόνο ξενόγλωσσες εκπομπές (υπάρχει μια Βρετανική, μια Ιταλική, και πολλές από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής). Επίσης ήθελα να δώσω λίγο κουράγιο στους Έλληνες που για κάποιο λόγο βρίσκονταν εδώ και να περάσω ένα ενωτικό μήνυμα για τους δύο λαούς, που είναι ευρωπαίοι, που τους ενώνουν περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και που μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, όπως ακριβώς συνυπάρχουν και στον ραδιοφωνικό "αέρα" του Άμστερνταμ εκπομπές με διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες". Αυτά μου περιγράφει ο ίδιος καθισμένος στον καναπέ του καταπράσινου διαμερίσματός του σε μια από τις πιο κεντρικές συνοικίες της πόλης.


Μου εξηγεί πως το Salto/Wereld FM είναι εθελοντικό ραδιόφωνο, πως εκείνος πληρώνει ένα συμβολικό τίμημα για τη χρήση του στούντιο κάθε φορά που έχει εκπομπή και πως την ετοιμάζει μόνος του, εκτελώντας παράλληλα χρέη παρουσιαστή, αρχισυντάκτη, τεχνικού του ήχου, ντισκ-τζόκεϊ και παραγωγού. Η εκπομπή αλληλεπιδρά σε μεγάλο βαθμό με το ελληνικό κοινό της Ολλανδικής πρωτεύουσας και ο Νίκος Κουλούσιος είναι πάντα "ανοικτός" σε προτάσεις. Μάλιστα καλεί όλους όσοι έχουν κάποιο θέμα που θέλουν να αναδείξουν μέσα από την εκπομπή, να του γράψουν στο hellaspindakaas@gmail.com ή να το συζητήσουν μαζί του ραδιοφωνικά στο στούντιο, σε περίπτωση που βρίσκονται στην Ολλανδία.
Ζώντας το Ευρωπαϊκό όνειρο
Ο Νίκος Κουλούσιος μετά τις σπουδές του στο Τμήμα Δημοσιογραφία & ΜΜΕ του ΑΠΘ βρέθηκε το 1999 στη Χάγη της Ολλανδίας και στη συνέχεια στο Άμστερνταμ για να συνεχίσει με πτυχίο και Μάστερ σε Ευρωπαϊκές σπουδές και Διαχείριση Επικοινωνίας (Communications Management). Ήταν η εποχή που πίστευε πως η κινητικότητα ή η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων από χώρα σε χώρα, εκτός από θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν και δικαίωμα των πολιτών μιας ενωμένης Ευρώπης.


"Όταν πήγα στη Χάγη ως φοιτητής με το πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus έκανα μια ελεύθερη και συνειδητή επιλογή να εγκαταλείψω την πόλη, το σπίτι μου στην Ελλάδα και την ζωή που είχα εκεί, για να αναζητήσω νέες εμπειρίες. Πάντα ήθελα να φύγω. Ένιωθα πως πνιγόμουν και ήθελα να ανασάνω. Αναρωτιόμουν πού πηγαίνουν οι άλλοι; Εκεί θα πάω κι εγώ. Ήθελα να απολαύσω την ελευθερία μου ως ευρωπαίος πολίτης και να ζήσω στο εξωτερικό". Η ελληνική καταγωγή του στάθηκε αρκετές φορές η αφορμή για επαγγελματική διέξοδο, αφού οι πρώτες δουλειές του Έλληνα παραγωγού μετά τις σπουδές του στο Άμστερνταμ, του ανατέθηκαν εξαιτίας της μητρικής του γλώσσας. Η μια ήταν στο κοντρόλ ενός τηλεοπτικού στούντιο του Άμστερνταμ να μανατζάρει ένα τηλεπαιχνίδι για λογαριασμό του ελληνικού ΑΝΤ1 και η άλλη σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης να μεταφράζει από τα αγγλικά στα ελληνικά.
Βέβαια δεν έχασε ποτέ την επαφή του με την πατρίδα του, αφού όχι μόνο συνεργαζόταν κατά καιρούς με ελληνικά έντυπα και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες (περιοδικά "SOUL" και "Ταχυδρόμος", εφημερίδα "Μακεδονία", ιστοσελίδα "Lifo.gr", κ.ά) αλλά συμμετείχε και εξακολουθεί να συμμετέχει όταν χρειάζεται, ως "άτυπος" πρεσβευτής της χώρας μας σε μεγάλης θεαματικότητας ολλανδικές τηλεοπτικές εκπομπές πολιτικού περιεχομένου, όπως οι Een Vandaag και Buitenhof της δήμοσιας ολλανδικής τηλεόρασης Ned1. Την ίδια ώρα είναι μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ολλανδίας (Buitenlansde Pers Vereniging). Ο Έλληνας δημοσιογράφος ήταν εκείνος που "στρίμωξε" πριν δύο χρόνια τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη Χάγη, κατά τη συνάντηση του ίδιου με τους δημοσιογράφους της ένωσης ανταποκριτών ξένου τύπου της Ολλανδίας.

"Όταν έφτασε σε μένα και άκουσε ότι είμαι Έλληνας δημοσιογράφος, αναφώνησε «Wow Greece!» με έκπληξη. Η αλήθεια είναι ότι στην ένωση ανταποκριτών δεν υπήρχε μέλος από την Ελλάδα για πολλά χρόνια τώρα και φάνηκε πως η εμφάνιση μου εκεί τον «ξάφνιασε».Όταν ήρθε η σειρά μου σκόπευα να τον ρωτήσω για το συσχετισμό μεταξύ της ευρωπαϊκής πολιτικής της λιτότητας και της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων, χωρίς όμως να επικεντρώσω στην Ελλάδα.
Αντίθετα, προσπάθησα να θέσω το θέμα σε ευρωπαϊκή βάση ρωτώντας τον αν ανησυχεί για την στροφή όλο και περισσότερων ευρωπαίων ψηφοφόρων προς τα ακροδεξιά κόμματα και αν νιώθει πως απειλείται η ευρωπαϊκή συνοχή λόγω της λιτότητας στην Ευρώπη, της συνεχιζόμενης ύφεσης, της ανέχειας και της ανεργίας, καθώς και του γεγονότος πως ο κόσμος νιώθει πως πληρώνει για μια κρίση που δε δημιούργησε ο ίδιος.
Εξεπλάγην όταν μου απάντησε πως κατανοεί πλήρως και γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, λόγω της κρίσης, η ελληνική κοινωνία και πως έχει και εκείνος συγγενείς που κατάγονται από την Ελλάδα και μάλιστα ένας από αυτούς, λόγω της οικονομικής αστάθειας στη χώρα μας, ήρθε στην Ολλανδία αναζητώντας δουλειά. Παραδέχθηκε πως για την άνοδο της ακροδεξιάς δεν φταίνε οι ψηφοφόροι, αυτοί δεν κάνουν ποτέ λάθος. Η ευθύνη είναι των υπόλοιπων κομμάτων - στην περίπτωση της Ολλανδίας του δικού του, των Χριστιανοδημοκρατών και των Εργατικών, γιατί δεν "αφουγκράστηκαν" όπως έπρεπε τις ανησυχίες του κόσμου."
Ένας πολίτης του κόσμου
Ο Νίκος Κουλούσιος αδυνατεί να περιγράψει τον εαυτό μου με μια μόνο λέξη, προτιμά το "Πολίτης του κόσμου" γιατί πιστεύει πως με ένα lap-top και μια καλή σύνδεση στο internet καταργείς όλα τα σύνορα. "Νιώθω πως κινούμαστε προς μια εποχή, όπου θα μπορεί να ζει κανείς και να εργάζεται σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου, με ή χωρίς φυσική παρουσία.", συμπληρώνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος μετά από δεκαεπτά χρόνια παραμονής στην Ολλανδία και πλήρως εναρμονισμένος με τη κουλτούρα της, δηλώνει πως βρίσκεται σε αναμονή και πως ξεκινά τη σταδιακή αποδόμηση και απομυθοποίηση του «Παραδείσου» που πολύ πιστεύουν οτι είναι η Ολλανδία και όλων όσων νομίζουμε ότι είναι οργανωμένα και λειτουργούν τέλεια χωρίς προβλήματα. "Η Ολλανδία είναι ως ένα βαθμό μια χώρα με οργανωμένο κράτος, αλλα οι Ολλανδοί έχουν πολλά «τρωτά» σημεία όπως και άλλοι λαοί.


Είναι κατά μια έννοια άνθρωποι της εικόνας, του "φαίνεσθε", χωρίς να εμβαθύνουν στα πράγματα. Έχουν πλάσει μια ιδεατή εικόνα για τη χώρα τους, που όμως αν ξύσει κανείς την επιφάνεια της θα διαπιστώσει οτι τα προβλήματα παραμένουν ίδια όπως και σε άλλες χωρες της Ευρώπης. Ευέλικτες μορφές εργασίας, αποδυναμωμένα εργατικά σωματεία, μονοπώλια, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν κόβουν απόδειξη, απολιτίκ πολίτες, νεολαία που δουλεύει αδιαμαρτύρητα και πολλές φορές χωρίς δικαιώματα για 3,5 ευρώ την ώρα, ομαδικές απολύσεις, «φούσκα» στα στεγαστικά δάνεια είναι φαινόμενα που παρατηρούνται σε μια χώρα που γέννησε τον καπιταλισμό και ακολουθεί το καλβινιστικο δόγμα ευλαβικά.

Οι Ολλανδοί έχουν μια μοναδική σχέση και αγάπη για το χρήμα, μια «ιδιοτέλεια» που με ενοχλεί λίγο. Εμείς οι Έλληνες έχουμε μια σχέση «αυταπάρνησης» μεταξύ μας που είναι μοναδική. Ο Ολλανδός δεν θα δώσει τη ζωή του για το φίλο του, ο Έλληνας μπορεί και να το κάνει".
Ο Νίκος Κουλούσιος αν και τόσα χρόνια δεν έχει αισθανθεί ως "μη ευπρόσδεκτος" στη χώρα όπου ζει, αναγνωρίζει πως η Ολλανδία είναι ένας τόπος διαφορετικός σε νοοτροπία και κουλτούρα και εκνευρίζεται όταν συναντά Ολλανδούς που δεν γνωρίζουν τίποτε για την ελληνική ιστορία και ταυτίζουν την πατρίδα του μόνο με τον ήλιο, τη θάλασσα και τις διακοπές. Ο ίδιος δεν φαντάζεται να περνά όλη την υπόλοιπη ζωή του στην Ολλανδία, αφού δηλώνει πως μια καλή δουλειά στον τομέα του και μια σταθερή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, θα ήταν ικανές να τον κάνουν να επιστρέψει μόνιμα. Προς το παρόν λειτουργεί ως ένας άτυπος σύνδεσμος των Ελλήνων που ζουν εκεί (6000 είναι οι αφιχθέντες Έλληνες μόνο των τελευταίων 5 ετών) με την Ελλάδα. Μάλιστα, ξεχωρίζει μια από τις εκπομπές με τίτλο: "Διαχειρίζομαι την αλλαγή" όπου φιλοξένησε Έλληνες ψυχολόγους που έδιναν χρήσιμες συμβουλές στη νέα μορφωμένη γενιά Ελλήνων μεταναστών για μια "υγιή" εγκατάσταση.
Μου εξηγεί πως υπάρχουν αρκετές κατηγορίες Ελλήνων που φτάνουν στην Ολλανδία. Εκείνοι που με την εγκατάσταση τους αποκόπτονται τελείως από την Ελλάδα και τους εκεί Έλληνες, εκείνοι που φτάνοντας στο Άμστερνταμ αρχίζουν να "οικοδομούν" το δικό τους ανθρώπινο δίκτυο που εμπεριέχει και πολλούς Έλληνες και εκείνοι που μετακινούνται για καθαρά επαγγελματικούς-εταιρικούς λόγους και για μικρό χρονικό διάστημα, οι οποίοι είναι ανοικτοί στη δικτύωση, αλλά και οι πιο ευτυχισμένοι από όλους τους άλλους. "Η ευτυχία όμως είναι κάτι που δεν ορίζεται εύκολα", συμπληρώνει ο ίδιος και συνεχίζει:" Κάποτε έκανα πρακτική στη Διεθνή Αμνηστία στη Χάγη και έφτασα ως ακτιβιστής ακόμη και μέχρι το Σίδνει. Ήμουν ιδεαλιστής και έβλεπα τα πράγματα πιο ρομαντικά. Είχα την ελπίδα πως κάποτε αυτός ο κόσμος θα αλλάξει. Όσο περνούν τα χρόνια και με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, νιώθω ότι είμαστε καταδικασμένοι πια σε μια κατάσταση που δεν ξέρω αν μπορούμε να την αλλάξουμε", καταλήγει φανερά προβληματισμένος.


Ο Νίκος Κουλούσιος εργάζεται παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα, μακριά από το γνωστικό του αντικείμενο, αφενός γιατί και η ολλανδική αγορά των μίντια αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αφετέρου γιατί δεν πληρώνεται ούτε από τα ελληνικά μέσα για τις ανταποκρίσεις του. Ωστόσο, παραμένει πιστός στο ραντεβού του κάθε βδομάδα με ειδήσεις, θέματα, συζητήσεις στο στούντιο με καλεσμένους, από την Ελλάδα και την Ολλανδία. Την ώρα που γίνεται η συνέντευξη έχει ήδη ολοκληρώσει την εκπομπή της εβδομάδας που διανύουμε και σκέφτεται το θέμα της επόμενης. "Θα το βρω", μου λέει και συνεχίζει χαριτολογώντας: "μόνο η αρχή και η μέση μου λείπουν, αφού το κλείσιμο της εκπομπής είναι πάντα σταθερό: «Ήταν η ελληνική εκπομπή Hellas Pindakaas. Ελάτε να ξαναβρούμε λίγα από όσα μας ενώνουν, αφήνοντας στην άκρη τα όσα ίσως μας χωρίζουν.»
Ακολουθήστε το Hellas Pindakass στο Facebook ή ακούστε την εκπομπή του Νίκου κάθε Παρασκευή στις 22:00 ώρα Ελλάδας (οπουδήποτε και αν βρίσκεστε, μέσω διαδικτύου), ζωντανά, από το λινκ:http://http://salto.nl/streamplayer/radio/wereldfm_live.asp
Και On Demand, όλες οι προηγούμενες εκπομπές, οποιαδήποτε στιγμή, μέσω του λινκ : https://soundcloud.com/hellaspindakaas

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr