Good news: Οι Έλληνες μείωσαν κατά 14,4% το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια
Το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών, ηλικίας 15 ετών και άνω, διαμορφώνεται στο 27,3%, έναντι 31,9% το 2009. Μειωμένη κατά 13,3% εμφανίζεται και η συχνότητα του ευκαιριακού καπνίσματος (5,2% από 6%).
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο της έρευνας Υγείας και αφορούν στοιχεία του 2014.
«Η μείωση των καπνιστών δεν είναι μόνο μεγάλη, αλλά και ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δικαιώνει τις μακροχρόνιες προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης στους μαθητές», σχολίασε χθες ο Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η συνολική ετήσια κατανάλωση τσιγάρων εμφανίζει μείωση κατά 45,3% στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι σήμερα. Στον αντίποδα των θετικών ευρημάτων, το παθητικό κάπνισμα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επικαλούμενος στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου, ο κ. Μπεχράκης σημειώνει ότι γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση προϊόντων καπνού σε κλειστούς χώρους, όπως καφέ-μπαρ (86%) και εστιατόρια (83%).
Ο καθηγητής χαρακτηρίζει την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα ως μία «σκληρή και πολύ διαδεδομένη μορφή βίας» που ασκείται στη χώρα μας.
Η εφαρμογή της νομοθεσίας -εξηγεί- είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ιδίως των παιδιών, εγκύων και ευπαθών ομάδων, όπως ασθενών με άσθμα, υπέρταση, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πλήρη αδιαφορία για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου. Το 19,2% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι εκτίθεται επί ώρες στο παθητικό κάπνισμα στον χώρο της εργασίας, ενώ το 18,5% αναφέρουν ότι καπνίζουν παθητικά στη δουλειά τους λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.
Χώροι διασκέδασης
Συντριπτικά υψηλότερα είναι τα ποσοστά του πληθυσμού που εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και εστιατόρια (53,4%). Επτά στους δέκα συμμετέχοντες (67,4%) απάντησαν ότι έχουν εκτεθεί το τελευταίο εξάμηνο σε παθητικό κάπνισμα σε καφέ-μπαρ και το 65,3% σε εστιατόρια.
Τα ποσοστά γίνονται ακόμη υψηλότερα, εάν συνυπολογιστούν οι θετικές απαντήσεις ως προς την έκθεση, αλλά σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Σε αυτήν την περίπτωση, το 85,9% δηλώνουν ότι έχουν καπνίσει παθητικά σε καφέ - μπαρ και το 83,1% σε εστιατόρια και ταβέρνες.
Ο κ. Μπεχράκης εκτιμά πως το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού αποκλείεται ρατσιστικά από τους χώρους εστίασης και διασκέδασης, λόγω μίας ανεξέλεγκτης «αδυναμίας» του κρατικού μηχανισμού να εφαρμόσει τους νόμους του: «Η Ελλάδα εφαρμόζει μία ακατανόητα τριτοκοσμική συμπεριφορά στο συγκεκριμένο θέμα», σημειώνει ο καθηγητής.
Χαρακτηρίζει απαραίτητη την πρόληψη του καπνίσματος σε νεαρές ηλικίες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 42,5% των καπνιστών ξεκίνησαν τη συνήθεια σε ηλικίες από 15 έως 18 ετών και το 39% από τα 19 έως τα 25.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr