Good news από Κουντουρά - Ανδρεάδη: Ο τουρισμός να είναι καλά! Προσθέτει 1% στο ΑΕΠ - Αφίξεις νέο - ρεκόρ

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία, βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας, συνεχίζει να προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας στην εθνική οικονομία παρά τις δυσκολίες που υφίστανται, σύμφωνα με αξιωματούχους και ειδικούς στην Αθήνα.
 

«Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει έναν νέο αριθμό ρεκόρ επισκεπτών για το 2016, φθάνοντας τα 25 εκατ. αφίξεις συν 2,5 εκατ. αφίξεις από την κρουαζιέρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Xinhua.

Εάν επιτευχθεί αυτός ο αριθμός, τα άμεσα έσοδα θα αυξηθούν στα 15 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με 14,2 δισεκ. το 2015, προσθέτοντας 1% στο ΑΕΠ της χώρας και επιπλέον 15.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη.

Για την Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η νέα στρατηγική που εφαρμόστηκε το 2015 θα αποφέρει καρπούς τα επόμενα χρόνια.
«Σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε τη νέα πολιτική μας, η οποία ήταν να παρατείνουμε τη σεζόν, να εισαγάγουμε στις αγορές υπέροχα μέρη, να αναπτύξουμε τον θεματικό τουρισμό και παράλληλα να ανοιχθούμε σε νέες αγορές όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα», δήλωσε η κ. Κουντουρά.


«Καταφέραμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό κατά 42%
από το 2010 έως το 2015, σε μια περίοδο κατά την οποία το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%», τόνισε ο κ. Ανδρεάδης.
«Δεν βλέπω για ποιον λόγο να μην συνεχιστεί αυτό, εκτός και αν υπερφορολογηθεί σε τέτοιο βαθμό που χάσει την ανταγωνιστικότητά του», πρόσθεσε.

Τα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους τουρίστες όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από τις ΗΠΑ και την Ασία. Ο συνδυασμός υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και εξαιρετικών τιμών καθιστούν την Ελλάδα έναν υπέροχο προορισμό, τόνισε η Έλενα Κουντουρά.

Για τον κ. Ανδρεάδη, το αισιόδοξο σενάριο για τον κύκλο εργασιών το 2016 μπορεί να επιτευχθεί, εάν ληφθούν υπόψη και αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ένας αριθμός κρίσιμων προκλήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και την υπερφορολόγηση της τουριστικής βιομηχανίας.

Αφότου έκλεισε επίσημα τον Φεβρουάριο η βαλκανική οδός προς την κεντρική Ευρώπη, περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Καθώς η εισροή προσφύγων από την Τουρκία τους τελευταίους δύο μήνες ήταν πολύ χαμηλή, ο κ. Ανδρέαδης απέρριψε τους φόβους ότι η συνεχιζόμενη κρίση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αφίξεις.
Τόνισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


«Ο κόσμος που δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για την Ελλάδα
πιστεύει ότι ολόκληρη η χώρα είναι γεμάτη με πρόσφυγες. Πρέπει να τονίζω ότι μιλάμε μόνο για περίπου 50.000 ανθρώπους», δήλωσε ο Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Η Γερμανία έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ήδη εκεί, ενώ η Τουρκία έχει δυόμισι εκατομμύρια. Οι 50.000 δεν είναι μεγάλος αριθμός αλλά η εικόνα δημιουργεί αρνητική δημοσιότητα για την Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Ανδρεάδης.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, είναι οι αυξήσεις φόρων. Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει όλες τις αυξήσεις στη φορολογία τα τελευταία χρόνια, αλλά το όποιο επιπλέον βάρος φαίνεται αφόρητο.

«Έχουμε εξηγήσει ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε πρόσθετη φορολογία. Είμαστε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για να αποφύγουμε την υπερφορολόγηση ενός προϊόντος που είναι η μοναδική ελπίδα για να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης», υπογράμμισε ο Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr