Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος - Το 67% των Ελλήνων μη καπνιστές αλλά υφίστανται παθητικό κάπνισμα
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 67% των Ελλήνων δεν καπνίζουν, το 27% είναι καπνιστές και το 6% είναι περιστασιακοί καπνιστές. Δεν είναι όμως το ίδιο ενθαρρυντικά τα στοιχεία για το παθητικό κάπνισμα.
Αν και υπάρχει μείωση στους καπνιστές, δεν ισχύει το ίδιο για τους παθητικούς καπνιστές, καθώς ο αντικαπνιστικός νόμος παραμένει ανεφάρμοστος, με αποτέλεσμα το ανεξέλεγκτο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και χώρους εστίασης να επηρεάζει όλο και περισσότερους.
Πρόσθετα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, καταγράφουν ότι το 28% των Ελλήνων εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους, ενώ το 79% των Ελλήνων που επισκέπτονται χώρους διασκέδασης υποχρεώνονται να καπνίζουν τον καπνό των άλλων.
Κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα 6 εκατ. άνθρωποι εξαιτίας του καπνίσματος. Οι μισοί καπνιστές θα πεθάνουν εξαιτίας της ανθυγιεινής συνήθειας τους (στοιχεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας).
Γιατί το παθητικό κάπνισμα είναι τόσο επικίνδυνο
Παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή καπνού από τα τσιγάρα που καπνίζουν ή έχουν καπνίσει γύρω μας. Η ρύπανση από το κάπνισμα, σε ένα κλειστό χώρο, παράγεται από το τσιγάρο που καίγεται, την εκπνοή του καπνιστή, καθώς και από ένα αόρατο τοξικό μείγμα το οποίο προσκολλάται και παραμένει στα μαλλιά και τα ρούχα των καπνιστών, καθώς και στα αντικείμενα ενός χώρου καπνίσματος.
Το τοξικό αυτό μείγμα παραμένει στο χώρο ακόμα και αν αυτός αεριστεί και περιέχει καρκινογόνες ουσίες και ραδιενεργά στοιχεία τα οποία είναι ικανά να μολύνουν ένα παιδί που μπουσουλάει στο πάτωμα και στη συνέχεια βάζει τα χέρια του στο στόμα του.
Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 150 χιλ. θάνατοι παιδιών σε ετήσια βάση από το παθητικό κάπνισμα. Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί μία σκληρή μορφή βίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ασκείται κυρίως σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανθρώπους με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα και εργαζόμενους που υποχρεωτικά εκτίθενται σε καπνό τρίτων.
Να κόψετε το κάπνισμα "μαχαίρι" ή σταδιακά; Δείτε τι δείχνει νέα έρευνα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού για τον έλεγχο του καπνίσματος Παναγιώτη Μπεχράκη, η έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για την υγεία σφράγισε με επιστημονική μεθοδολογία το γεγονός ότι το κάπνισμα στην χώρα μας μειώνεται σημαντικά και ότι ο μύθος του Έλληνα "θεριακλή" έχει από καιρό καταρρεύσει.
Η μείωση των καπνιστών σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη, προ πενταετίας, μέτρηση της ίδιας αρχής και με την ιδία ακριβώς μεθοδολογία-προσωπική συνέντευξη σε σταθμισμένο δείγμα 8.5000 περίπου νοικοκυριών σε όλη την επικράτεια- καταγράφεται σε κάθε ηλικιακό δείγμα με εντυπωσιακό κορύφωμα της μείωσης στην ηλικία 16-24 ετών.
Ίσως είναι το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα της εποχής, ότι τα παιδιά που καπνίζουν σήμερα προσμετρούνται κατά 33,33% λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ξεπερνώντας έτσι, οριακά προς το καλύτερο, το μέσο ποσοστό καπνιστών της αντίστοιχης ηλικίας του συνόλου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η παρατήρηση αυτή αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική και μεθοδικά εξελισσόμενη αντιμετώπιση ενός βαθιά ριζωμένου κοινωνικού προβλήματος με τεράστιες επιπτώσεις στην Δημόσια Υγεία του τόπου.
Η σημαντική όμως αυτή πρόοδος στον τομέα του ενεργητικού καπνίσματος, ατυχώς, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχα καλή πορεία και στο παθητικό κάπνισμα.
Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα
Οι αριθμοί και οι στατιστικές μετρήσεις φέρνουν την χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην έκθεση των πολιτών της στον καπνό τρίτων. Συγκεκριμένα, το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια/ταβέρνες είναι 78,6% Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει θυμό στους Έλληνες πολίτες.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι Έλληνες είναι θυμωμένοι πολίτες σχετικά με την μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα, εμφανίζονται πολύ η λίγο θυμωμένοι σε ποσοστό 74% με εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ότι σχεδόν ένας στους δυο καπνιστές συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θυμωμένους. Επιπλέον, το 78% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί πολιτιστική ντροπή για την χώρα.
"Παρόλα αυτά, η ελληνική πολιτεία, εξακολουθεί να μένει αδρανής θεατής του σοβαρότερου ίσως προβλήματος Δημόσιας Υγείας σήμερα" σημειώνει ο κ. Μπεχράκης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr