Νόμπελ Ιατρικής 2015 σε 3: Ιάπωνας, Κινέζος & Αμερικάνος για την επανάσταση στον πόλεμο κατά των παράσιτων
Το φετινό Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας μοιράζονται δύο επιστημονικές ομάδες για τη σημαντική δουλειά τους στην καταπολέμηση παρασίτων που παραμένουν μάστιγα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
«Οι φετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ έχουν αναπτύξει θεραπείες που έφεραν επανάσταση στη θεραπεία ορισμένων από τις πιο καταστροφικές παρασιτικές ασθένειες», επεσήμανε η Επιτροπή Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, ανακοινώνοντας τους νικητές του βραβείου που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (960.000 δολάρια ΗΠΑ).
Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, η μια ομάδα που θα λάβει και το ήμισυ του χρηματικού επάθλου που συνοδεύει το βραβείο είναι εκείνη του Ιρλανδού Ουίλιαμ Κάμπελ και του Ιάπωνα Σατόσι Ομούρα.
Ανακάλυψαν την ουσία αβερμεκτίνη, της οποίας τα παράγωγα μείωσαν τη συχνότητα δύο σημαντικών παρασιτικών ασθενειών, της λεμφικής φιλαρίασης (ελεφαντίασης) και της ογκοκέρκωσης, οι οποίες προκαλούνται από παρασιτικά σκουλήκια που ονομάζονται έλμινθες.
Το άλλο μισό βραβείο θα λάβει η Κινέζα Γιούγιου Του, η οποία ανακάλυψε το φάρμακο αρτεμισινίνη, χάρη στο οποίο μειώθηκε η θνησιμότητα των ασθενών από ελονοσία.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Νομπελ, οι εργασίες τους άλλαξαν τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που πλήττονται από τις ασθένειες αυτές.
Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως σε φτωχές χώρες, προσβάλλονται από έλμινθες, μικροσκοπικά σκουλήκια που αναπτύσσονται σε μια ποικιλία ιστών του ανθρώπινου σώματος. Ειδικά η λεμφική φιλαρίαση πλήττει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα η ογκοκέρκωση, προκαλεί φλεγμονή του κερατοειδούς και τελικά τύφλωση.
Παράλληλα, η ελονοσία, σκοτώνει σήμερα σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως παιδιά και κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο από τα βραβεία που δίνονται κάθε χρόνο. Τα βραβεία για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901, σύμφωνα με τη διαθήκη του εφευρέτη της δυναμίτιδας και επιχειρηματία Αλφρεντ Νόμπελ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr