Good News: Ιωάννης Ιερόπουλος, ο Έλληνας ερευνητής που τον χρηματοδοτεί ο Bill Gates και σύσσωμο το Βρετανικό κράτος - Οι εφευρεύσεις του θα βοηθήσουν χώρες του τρίτου κόσμου!

*Aνακάλυψε ο Ελληνοκύπριος με την ομάδα του στο Bristol Robotics Laboratory την φόρτιση κινητών τηλεφώνων με ούρα.*12 χρόνια κάνει έρευνες με μικροβιακές κυψέλες καυσίμων από διάφορα απόβλητα: Σάπια φαγητά, νερά λιμνών, υπονόμων κλπ.*Τον χρηματοδοτεί και τον υποστηρίζει το Bill and Melinda Gates Foundation για εφαρμογές σε χώρες του τρίτου κόσμου. *Είναι παντρεμένος με Ελληνοκύπρια και έχει τρία παιδιά.

O Ιωάννης Ιεροπουλος του πανεπιστημίου West of England είναι expert στην αξιοποίηση της ενέργειας από ασυνήθηστες πηγές με την χρήση μικροβιακών κυψέλων καυσίμου. Οι Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά η φόρτιση κινητών τηλεφώνων με ανθρώπινα ούρα.



Μάλιστα για να το αποδείξουν φόρτισαν ένα κινητό Samsung ρίχνοντας ούρα ανθρώπου. Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής μέσω της φόρτισης για ούρα υπάρχει αρκετή μπαταρία για ένα μήνυμα, ένα σύντομο τηλέφωνο, ακόμα και ένα γρήγορο σερφάρισμα στο ίντερνετ.

Τέλος, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν την τεχνολογία για πλήρης φόρτιση των κινητών τηλεφώνων.

Η συνέντευξη που έδωσε στο Eirinika.gr

*Aνακάλυψε ο Ελληνοκύπριος με την ομάδα του στο Bristol Robotics Laboratory την φόρτιση κινητών τηλεφώνων με ούρα.

*12 χρόνια κάνει έρευνες με μικροβιακές κυψέλες καυσίμων από διάφορα απόβλητα: Σάπια φαγητά, νερά λιμνών, υπονόμων κλπ.

*Τον χρηματοδοτεί και τον υποστηρίζει το Bill and Melinda Gates Foundation για εφαρμογές σε χώρες του τρίτου κόσμου.

*Είναι παντρεμένος με Ελληνοκύπρια και έχει τρία παιδιά.



Μόλις έμαθα τα καλά επιστημονικά νέα για τον Ελληνοκύπριο Ιωάννη Ιερόπουλο επικοινώνησα πριν λίγο μαζί του και με συγκίνησε από την πλευρά μου, πολύ χαρά από την δική του για την ανταπόκριση που έχει στην Ελλάδα η έρευνα του. 

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Eirinika.gr και στην Ειρήνη Νικολοπούλου:

''Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Λευκωσία. Ήρθα πριν 15 χρόνια στην Αγγλία για να σπουδάσω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο West of England. Έκανα μεταπτυχιακό στις τηλεπικοινωνίες στο πανεπιστήμιο του Bristol και επέστρεψα για διδακτορικό στους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα μαθηματικά στο West Of England.

Ε.Ν - Πότε ξεκινήσατε τις έρευνες;

''Τα τελευταία 12 χρόνια δηλαδή από το διδακτορικό μου κάνω έρευνες πάνω στις μικροβιακές κυψέλες καυσίμων.

Ε.Ν - Εξηγήστε μου σας παρακαλώ τι ακριβώς είναι αυτό;

''Στην πραγματικόητα δουλεύουμε με ζωντανούς μικροοργανισμούς που παράγουν ενέργεια. Από απόβλητα: νερά λιμνών, υπονόμων, σάπια φαγητά και οτιδήποτε είναι ''άχρηστο'' στην φύση εμείς το χρησιμοποιούμε για να παράξουμε ηλεκτρισμό. Για να καταλάβετε καλύτερα αυτοί οι οργανισμοί παράγουν ηλεκτρισμό όταν καταναλώνουν οργανικές ουσίες.



Ε.Ν - Πως φτάσατε στα ούρα; Σε αυτήν την τόσο σημαντική ανακάλυψη που κάνει τον γύρο του κόσμου!

''Ήταν φυσικό να φτάσουμε στα ούρα γιατί ήδη κάνουμε έρευνες εδώ και χρόνια σε πάσης φύσεως απόβλητα. Έτσι φτάσαμε και στα απόβλητα του ανθρώπου.

Ε.Ν - Διάβασα σε ένα αγγλικό σάιτ ότι κάνατε πείραμα σε ένα κινητό Samsung - Τι ακριβώς έγινε;

''Αντικαταστήσαμε το καλώδιο του φορτιστή με μικροβιακές κυψέλες, δηλαδή, οι μικροβιακές κυψέλες πήραν τον ρόλο των μπαταριών. Με αυτόν τον τρόπο παράξαμε ενέργεια και φορτίσαμε το κινητό.

Ε.Ν - Άλλες εφαρμογές που έχετε ήδη πετύχει;

''Έχουμε δώσει ενέργεια σε μοτοράκια, μικρές λάμπες LED κλπ. Έχουμε κάνει πολλά πειράματα πριν φτάσουμε σε αυτήν την τεχνολογία.

Ε.Ν - κ. Ιερόπουλε, ποιος χρηματοδοτεί αυτές τις κοστοβόρες, πανάκριβες έρευνες;

''Καταρχήν χρηματοδοτεί η αγγλική Κυβέρνηση και το Engineering and Physical Sciences Research Council. Μας χρηματοδοτεί και μας στηρίζει όμως και το Bill and Melinda Gates Foundation. Ο Μπιλ Γκέιτς βλέπει σε εμάς και στις έρευνες μας την πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας για τις χώρες του τρίτου κόσμου.



Ε.Ν - Πως αντιμετώπισε την παγκόσμια ανακάλυψη το Bill and Melinda Gates Foundation;

(σε σεμνό ύφος) ''Σίγουρα έχουν χαρεί όλοι στο ίδρυμα . Συζητάμε μαζί τους για το πως θα εφαρμοστεί η τεχνολογία στην Αφρική και την Ινδία.

Ευχηθήκαμε και το Νόμπελ στον Ιωάννη, ο οποίος ζει στο Bristol με την Ελληνοκύπρια σύζυγο του και τα τρία του παιδία, 10, 7 και 3 ετών. Επισκέπτεται την Κύπρο δύο φορές τον χρόνο για να δει τους γονείς του και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του. Έμεις το μόνο που μπορούμε να σας πούμε είναι: ΑΠΛΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΤΕ ΤΟΝ!!!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr