Βίντεο: Φοβερή παραδοσιακή τυρόπιτα από τα χεράκια του Άκη Πετρετζίκη στον φούρνο σας!
Γρήγορο και πολύ εύκολο φαγητό που αρέσει σε όλη την οικογένεια.
Συστατικά
Για τη βάση
1 πακέτο φύλλο κρούστας
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
500 γρ. φέτα σπασμένη
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κουτάκι σόδα 330 ml
Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κρόκους
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο αλλά όχι σε σημείο να καεί. Αμέσως ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα αλεύρι-βούτυρο.
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά ρίχνουμε την επόμενη κουτάλα γάλα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα σβολιάσει η μπεσαμέλ.
Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το γάλα. Μόλις πάρει μία βράση η μπεσαμέλ Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Ρίχνουμε μέσα γραβιέρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Μόλις λιώσει η γραβιέρα προσθέτουμε και τη φέτα.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε και αυτά. Κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 30 x 40 εκ.
Με ένα πινέλο, βουτυρώνουμε ελαφρά το πρώτο φύλλο κρούστας. Προσέχουμε να μην ακουμπήσουμε το πινέλο πάνω στα φύλλα.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο ολόκληρο στον πάτο του ταψιού.
Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα του πακέτου, αφού τα τσαλακώσουμε σαν ''ακορντεόν΄΄ και αφού τα βουτυρώσουμε.
Ρίχνουμε την μπεσαμέλ χωρίς να πιέζουμε τα φύλλα. Τη ρίχνουμε με προσοχή για να μην πατικωθούν.
Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα τσαλακωμένα εκτός από τα 2 πάνω πάνω που τα βάζουμε απλωμένα.
Χαράζουμε την πίτα και περιχύνουμε με την σόδα.
Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς με αέρα, για 60 λεπτά.
Tip
Τα αυγά στη μπεσαμέλ τα βάζουμε τελευταία για 2 λόγους. Για να μπορούμε να δοκιμάζουμε τη γεύση της και να βλέπουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι στη συνταγή μας αλλά και για να έχει κρυώσει πια το μείγμα και να μην ανησυχούμε μήπως τα κάνουμε ομελέτα!
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr