Άκης Πετρετζίκης στο top Χριστουγεννιάτικο γλυκό: Stollen με βερύκοκα, cranberries & άχνη
Το ιδανικό γλυκό για να κάνει το γιορτινό σας τραπέζι να ξεχωρίσει.
Υλικά
340 γρ. αλεύρι σκληρό
7 γρ. μαγιά
40 γρ. καστανή ζάχαρη
1 αυγό , ελαφρώς χτυπημένο
40 γρ. βούτυρο λιωμένο
150 ml χλυαρό γάλα
250 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
4 κ.σ. λικέρ πορτόκαλι η κονιάκ
100 γρ. φυστίκια
50 γρ. αποξηραμένα cranberries
100 γρ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη
2 κ.γ. ζάχαρη άχνη για πασπάλισμαΒΕΡΥΚΟΚΑ CRANBERRIES & ΑΧΝΗ
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο και το γάλα και ζυμώνουμε με το γάντζο για 5 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία ελαστική ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που τo έχουμε αλείψει με λάδι. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα. Παράλληλα βάζουμε τα βερίκοκα με το λικέρ μέσα σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά και μετά αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα.
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε τα φυστίκια μέχρι να διαλυθούν τελείως. Προσθέτουμε τα cranberries, τη λευκή σοκολάτα, τα βερίκοκα και χτυπάμε ξανά στο μούλτι. Ρίχνουμε το μείγμα σε μία λαδόκολλα και σχηματίζουμε έναν κορμό 25 εκ. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 5-10 λεπτά μέχρι να σφίξει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο μήκους 28Χ18 εκ.
Βάζουμε τη γέμιση στη μέση κατά μήκος της ζύμης και από την αριστερή πλευρά με ένα πινέλο αλείφουμε με νερό τις άκρες και τοποθετούμε από πάνω την δεξιά πλευρά της ζύμης.
Πιέζουμε ελαφρά έτσι ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και αφήνουμε το γλυκό για μισή ώρα σκεπασμένο με πετσέτα μέχρι να φουσκώσει.
Ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει και να φουσκώσει.
Κρυώνουμε πάνω στη σχάρα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr