Αμείλικτοι αριθμοί: 20.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, 5.000 περιμένουν στην Ειδομένη - Εκτός ελέγχου η κατάσταση
Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να βρίσκεται η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς τουλάχιστον 5.500 πρόσφυγες αναμένουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Από χθες το βράδυ, οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν κλείσει όλα τα σημεία διέλευσης, με αποτέλεσμα η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ να τείνει προς εκτροχιασμό.Την ίδια ώρα, ο αριθμός των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά ανέρχεται στους 2.000.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Ειδομένη με σχεδόν 4.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στον καταυλισμό και καθόλου ελεύθερο χώρο και άλλους περίπου 1.500 να περιμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Κατά δεκάδες συνεχίζουν να έρχονται με τα πόδια, την ίδια ώρα που οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι την ουδέτερη ζώνη.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στους 20.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αριθμός που ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί.
Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα:
στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα,
στον Ελαιώνα 1.200,
στο Σχιστό 1.200
στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες
στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.
Πάνω από 900 χιλ. πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το 2015
Σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Δ. Κυριαζίδη.
Ο υπουργός ανέφερε ότι συνολικά καταγράφηκαν το 2015 στην Ελλάδα 911.471 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων το 55% προέρχεται από τη Συρία, το 24% από το Αφγανιστάν και 10% από το Ιράκ.
Στην απάντησή του το υπουργείο επίσης αναφέρει πως από το σύνολο των 911.471 προσφύγων και μεταναστών μόλις 20.868 άνθρωποι επέστρεψαν στις χώρες τους.
ΗΠΑ: Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα ελέγχου των συνόρων της
Kάθε χώρα έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Τόνερ, ερωτηθείς για τις απειλείς εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν.
«Είναι σημαντικό κάθε χώρα να διαθέτει ένα είδος ελέγχου ή μία διαδικασία καταχώρησης όσων διέρχονται των εθνικών συνόρων» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Παράλληλα, ο Τόνερ παραδέχθηκε ότι η προσφυγική κρίση δεν συνιστά ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο χρήζει της διεθνούς προσοχής. «Πρόκειται για μία ανθρωπιστική κρίση, την οποία κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει» πρόσθεσε.
Εξέφρασε δε, την ευγνωμοσύνη του για την Ελλάδα, η οποία έχει ανταποκριθεί στο πρόβλημα με γενναιότητα και μεγαλοψυχία, προσφέροντας στους πρόσφυγες ένας ασφαλές καταφύγιο. «Όλα τα κράτη που εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να συμπεριφέρονται με ανθρωπιά» συμπλήρωσε.
Επανερχόμενος στο ζήτημα της Συνθήκης του Σένγκεν, επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ της Ε.Ε. και της Ελλάδας», ενώ στη συνέχεια παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με τις οποίες «η έξοδος της Ελλάδας δεν θα επιλύσει το προσφυγικό πρόβλημα».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr