Γερμανός ιερέας στην Φρανκφούρτη συγκεντρώνει χρήματα για τους Έλληνες που υποφέρουν - Ένας φιλέλληνας που δακρύζει
Στην πόλη του Κάσελ, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τη Φρανκφούρτη, μια κλειστή συγκέντρωση με περίπου 300 προσκεκλημένους λάμβανε χώρα πριν από δύο μήνες.
Στις καρέκλες της αίθουσας που είχε κλειστεί ειδικά για την εκδήλωση κάθονταν ανώνυμοι Γερμανοί πολίτες αλλά και αρκετά πρόσωπα γνωστά στην τοπική κοινωνία: βουλευτές, επιστήμονες, επιχειρηματίες και μαζί τους ένας ιερωμένος, ο Μπούρκχαρτ Μάγιερ.
Ολοι έχουν περάσει από τον μπουφέ και συζητούν μεταξύ τους όταν ο κ. Μάγιερ παίρνει τον λόγο. Κάνει μια διάλεξη για την οικονομική κρίση στον ευρωπαϊκό νότο και τελειώνοντας λέει αποφασιστικά: «Και τώρα βάλτε τα χέρια στην τσέπη, γιατί κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή υποφέρουν». Και έτσι γίνεται. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Από το 2012 που εγκαινιάστηκε η συνάντηση αυτή επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ενώ το ιδιότυπο δίκτυο αλληλεγγύης Γερμανών πολιτών προς Ελληνες που έχει συστήσει ο προτεστάντης ιερέας Μάγιερ εκφράζεται με πολλούς τρόπους.
Μέσα στην εκκλησία του Κάσελ έχει τοποθετηθεί κουτί οικονομικής ενίσχυσης «υπέρ Ελλήνων», ενώ ο κ. Μάγιερ ως πρόεδρος του ελληνογερμανικού συνδέσμου της πόλης έρχεται σε επαφή με τοπικούς φορείς για τη συγκέντρωση χρημάτων. «Είναι ένας φιλέλληνας που όταν μιλά για την Ελλάδα δακρύζει», λέει ο πατέρας Εμμανουήλ Νιράκης, ιερέας στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης, στην ενορία της οποίας διοχετεύεται σημαντικό τμήμα της οικονομικής ενίσχυσης των Γερμανών.
Ολα έχουν την εξήγησή τους: «Υπήρξα επί έντεκα χρόνια προκαθήμενος στη Γερμανική Εκκλησία της οδού Σίνα», λέει ο κ. Μάγιερ μιλώντας στο «Εθνος». «Από το 1967 έως το 1978. Από τότε η Ελλάδα μπήκε στην καρδιά μου. Είχα σπουδάσει Θεολογία και στην Ελλάδα γνώρισα συναδέλφους θεολόγους με τους οποίους αποκτήσαμε αδελφικές σχέσεις». Ολα ξεκίνησαν τυχαία το 2011. Η οικονομική κρίση είχε ήδη χτυπήσει την Ελλάδα, όταν δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού Spiegel αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ρεπορτάζ για την κατάσταση στη χώρα.
Οι γειτονιές του κέντρου και οι συνέπειες της κρίσης, τα δίκτυα αλληλεγγύης που αναπτύσσονταν στην πρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων και η δραστηριότητα της εκκλησίας της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, περιγράφονταν αναλυτικά. Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του περιοδικού, ενώ τμήμα του προβλήθηκε ως βίντεο στον διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό του Spiegel.
Το τηλεφώνημα
Σε μία από τις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Μπ. Μάγιερ ομιλητής για το ελληνικό ζήτημα ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Hans Eichel την περίοδο 1999-2005. «Το απόγευμα εκείνο χτύπησε το τηλέφωνο στην εκκλησία. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας Γερμανός προτεστάντης ιερέας. Ο Μπούρκχαρτ Μάγιερ από το Κάσελ», λέει ο πατέρας Εμμανουήλ. «Η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην, το τηλεφώνημα μου έκανε εντύπωση. Μιλώντας μαζί του μου είπε ότι είχε δει το ρεπορτάζ και πως ήθελε να βοηθήσει». Και έτσι έγινε. Με πρωταγωνιστή τον ίδιο, «φιλέλληνα με όλη τη σημασία της λέξης» όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, στήθηκε από Γερμανούς ένα δίκτυο ενίσχυσης της Ελλάδας που υποφέρει.
Ο προτεστάντης πάστορας κάνει διαλέξεις, μαζεύει χρήματα, γράφει σε εφημερίδες, συντονίζεται με τον δήμαρχο της πόλης, μέχρι και το καλαματιανό ελαιόλαδο διαφημίζει για να ενισχυθούν οι Ελληνες παραγωγοί, ενώ σε μία από τις εκδηλώσεις που είχε οργανώσει ήταν προσκεκλημένος ομιλητής για το ζήτημα της Ελλάδας ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Hans Eichel (1999-2005). «Υστερα από κάποιες συνεννοήσεις, το 2014 πήγα κι εγώ στη Γερμανία σε ένα από αυτά τα γεύματα», λέει ο πατήρ Εμμανουήλ.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr