Μουσική στη Στέγη - Η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία: 3 μουσικοί, 3 κείμενα συνομιλούν

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, στο πλαίσιο της υποστήριξης της πρωτογενούς μουσικής δημιουργίας, της διάδρασης των τεχνών, του πειραματισμού και του ρεπερτορίου μεγάλων έργων, παρουσιάζει και φέτος μία σειρά δράσεων σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σας προσκαλεί σε μία σεζόν γεμάτη μουσική. 
 

Πέρυσι, τρεις συγγραφείς, οι Γιώργος Κοροπούλης, Μιχάλης Γκανάς και Δημήτρης Καλοκύρης, αγκάλιασαν την ιδέα και έγραψαν κείμενα με έμπνευση τη μουσική, τα οποία παρουσίασαν στο κοινό διαβάζοντάς τα οι ίδιοι.

Φέτος, λοιπόν, μοιραζόμαστε την εμπειρία της λογοτεχνίας που εμπνέεται από τη μουσική, γιορτάζουμε πέντε χρόνια δημιουργίας με τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού, πειραματιζόμαστε με κλασικά έργα και τα «μετασχηματίζουμε», απολαμβάνουμε νέα συμφωνικά έργα από το Δημήτρη Παπαδημητρίου και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και αφηγούμαστε ξανά υπέροχα παραμύθια της ελληνικής παράδοσης με μουσική και τραγούδι.

Ειδικότερα

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 
6 Νοεμβρίου 2015 | Μικρή Σκηνή | 20.00
Στο πλαίσιο υποστήριξης της πρωτογενούς δημιουργίας και της διάδρασης των τεχνών, τρεις συγγραφείς, οι Γιώργος Κοροπούλης, Μιχάλης Γκανάς και Δημήτρης Καλοκύρης, αγκάλιασαν την ιδέα και έγραψαν κείμενα με έμπνευση τη μουσική. Με δοκιμιακό, αυτοβιογραφικό ή αφηγηματικό χαρακτήρα, ο κάθε ένας με το ιδιαίτερο στυλ γραφής αποκάλυψαν σκέψεις για τη μουσική, σκέψεις για τη μουσική ζωή, σκέψεις για τη ζωή και τη μουσική. Οι τρεις συγγραφείς θα παρουσιάσουν τα  κείμενά τους την ίδια βραδιά σε μια ιδιότυπη σύνθεση των κειμένων τους σε ένα σώμα, με  αφορμή την συλλεκτική έκδοσή τους.


5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
11 Δεκεμβρίου 2015 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Με τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού να γιορτάζουν πέντε χρόνια δημιουργίας, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ και η Στέγη αποδεικνύουν μέσα από διαφορετικούς κύκλους εκδηλώσεων πως η ελληνική μουσική δημιουργία έχει παρόν και ακόμα πιο συναρπαστικό μέλλον. Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού είναι πλέον θεσμός στο χώρο της έντεχνης ελληνικής δημιουργίας: περισσότεροι από 1500 συμμετέχοντες και πάνω από 100 τραγούδια έχουν ξεχωρίσει σε αυτούς, κερδίζοντας τις εντυπώσεις των θεατών στις τέσσερις συναυλίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπως και το ευρύτερο κοινό που αγαπά το ελληνικό τραγούδι. 
Η φετινή, πέμπτη χρονιά των Αγώνων δεν θα είναι διαγωνιστική, αλλά εορταστική. Ένα τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο αποκλειστικά στο ελληνικό τραγούδι και την πολύπλευρη δημιουργία του. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 9 & 10 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθούν στη Μικρή Σκηνή ανοιχτά στο ευρύ κοινό workshops, με σκοπό την εκπαίδευση και στήριξη των νέων συνθετών, τραγουδοποιών, στιχουργών σχετικά με τη διαδρομή του τραγουδιού από τη δημιουργία του και την καταγραφή του στο χαρτί, στην παρουσίασή του στο κοινό, στην ηχογράφηση και τελικά στην έκδοσή του σε cd. Τέλος, στις 11 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με  νέα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης και πολλές εκπλήξεις. Μια γιορτή για τα πέντε χρόνια του θεσμού και ταυτόχρονα μια γιορτή του Ελληνικού Τραγουδιού που θα ηχογραφηθεί ζωντανά για την παραγωγή ενός επετειακού cd.   

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ | Ιανουάριος - Μάρτιος 2015
Ένας κύκλος τριών συναυλιών, όπου παρουσιάζονται  κλασικά  ή καινούργια έργα εξερευνώντας καινούργιες εμπειρίες ακρόασης. Η διάθεσή  μας είναι διάθεση παιχνιδιού, πειράματος, πρόκλησης, δοκιμής με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούργιο, ενδιαφέρον, δυναμικό, προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη.
27 Ιανουαρίου 2016 | Μικρή Σκηνή | 21.00
Η πρώτη συναυλία θα ανακοινωθεί σύντομα.
17 Φεβρουαρίου 2016 | Μικρή Σκηνή | 21.00
Με τίτλο ‘’Χειμωνιάτικο ταξίδι’’, θα παρουσιαστεί ο κύκλος τραγουδιών Winterreise του Franz Schubert (D 911, opus 89, 1828) για φωνή και πιάνο σε στίχους του Γερμανού ρομαντικού ποιητή Βίλχελμ Μύλλερ (Wilhelm Muller). Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν βάσει μιας ιδέας του Διονύση Καψάλη, ο οποίος υπογράφει την  μετάφραση των στίχων από τα γερμανικά στα ελληνικά, διευκολύνοντας τη διαδρομή του έργου ώστε να βρεθεί πιο κοντά στην καρδιά του Έλληνα ακροατή.
17 Μαρτίου 2016 | Μικρή Σκηνή  | 21.00
Οι Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τάσος Ρωσόπουλος θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια μελοποιώντας ποιήματα του Βίλχελμ Μύλλερ (Wilhelm Muller) από τον κύκλο Winterreise στη μετάφραση του Διονύση Καψάλη. 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΩΙΜΟY ΦΘΙΝΟΠΩΡΟY του Δημήτρη Παπαδημητρίου
5 Μαρτίου 2016 | Κεντρική Σκηνή |20.30
Στο πλαίσιο της δημιουργίας ρεπερτορίου μεγάλων έργων, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου συνθέτει μια συμφωνική σουίτα με τίτλο Το Χρονικό ενός πρώιμου Φθινοπώρου που θα ερμηνεύσει η ΚΟΑ-Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…


2 μουσικά παραμύθια για αφηγητή και συμφωνική ορχήστρα
16 & 17 Απριλίου 2015 | Κεντρική Σκηνή
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, εξελίσσοντας μια ιδέα για τη δημιουργία ρεπερτορίου με πηγή έμπνευσης την ελληνική παράδοση, ανέθεσε σε δύο συνθέτες τη σύνθεση έργων που θα ζωντανέψουν δύο παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια. Οι Αχιλλέας Γουάστωρ και Τάσος Ρωσόπουλος είναι οι δύο συνθέτες που αναλαμβάνουν την δημιουργία των έργων μαζί με τους Κώστα Φασουλά και Γιώργο Κοροπούλη αντίστοιχα, συγγραφείς των παραμυθιών. Την ΚΟΑ-Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που θα τα ερμηνεύσει, διευθύνει ο Γιώργος Μπαλατσινός.

Καλλιτεχνική επιμέλεια |Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή
Ιδέα | Ραλλού Βογιατζή
Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής | ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr