Νέες αποκαλύψεις για την Αμφίπολη: Η ''χρυσή'' κηδεία του Ηφαιστίωνα, ο Μέγας Αλέξανδρος & οι έρευνες για το ταφικό μνημείο
Την ώρα που η νέα διαμάχη μεταξύ αρχαιολόγων για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης - μετά τις ανακοινώσεις των υπευθύνων της ανασκαφής, ότι κατασκευάστηκε προς τιμή του Ηφαιστίωνα, μετά από σχετική παραγγελία του Μεγάλου Αλέξανδρου - βρίσκεται σε εξέλιξη, η επιστημονική ομάδα πραγματοποιεί νέες έρευνες για να συμπληρώσει νέα κομμάτια στο παζλ των αποκαλύψεων.
Αυτό τόνισε στην τελευταία της συνέντευξη η Κατερίνα Περιστέρη που κατηγόρησε όσους την αμφισβητούν πως αξιολογούν, αγνοώντας τα δεδομένα. “Είναι ιδιαίτερα λυπηρό για μένα να υπενθυμίζω σε συναδέλφους ότι είναι απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό να αξιολογούν και να αποφαίνονται για ένα ανασκαφικό έργο τα τεκμήρια του οποίου αγνοούν. Ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας ως την ολοκλήρωση των μελετών μας επιφυλάσσει και πρόσθετα στοιχεία που κλειδώνουν τα συμπεράσματα της επιστημονικής μας ομάδας. Δυστυχώς πολλοί βιάζονται και εκτίθενται”, δήλωσε η κ. Περιστέρη.
Ορισμένοι από τους επιστήμονες εντός και εκτός συνόρων μπορεί να αμφισβητούν ότι το ταφικό μνημείο χτίστηκε προς τιμήν του Ηφαιστίωνα, ωστόσο όλοι δέχονται πως η κηδεία του επιστήθιου φίλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν η πιο πολυδάπανη που είχε γίνει μέχρι τότε, δηλαδή έως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες του 4ου αιώνα π.Χ. Το κόστος των νεκρικών κατασκευών και της όλης τελετής είχε ανέλθει συνολικά σε 10.000-12.000 τάλαντα. Η σημερινή ισοτιμία αυτού του ποσού αντιστοιχεί περίπου σε 25 τόνους ατόφιου χρυσαφιού.
Πολλοί επισημαίνουν ότι το γεγονός αυτό, δείχνει πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν συντετριμμένος και ήθελε να τιμήσει τον Ηφαιστίωνα. ''Ο τύμβος κατασκευάστηκε από τον περίφημο Δεινοκράτη κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αφιερώθηκε ως τόπος λατρείας στη μνήμη του Ηφαιστίωνα'' λένε πολλοί αρχαιολόγοι, αλλά υπάρχει και η αντίθετη άποψη...
Οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων
Ο επίτιμος πρόεδρος αναστηλώσεων αρχαίων μνημείων Αθανάσιος Νακάσης αμφισβητεί ότι οι επιγραφές που βρέθηκαν δίπλα στο λιοντάρι αναγράφουν παρέλαβον και φέρουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα χαρακτηρίζοντάς τες αστειότητες. “Δεν πρόκειται για επιγραφές πρόκειται για χαράγματα αυτό που θα λέγαμε σήμερα γκράφιτι. Τίποτα δεν είναι αληθές από αυτά ούτε τα παρέλαβον ούτε τα περί Ηφαιστίωνος”, δηλώνει ο κ. Νακάσης.
Η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη εξηγεί ότι το Η που ερμηνεύεται ως μονόγραμμα του Ηφαστίωνα από τους ανασκαφείς, μπορεί να είναι ο αριθμός οκτώ, ενώ αμφισβητεί και την χρονολόγηση του μνημείου θεωρώντας ότι είναι του 2ου αιώνα και αποδίδοντας στην ανασκαφική ομάδα εμμονή συσχέτισης με τον Μέγα Αλέξανδρο.
Ο καθηγητής Παναγιώτης Φάκλαρης υποστηρίζει πως ακόμη και το λιοντάρι δεν βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου και θεωρεί πως ο τάφος ανήκει σε Μακεδόνα στρατιωτικό. “Είναι ένας βετεράνος του πολέμου που πήγε στην Ασία με τον Αλέξανδρο είναι σαφές αυτό. Είναι μακεδονικός τάφος δεν είναι μνημείο για κάποιον. Ούτε Αντίγονος μονόφθαλμος ούτε Δεινοκράτης όλα αυτά είναι κάποιες ωραίες υποθέσεις που δεν στηρίζονται πουθενά”, επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Φάκλαρης, καθηγητής αρχαιολογίας.
Πηγή: Τηλεόραση Mega
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr