Ο καλλονός γαλανομάτης Alejandro Aravena ο καλύτερος αρχιτέκτονας του κόσμου & των φτωχών

Ο 48χρονος αρχιτέκτονας είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Pritzke, της υψηλότερης διάκρισης στον κόσμο στον τομέα της αρχιτεκτονικής, μιας και έχει εστιάσει την καριέρα του στο σχεδιασμό και την οικοδόμηση κοινωνικών κατοικιών χαμηλού κόστους και στην ανακατασκευή πόλεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

 

 

Είναι η πρώτη φορά που ένας αρχιτέκτονας από τη Χιλή φτάνει σε αυτό το κορυφαίο βραβείο, ενώ είναι σημαντικό πως αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ομόλογοί του εστιάζουν την προσοχή τους στο σχεδιασμό κτιρίων με υλικά του κάθε τόπου.

Ο 48χρονος Alejandro Aravena βλέπει την αρχιτεκτονική από τη σκοπιά της κοινωνικής χρησιμότητας και λιγότερο της αισθητικής απόλαυσης. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε επισημάνει: «Πολλές φορές η λύση είναι η δημιουργία ενός οικονομικού κτιρίου. Κάποιες άλλες φορές υπάρχει η ανάγκη να επικεντρώσεις τη φαντασία των ανθρώπων στην αρχιτεκτονική. Η μέγιστη πρόκληση είναι να αναλύσεις, με ψυχρό τρόπο, την εξίσωση και να δημιουργήσεις κάτι ενδιάμεσο».

Αν και δεν συγκαταλέγεται στις διάσημες αρχιτεκτονικές φίρμες, όπως αναφέρει η Νew York Times, το όνομα του είναι γνωστό στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Είναι ο επιμελητής της φετινής Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Pritzker. 

Ο Aravena είναι διευθυντής της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, ενώ το 2014 έκανε αίσθηση με μια ομιλία του στην TED. H εταιρεία του, Elemental, έχει έδρα στο Σαντιάγο και στηρίζεται στη θεωρία «σχεδόν ένα έτοιμο σπίτι». Μια πρωτοποριακή σκέψη που επιτρέπει στους κατοίκους να ολοκληρώσουν το σπίτι τους, σύμφωνα με τις ανάγκες τους λαμβάνοντας ενεργό ρόλο.

Η εταιρεία προώθησε το σχέδιο το 2003 στη βόρεια Χιλή, χτίζοντας σπίτια για 100 οικογένειες έναντι μικρού τιμήματος (6.800 ευρώ), με την κυβέρνηση να προσφέρει επιδότηση για την κατασκευή τους.

Η έμπνευση του Αραβένα έλκει την καταγωγή της από τις φαβέλες και την παραγκουπόλεις που «ανθούν» στη Λατινική Αμερική, με στόχο όμως αυτές οι μικρές οικίες να έχουν τη δυνατότητα επέκτασης σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr