Γκουρμέ από την Κρητικιά γιαγιά: Καλκάνι σχάρας σε σταμναγκάθι σοτέ με λαδολέμονο κάπαρης
Συνταγή 8 μερίδων για καλκάνι σχάρας σε σταμναγκάθι σοτέ με λαδολέμονο κάπαρης, όπως το φτιάχνουν στην Κρήτη.
Συνταγή 8 μερίδων για καλκάνι σχάρας σε σταμναγκάθι σοτέ με λαδολέμονο κάπαρης, όπως το φτιάχνουν στην Κρήτη, από το madeincreta.gr
Υλικά
Φιλέτο από μεγάλο καλκάνι 1000 γρ, χωρίς πέτσα
Σταμναγκάθι 1000γρ.
Κάπαρη, 1 / κ.σ. (όχι αλμυρή)
Μουστάρδα, 1 κ.σ.
Αυγό κρόκος 1 τμχ
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, / φλιτζ.
Ηλιέλαιο, 1/3 φλιτζ.
Αλεύρι, 1 κ.σ.
Μαϊντανός ψιλοκομμένος 2 κ.σ.
Χυμός λεμονιού, 1 τμχ.
Αλάτι, φρέσκο τριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε το σταμναγκάθι, το σουρώνουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του ψαριού και τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Βάζουμε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, τον κρόκο, την κάππαρη και τα δουλεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο λίγο το λεμόνι και τα λάδια, ανακατεμένα.
Αφού τελειώσει όλο το λάδι, βγάζουμε το μείγμα από το μίξερ και προσθέτουμε το μαϊντανό. Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ηλιέλαιο, το βάζουμε στη φωτιά και αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε τα φιλέτα του ψαριού. Αφού ψηθούν και πάρουν ξανθό χρώμα από τη μία πλευρά, τα γυρίζουμε να ψηθούν από την άλλη.
Μαρινάρουμε το σταμναγκάθι με λίγη από τη βινεγκρέτ που έχουμε φτιάξει, βάζουμε λίγο σταμναγκάθι στο πιάτο και τοποθετούμε πάνω το ψάρι που εκείνη τη στιγμή βγάζουμε από τη φωτιά.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το καλκάνι με γλώσσα ή όποιο άλλο φιλέτο ψάρι
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr