Κάντο όπως ο Άκης: Υπέροχο λαχταριστό κανταΐφι που θα "γλείφετε" τα δάχτυλα σας
Μια γλυκιά αμαρτία που λατρεύουμε, σιροπιαστό και ωραίο κατευθείαν στο πιάτο σας!
Συστατικά
Για το σιρόπι
330 ml νερό
450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ κανέλας
φλούδα από 1 λεμόνι (χωρίς το άσπρο πικρό μέρος)
Για τη σος
1 φλ. του καφέ γάλα
1 φλ. του καφέ κονιάκ
1 φλ. του καφέ κρέμα γάλακτος
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Για το κανταΐφι
1 φύλλο κανταΐφι 450 γρ
300 γρ. καρύδι
1 κ.γ κανέλα τριμμένη
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
350 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας λιωμένο
φυστίκι Αιγίνης λεπτοκομμένο προαιρετικά για διακόσμηση
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρνοντας σε βρασμό. Όταν πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Για να φτιάξουμε το κανταΐφι αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει. Θέλουμε γενικά να μην στεγνώσει οπότε καλό είναι να το ανοίξουμε τελευταία στιγμή και όσο σχηματίζουμε το ένα να κρατάμε το υπόλοιπο κάτω από μια νωπή πετσέτα.
Τρίβουμε το καρύδι με την κανέλα και το γαρύφαλλο στο μούλτι.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι 25 x 35 εκ. που θα βάλουμε μέσα το γλυκό μας.
Χωρίζουμε το φύλλο σε 12-14 κομμάτια. Παίρνουμε κάθε ένα και το απλώνουμε στον πάγκο. Με ένα πινέλο απλώνουμε αρκετό βούτυρο πάνω του. Στην μια άκρη βάζουμε από το μείγμα με το καρύδι και τα μπαχαρικά και τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά όμως. Τοποθετούμε στο ταψί. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Αν έχει μείνει βούτυρο στο τέλος που καλό θα είναι να μην έχει μείνει το αλείφουμε πάνω από το κανταΐφι. Σκορπίζουμε από πάνω το φuστίκι..
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μια ώρα και δέκα λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα και καλό θα είναι η σχάρα να είναι αρκετά ψηλά για να ψηθεί καλά από κάτω.
Ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κονιάκ. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Τα τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κουβερτούρα να λιώσει. Μόλις βγουν τα κανταΐφια από το φούρνο ζεστά-ζεστά περιχύνουμε με τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας.
Σιροπιάζουμε όσο είναι ζεστό το γλυκό σε δύο δόσεις. Στη δεύτερη δόση δίνουμε περισσότερη προσοχή στις κορυφές του κανταϊφιού.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr