Good News: αύριο στην Αθήνα γιγαντιαίο μπριάμ για 5000 μερίδες! Κυριακάτικο τραπέζι κατά της σπατάλης
Ένα γιγαντιαίο μπριάμ, μαγειρεμένο με λαχανικά που θα απορρίπτονταν λόγω «ασχήμιας», θα προσφέρει 5.000 δωρεάν μερίδες, αύριο, Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στην πλατεία Κοτζιά, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας ενάντια στη σπατάλη τροφίμων, «Feeding the 5000».
Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα και άλλα επειδή περισσεύουν. Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλάει 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Ακόμη, αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.
Βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η ανάδειξη του πιο αποτελεσματικού τρόπου καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων μέσα από πιο σωστή διαχείριση της τροφής. Το ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000 διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Βack to Commons και το πρόγραμμα EU FUSIONS και με την πολύτιμη συμβολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, Σάββατο, είναι προγραματισμένο άλλο ένα «ΝτισκοΣούπα πάρτυ», όπου πάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα 1200 κιλά φρουτολαχανικών για το κυρίως γεύμα της Κυριακής, με χορευτική μουσική υπόκρουση.
Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα και έτσι, τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος ο οποίος μόλις υιοθετήθηκε και από τις ΗΠΑ. Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στραμμένη στα υπέρογκα μεγέθη της τροφής που σπαταλάται, η εκδήλωση «Με-Νού για 5000» καταφτάνει ως μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
- Μαγειρικές επιδείξεις από τους Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γκίκα Ξενάκη και Tip the Chef που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προαάσεις γιαονετεν Ανατολικτάσεις και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητούαάσεις γιαονετεν Ανατολικ.
- Αnti-food waste cocktails από τον Γιάννη Κοροβέση.
- Ντισκοσούπα street party, όπου το κοινό μαζί με εθελοντές θα φτιάξει και θα απολαύσει μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής
- Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 3-12 ετών γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές. Τις δράσεις συντονίζουν το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ανατολική Ανατπυξιακή Εταιρεία ΑΕ και η κολλεκτίβα Troo Food Liberation.
- Φωτογραφικός διαγωνισμός «Του στραβού το δίκιο» από το WWF. Φωτογραφιζόμαστε με ένα «άσχημο» φρούτο ή λαχανικό και αναδεικνύουμε την όμορφη όψη τους.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr