O Άκης απογειώνει το μεσημέρι μας: Λαχταριστή τάρτα γλυκοπατάτας

Μια φανταστική συνταγή που θα λατρέψετε!

Συστατικά
350 γρ. γλυκοπατάτες
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
60 γρ. καστανή ζάχαρη
3 αυγά
¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
¼ κ.γ. κανέλα σκόνη
¼ κ.γ. τζίντζερ σκόνη
1 πρέζα πιπέρι
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα, χοντροκομμένη
βάση για γλυκές τάρτα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ανοίγουμε το φύλλο μας και το τοποθετούμε σε μία ταρτιέρα 26 εκ. Ό,τι κομμάτι φύλλου εξέχει από την ταρτιέρα μας το κολλάμε στο πλάι. Κάνουμε τρύπες στη βάση της τάρτας με ένα πιρούνι, τοποθετούμε μεμβράνη να εφάπτεται και βάρος από πάνω (π.χ. ρεβίθια) και κλείνουμε με τη μεμβράνη το βάρος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά, αφαιρούμε το βάρος και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, την αφήσουμε λίγο να κρυώσει πριν ρίξουμε τη γέμιση.
Κοβουμε τις γλυκοπατάτες σε μικρά κομμάτια, τις αλατίζουμε και τις ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
Μόλις είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε σε μία πετσέτα και πιέζουμε πολύ με τα χέρια μας να φύγει η περιττή υγρασία. Προσέχουμε μην καούμε.
Τις ρίχνουμε μέσα στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι που να γίνει ένας λείος πουρές.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας, τη ζάχαρη και τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το σιρόπι βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πήξει. Προσθέτουμε και τα μυρωδικά μας, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το πιπέρι και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε το μείγμα μας στη βάση της τάρτας μας που έχει κρυώσει και τη σοκολάτα σε χοντροκομμένα κομματάκια από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr