Μοσχάρι λεμονάτο με μπρόκολο μουσταρδίτσα & ρίγανη από την χρυσοχέρα Νένα Ισμυρνόγλου

Μια πεντανόστιμη συνταγή για το Κυριακάτικο τραπέζι σας.

Υλικά800 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση από ελιά, κομμένο σε κύβους περίπου 3 εκ.
1 μεγάλο μπρόκολο ή 2 μικρότερα (περίπου 1.200 γρ.), χωρισμένα σε μικρά μπουκετάκια
1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ψιλοκομμένη
1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος (είναι ο αποξηραμένος σπόρος του μάραθου και τον βρίσκουμε σε όλα τα μπαχαράδικα) η φλούδα από 1 μικρό, ακέρωτο πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας σουμάκ (ανατολίτικο μπαχαρικό με βαθυκόκκινο χρώμα και λεμονίζουσα γεύση - το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα, αλλά και στα ράφια μπαχαρικών του ΑΒ) ή 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού +1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
1 γεμάτο κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε το gastronomos.gr και τη Νένα Ισμυρνόγλου για την παραχώρηση της συνταγής​

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε το μαραθόσπορο, τη φλούδα πορτοκαλιού και νερό τόσο ώστε να τα καλύπτει.

Οταν αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή (στο 3 - 4 αν η κουζίνα έχει κλίμακα μέχρι το 9), σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Ρίχνουμε το μπρόκολο και το σουμάκ, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και το μπρόκολο.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το υπόλοιπο λάδι με το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε. Πετάμε τη φλούδα πορτοκαλιού και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ένα αφράτο πιλάφι.

Who is Who

Η Νένα Ισμυρνόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αλλά οι πρόγονοί της έχουν καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Σπούδασε ραδιοηλεκτρονικά, μικρογλυπτική και αργυροχρυσοχοΐα, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη της μαγειρικής. Εργάστηκε ως μαγείρισσα στην Οία της Σαντορίνης από το 1983 ως το 1991 σε γνωστά εστιατόρια, όπως ο "Κουκούμαβλος" και το "1800". Το 1992 άνοιξε στην Αθήνα το εστιατόριο "Καλλίστη", στο οποίο ήταν υπεύθυνη σεφ αλλά και υπεύθυνη κουζίνας και προσωπικού. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που ανέδειξε την περίφημη "δημιουργική ελληνική κουζίνα" και βραβεύτηκε πολλές συνεχόμενες χρονιές με "Χρυσό Σκούφο". Από το 2000 ως το 2002 εργάστηκε στο εστιατόριο "Milos" στη Νέα Υόρκη, ενώ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε ως υπεύθυνη σεφ το εστιατόριο "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης" από το 2002 έως σήμερα, με μια διακοπή από το 2006 ως το 2008. Τη διετία αυτή συνεργάστηκε στο άνοιγμα αλλά και ως υπεύθυνη σεφ στο εστιατόριο "Pasaji", στο Σύνταγμα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τη μεσογειακή διατροφή στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Από το 2008 συνεργάζεται με την "Καθημερινή" και το περιοδικό "Γαστρονόμος". Αντλώντας άφθονο υλικό από την ελληνική παράδοση, συνθέτει συνταγές βασισμένες στα φρέσκα εποχικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr