Summer@eirinika: Η συνταγή για παραδοσιακό ζαχαρομπακλαβά της Ύδρας
Ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις που συναρπάζουν
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 35-40 τεμάχια)
6 κούπες αμύγδαλα φιλέ
1 κούπα νερό
2 κ.σ. μέλι
750 γρ. ζάχαρη
1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
1¼ κούπα ψιλό σιμιγδάλι
1¼ κούπα ανθόνερο
2-3 σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλου
μπόλικη ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάτε τα αμύγδαλα, αφαιρείτε τη φλούδα και τα στεγνώνετε. Βάζετε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα αλέθετε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5΄-10΄, μέχρι να λιώσουν καλά και να γίνουν σιρόπι. Προσθέτετε τη βανίλια, το σιμιγδάλι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το ανθόνερο και το πικραμύγδαλο και ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και βράζετε, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 10΄, μέχρι το μείγμα να απορροφήσει όλα τα υγρά και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσέχετε πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας γιατί το μείγμα φουσκώνει και κοχλάζει συνέχεια. Σε μια λαμαρίνα ή σε έναν μεγάλο δίσκο, ρίχνετε μπόλικη ζάχαρη άχνη, ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια και να δημιουργηθεί ένα παχύ στρώμα. Από πάνω ρίχνετε το μείγμα. Βρέχετε τα χέρια μας με λίγο ανθόνερο και απλώνετε ομοιόμορφα το μείγμα σε παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο σχήμα (πάχους 2-3εκ.). Αφήνετε το γλυκό να στεγνώσει για τουλάχιστον 5 ώρες (ή όλο το βράδυ). Αφού στεγνώσει, το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια σαν μεγάλα λουκούμια, πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
ΣΗΜ.: Ο ζαχαρομπακλαβάς διατηρείται σε δροσερό μέρος, σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί, για αρκετές ημέρες. Ζαχαρομπακλαβά φτιάχνουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κυρίως στα νησιά. Η διαφορά είναι ότι στις περισσότερες συνταγές δεν αφαιρούν τη φλούδα από τα αμύγδαλα ή βάζουν μισά καθαρισμένα, μισά κανονικά
Πηγή: gastrotourismos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr