Καλοκαιρινές κρύες σούπες από τον εκπληκτικό πολυβραβευμένο διεθνώς σεφ μας Βαγγέλη Δρίσκα!!
Οι κρύες σούπες έχουν την τιμητική τους στην Ισπανία, Γαλλία και Σκανδιναβία τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και στην ανατολική Ευρώπη μόλις ζεστάνει ο καιρός, σερβίρουν τις ίδιες σούπες που τρώνε τον χειμώνα, πιο δροσερές αυτή τη φορά. Από τις πιο γνωστές κρύες σούπες είναι η ισπανική γκασπάτσο που εδώ σας την προτείνω ελαφρώς παραλλαγμένη, όπως και η vichyssoise με πράσα, πατάτες και κρέμα, πάλι με μία παραλλαγή για να γίνει πιο δροσερή, αντικαθιστώντας την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι και προσθέτοντας ρόκα για πιο σπιρτόζικη γεύση. Εδώ θα προσέξετε την ρόκα, διαλέξτε φρέσκα τρυφερά φυλλαράκια και μάλιστα καλλιεργημένης ρόκας και όχι άγριας για να μη γίνει η σούπα σας πολύ πικρή. Aποφύγετε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο σε όποια σούπα ετοιμάσετε καθώς όταν κρυώσει η σούπα, τα λιπαρά της κρέμας και το βούτυρο θα βγουν στην επιφάνεια.
- 100 γραμ. καπνιστός σολομός
- 3 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 2 αγγούρια
- 2 κουτ. της σούπας χυμός λάιμ
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ κουτ. του γλυκού σκόνη κάρυ (μέτριας έντασης)
- λίγο κύμινο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καθαρίζετε τα αγγούρια και αφαιρείτε τα σπόρια τους. Τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζετε στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ με το σκόρδο, το κάρυ, το κύμινο και λίγο αλάτι. Τα πολτοποιείτε και περνάτε τον πολτό από το σουρωτήρι.
Ανακατεύετε με το γιαούρτι και τον χυμό λάιμ και αφήνετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες τουλάχιστον.
Λίγο πριν σερβίρετε, ψιλοκόβετε τον σολομό. Μοιράζετε την σούπα στα πιάτα, γαρνίρετε με τον σολομό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πηγή: www.driskas.com
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr