Ο Άκης Πετρετζίκης μας μαθαίνει τα μυστικά για πεντανόστιμα καλτσούνια!

Ένα παραδοσιακό πασχαλιάτικο γλύκισμα από την Κρήτη!

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. σόδα
100 γρ. ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι γάλα
1/4 φλυτζάνι λάδι
2 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι λεπτοτριμμένο

Για τη γέμιση

1 κιλό ανθότυρο
300 γρ. ζάχαρη
1 αυγό και 1 ασπράδι αυγού
1 κοφτή κουταλιά βούτυρο
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
1 βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι λεπτοτριμμένο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Περνάμε τα στερεά υλικά για τη ζύμη από ένα κόσκινο και τα βάζουμε στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε και τα υγρά υλικά ένα ένα με τελευταία τα αυγά και ανακατεύουμε με το γάντζο μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη..
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μίξερ, την βάζουμε σε ένα μπολ ελαφρά λαδωμένο, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε μέσα στο ψυγείο για μια ώρα ώστε να ξεκουραστεί και να μπορούμε μετά να την πλάσουμε πιο εύκολα.
Με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού και του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2 χιλιοστών.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Με τη βοήθεια ενός τσερκιού που έχει διάμετρο 9 εκ κόβουμε κυκλάκια από το φύλλο και τα βάζουμε το ένα πάνω από το άλλο ελαφρά αλευρωμένα για να μην πιάνουν πολύ χώρο πάνω στο τραπέζι. Καλό θα είναι αν αργούμε και δεν είμαστε πολύ γρήγοροι στο άνοιγμα του φύλλου να τα διατηρούμε σκεπασμένα με μια πετσέτα στο ψυγείο για να μην ξεραίνεται και σπάει η ζύμη μας.

Για τη γέμιση

Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, σπάμε το ανθότυρο με ένα πιρούνι σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή πάστα.

Για τα καλτσούνια

Βάζουμε από 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας που την βάζουμε από κάτω από το φύλλο το ανασηκώνουμε ελαφρά και κάνουμε με τα δάχτυλά μας τα ιδιαίτερα αυτά "τσιμπήματα"  δημιουργώντας το "στεφανάκι" γύρω από τη γέμισή μας. Μιας και είναι πολύ μαλακά και εύθραυστα τα καλτσούνια μας όταν είναι άψητα, τα μεταφέρουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας πάνω σε ταψιά που τα έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 180 με αέρα για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Αν θέλουμε τα αλείφουμε με λίγο κρόκο πριν τα ψήσουμε για να πάρουν ακόμα περισσότερο χρώμα.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr