Καλαμάτα: Η must πόλη του καλοκαιριού τα έχει όλα: Νέα ξενοδοχεία γκουρμέ & απλές γεύσεις, παραλία ατελείωτη
Εμπνευσμένα street happenings, ολικό ξενοδοχειακό lifting και νέες φιλόδοξες μονάδες στα σκαριά, εστιατόρια και στέκια που αγκαλιάζουν επιτυχημένα τις νέες τάσεις, παραλίες για κάθε διάθεση, και με την άμμο κυριολεκτικά στα πόδια της!
Η Καλαμάτα εξελίσσεται σε μια από τις ομορφότερες και πιο ζωντανές πόλεις της Ελλάδας. Δεν ξέρουμε αν θα κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 ( είναι σοβαρό φαβορί ), σίγουρα όμως είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του ελληνικού καλοκαιριού.
Απόγευμα Σαββάτου, ψηλά στην κεντρική οδό Αριστομένους. Καλαματιανοί κάθε ηλικίας ( μέχρι μαμάδες με καρότσια! ) βρίσκονται μαζεμένοι στη γραμμή εκκίνησης ενός αγώνα δρόμου. Όλοι μαζί θα τρέξουν ή θα περπατήσουν ( δεν έχει σημασία ), κατά μήκος της αγαπημένης τους παραλιακής λεωφόρου Ναυαρίνου με τους φοίνικες την ώρα που ο ήλιος δύει. Το ίδιο πρωί μια ομάδα από φερέλπιδες νέους σεφ του τοπικού ΙΕΚ είχε αναστατώσει με τα μαγειρέματά της τη σκεπαστή αγορά της πόλης.
Λίγο αργότερα συνωστιζόμαστε στο hip δρομάκι της Αμφείας. Στις μικρές μπουτίκ και τα μπαράκια που απλώνονται κατά μήκος του διοργανώνεται το πρώτο street fashion show της Καλαμάτας και επικρατεί το αδιαχώρητο.
Παντού τριγύρω μου βλέπω αφίσες για το «Φεστιβάλ Κιθάρας» και την «Άνοιξη των Πλήκτρων» που πλησιάζουν. Ένας ευχάριστος αναβρασμός, με λίγα λόγια, στον οποίο συμμετέχει ολόκληρη η πόλη. «Με το σεισμό του ’86 οι άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά μεταξύ τους, κάτι που κρατά μέχρι σήμερα», μου λέει η Μαρία Σκαφιδά, σκηνοθέτις και ιθύνων νους της θεατρικής ομάδας Αυτοσχέδια Σκηνή που εδρεύει σε ένα σπίτι της Παλιάς Πόλης κοντά στην εκκλησία της Υπαπαντής.
Αν ένα στοιχείο της προσωπικότητας της Καλαμάτας είναι ο έξω καρδιά χαρακτήρας της, ένα άλλο είναι η σταδιακή διαμόρφωση ενός νέου ταξιδιωτικού ( και όχι μόνο ) προφίλ. Με τον αέρα της φιναλίστ πλέον, μαζί με την Ελευσίνα και τη Ρόδο, στην κούρσα της διεκδίκησης για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας ωριμάζει όμορφα χάρη σε συντονισμένες κινήσεις: ο νέος δρόμος που μας φέρνει στην πόρτα της σε μόλις 2,5 ώρες, το διεθνές –πλέον– αεροδρόμιό της ( προς το οποίο πετά από φέτος και η British Airways ), το λιμάνι της που αποτελεί σταθμό για κρουαζιέρες, το εκτενές δίκτυο ποδηλατόδρομων που έχουν αγκαλιάσει κάτοικοι και επισκέπτες, ακόμα και οι πτήσεις με αερόστατο που ξεκίνησαν στα μέσα Μαΐου και θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι.
Ίσως τίποτα από όλα αυτά να μην είχε γίνει αν δεν είχε υλοποιηθεί το όραμα του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου για τη δημιουργία της «Costa Navarino». Το πολυτελές resort complex της Πύλου φαίνεται πως είχε επίδραση καταλύτη και στην περιοχή, κάτι που αποτέλεσε το επιμύθιο σε πολλές από τις συζητήσεις μας με τους ανθρώπους της Καλαμάτας. Την ίδια ώρα, η επένδυση του πολυτελούς ξενοδοχειακού ομίλου Grace, στο δυτικό παραλιακό μέτωπο, προχωρά, νέα ξενοδοχεία ετοιμάζονται στην ίδια περιοχή, οι υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες ανακαινίζονται και εκσυγχρονίζονται, ενώ ποιοτικές προτάσεις για φαγητό και ποτό κάνουν την εμφάνισή τους.
Βάζοντας ακόμα ορισμένα στοιχεία στην εξίσωση, από τις δυναμικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή ( όπως, λ.χ., η ποτοποιία Καλλικούνη, η παλαιότερη της Ελλάδας, ο Παπαδημητρίου με τα ιδιαίτερα ξίδια και τις μουστάρδες, και η καπνοβιομηχανία Καρέλιας ) μέχρι το πλούσιο μπουκέτο προορισμών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ( από την εμβληματική Αρχαία Μεσσήνη, την Κορώνη, τη Μεθώνη και την Πύλο μέχρι την Καρδαμύλη και τη Στούπα ), γίνεται σαφές ότι η Καλαμάτα μπαίνει σε νέα εποχή. Ανακαλύψτε την!
Η ευχάριστη γαστρονομική έκπληξη του ταξιδιού μας ήταν το «Yiamas Gastro Bar» εντός του «Elite City Resort» στην παραλία. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του ύστερα από χρόνια περιπλάνησης σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, ο 31χρονος σεφ Στέλιος Μπαρμπέας ανέλαβε το εστιατόριο του καλού ξενοδοχείου και κατάφερε να το κάνει προορισμό για ολόκληρη την πόλη. Όπλα του, πέρα από το «καλό χέρι», είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα, η διάθεση για ανάδειξη των τοπικών πρώτων υλών (κάτι που σιγά σιγά γίνεται συνείδηση και στην υπόλοιπη εστιατορική σκηνή της πόλης ) και η αγαστή ισορροπία ανάμεσα στις comfort και τις πιο προχωρημένες γεύσεις με ελληνικό χρώμα.
Αυτές ήταν οι σκέψεις μου δοκιμάζοντας καταρχάς τα πιο βατά αλλά πολύ νόστιμα πιάτα του καταλόγου, όπως το μιλφέιγ ταλαγάνι με ψητά λαχανικά και πέστο βασιλικού ή τους λουκουμάδες γραβιέρας με χειροποίητη μαρμελάδα ντομάτας, αλλά και τις πιο σύνθετες προτάσεις του Στέλιου, όπως το ριζότο παντζαριού με κατσικίσιο τυρί και φιστίκι Αιγίνης, το τατάκι τόνου σε βάση από ψιλοκομμένη χωριάτικη σαλάτα συνοδεία μαγιονέζας wasabi και το άκρως ευφάνταστο burger Asian Pork, στο οποίο πρωταγωνιστεί αγνώριστη η γουρουνοπούλα, το... signature έδεσμα του τόπου. Το τελευταίο διατηρείται και στον καλοκαιρινό κατάλογο του «Yiamas» ( 2721022434 ), ενώ ένα ολοκαίνουργιο εστιατόριο με μοντέρνες θαλασσινές γεύσεις θα βρει οσονούπω τη θέση του στην μπροστινή βεράντα του ξενοδοχείου.
Πολύ ιδιαίτερη περίπτωση είναι και η «Καντοίνα» ( 2721086000 ) του Πέρρυ Παναγιωτακόπουλου. Ένα wine bar μέσα στη σκεπαστή αγορά της Καλαμάτας, με κρασιά αποκλειστικά από ελληνικές ( και όχι ελληνοποιημένες ) ποικιλίες, μπάρα από φορμάικα, μουσικές από πικάπ και ανοιχτή κουζίνα, όπου η Αγγελική μαγειρεύει κάθε μέρα και διαφορετικά πιάτα, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που θα βρει στην πρωινή της βόλτα στους πάγκους. Κάπου ανάμεσα στο σαγανάκι με το καινούργιο τυρί σχάρας «Απλάδι», από το τυροκομείο του Διακουμή, και σος φράουλας, και τις χυλοπίτες με παστό, ο Πέρρυ μού έδειξε και φωτογραφίες με τον Τονίνο Καροτόνε, ο οποίος εμφανίζεται συχνά-πυκνά στο μαγαζί.
Κάτω από την εκκλησία της Υπαπαντής, ο Παναγιώτης Χρυσομάλλης έδωσε νέα πνοή στο «Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη» ( 2721082759 ) που δημιούργησε ο πατέρας του Γρηγόρης το 1958. Ηλιόλουστος χώρος σε νεο-ρετρό ύφος, η παλιά ταμπέλα του μαγαζιού διά χειρός του ζωγράφου και αγιογράφου της Υπαπαντής Παναγιώτη Λαζαρή, ράφια γεμάτα deli προϊόντα της περιοχής και στα τραπέζια οι νόστιμες προτάσεις του 25χρονου Καλαματιανού σεφ Λεωνίδα Κυριακόπουλου, όπως το ξιδάτο χταπόδι με πουρέ κόκκινης φακής, ο τραβηχτός βακαλάος ( παλιό τοπικό πιάτο που θα λατρέψουν οι λάτρεις των ωμών ) και το τραχανότο με παστό, πράσο και κρέμα σφέλας.
Hot spot της πόλης για κάθε ώρα της ημέρας αποτελεί το «Bistroteca» ( 2721097431 ) στην Αριστομένους. Υπέροχη αναστήλωση του παλιού νεοκλασικού του 1910, δικό τους χαρμάνι και μονοποικιλιακοί καφέδες, πολλές συνταγές με αβγά, προσεγμένα πιάτα με έμφαση στο street food, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, πανέμορφος επάνω χώρος, και επί της υποδοχής ο Σπύρος Αντωνόπουλος, παλιός μας γνώριμος από το αθηναϊκό «Κολοκοτρώνη 9».
Το «Bistroteca» ανήκει στην οικογένεια Αθανασίου, των ομώνυμων μοντέρνων ζαχαροπλαστείων της Καλαμάτας που πλέον κάνουν καριέρα και εκτός Ελλάδας – στον Παναμά βραβεύτηκαν πρόσφατα ως το καλύτερο ζαχαροπλαστείο για τρίτη χρονιά. Δική τους είναι και η «Gelateria» στη Ναυαρίνου, όπου βρίσκουμε μέχρι παγωτό ελαιόλαδο από φετινό αγουρέλαιο με μαρμελάδα ελιάς.
Γενικότερα πάντως, το θέμα γλυκό παίζει δυνατά στην Καλαμάτα, οπότε αναζητήστε ακόμα τις δίπλες του Θουρινιάτη, τα εκλέρ και τα σου του Λάμπου, το γαλακτομπούρεκο του Σκιαδά ( με ιστορία από το 1910 ), τα λαλάγγια του Ανδροβιτσανέα και τις απολύτως σπιτικές δημιουργίες της κ. Χρυσάνθης στο εργαστήρι που φέρει το όνομά της.
Στη νυχτερινή πιάτσα της Αμφείας τώρα, ωραία κοκτέιλ ήπιαμε στο «Baroque» του Γιώργου Σακκά, και επισφραγίσαμε τη βόλτα μας με τα σουβλάκια-θεσμός του «Jimmy’s» απέναντι από τη μονή Αγίων Αποστόλων. Προτιμήστε το κεμπάπ που το ζυμώνει η μαμά του και το ψήνει η θεία του και χαζέψτε τις παλιές ρεκλάμες και τις μπουκαμβίλιες που το περιβάλλουν. Άλλα ενδιαφέροντα στέκια είναι το «Luna Lounge» στην Αριστομένους και το «Baba Yaga» που άνοιξε πρόσφατα σε μια παλιά στοά της πόλης.
Καλοκαίρι στην Καλαμάτα
Με τις πρώτες ζέστες, η πόλη αναζητά διέξοδο στο παραλιακό μέτωπο. Οι ψαροταβέρνες της μαρίνας γεμίζουν κόσμο, όπως και οι καφετέριες και τα μπαράκια της λεωφόρου Ναυαρίνου, που σταδιακά δίνει τη θέση της στη μεγάλη ευθεία της παραλίας της Καλαμάτας, η οποία ενδείκνυται για εύκολες βουτιές. Τα καλοκαιρινά μπαράκια στο λόφο της Βέργας ανοίγουν για ποτάκια με θέα στη φωτισμένη πόλη, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν και τα παραλιακά «προάστια» της Καλαμάτας, όπως η Μικρή Μαντίνεια, η Παλιόχωρα Αβίας, η αγαπημένη της νεολαίας Σάντοβα, ο Αλμυρός και το ειδυλλιακό λιμανάκι των Κιτριών-πύλη εισόδου για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν βαθιά στη Μάνη.
Όλοι τους είναι μικροί καλοκαιρινοί οικισμοί με κάποιες επιλογές για φαγητό και ποτό, όπως η ψαροταβέρνα «Ξημέρωμα (Κουρκουτάς )» στο παραλιακό κομμάτι της Βέργας, τα beach bars «Αλώα» και «Verdi» στη Μικρή Μαντίνεια και «Almyra» στον Αλμυρό, αλλά και τα παραλιακά ταβερνάκια «Γαϊτανάρος» και «Μίμης» για φρέσκο ψάρι στις Κιτριές.
Πίσω στην πόλη και πιο συγκεκριμένα στη μαρίνα, με θέα στα αραγμένα ιστιοπλοϊκά, στον «Καννά» (2721091596 ), ο εγκάρδιος οικοδεσπότης με το απίστευτο ταμπεραμέντο Μιχάλης Καννάς προτείνει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στις θαλασσινές γεύσεις (όπως, λ.χ., ζυμαρικά φαγκοτίνι γεμιστά με αστακό και σάλτσα από φρέσκια ντομάτα με γαριδούλες, μασκαρπόνε και μυρωδικά ). Κοντά του, το «Λιμένι» (2721095670 ) σερβίρει μεγάλη ποικιλία ορεκτικών, μαγειρευτά ημέρας, ψάρι και κρεατικά στη σχάρα.
Στην ευθεία της Ναυαρίνου και της παραλίας, δημοφιλείς επιλογές από τον πρώτο καφέ της ημέρας μέχρι το τελευταίο κοκτέιλ της βραδιάς αποτελούν η «Αίγλη», το «Da Luz», το «A Cappella», το «Tricky» και προς το τέρμα της παραλίας το «Le Jardin» με τον όμορφο κήπο. Αν ανήκετε στους λάτρεις των ξεχασμένων τοπικών γεύσεων, δοκιμάστε την τσιλαδιά (ξερός μπακαλιάρος με πικάντικη σάλτσα ντομάτας και μαύρη σταφίδα ) που σερβίρει το καφέ-μεζεδοπωλείο «Στο Κύμα» (272140 1754 ) στα μισά της παραλίας και ζητήστε από τον ιδιοκτήτη Ανδρέα Ζαγάκο να σας αφηγηθεί την ενδιαφέρουσα ιστορία της. Όσοι, τέλος, θέλετε να βγείτε εκτός πεπατημένης, αναζητήστε την ταβέρνα «Στου Κώστα» (27210/83957 ) του Κώστα Βασιλειάδη πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο Καλαμάτας για τον περίφημο ψευτομουσακά με τοπικά χόρτα και άλλα πολλά μαγειρευτά.
Πού να μείνετε
Elite City Resort (παραλία, 2721022434, από € 79 ) Με ένα καινούργιο gift shop και ένα ακόμα εστιατόριο, το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα ανανεώνεται διαρκώς. Απλωμένο σε έκταση 38 στρεμμάτων, αποτελείται από το κεντρικό κτίριο του «Elite City Hotel», με κομψά δωμάτια που θα επιλέξουν όσοι επιθυμούν εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, και το «Elite Villas», με bungalows και κατοικίες, που θα εκτιμήσουν όσοι αγαπούν τη resort ατμόσφαιρα. Η οργανωμένη ιδιωτική παραλία, οι καταπράσινοι κήποι και η τεράστια κεντρική πισίνα με το Aqua Club συμπληρώνουν την εικόνα. Ακόμη και να μη μείνετε εδώ, αξίζει να δοκιμάσετε τις ιδιαίτερες προτάσεις του σεφ Στέλιου Μπαρμπέα στο «Yiamas Gastro Bar».
Horizon Blu (Παραλία, 2721080099, από € 93 ) Πολυτελές ξενοδοχείο με boutique φιλοσοφία και τη σφραγίδα του αρχιτεκτονικού γραφείου 3SK Στυλιανίδης. Το μενού του εστιατορίου υπογράφει ο Έκτορας Μποτρίνι.
Filoxenia Kalamata (Παραλία, 2721023166, από € 100 ) Ανακαινισμένο resort με τη σφραγίδα του ομίλου Grecotel, κήπους με φοίνικες και απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα.
Pharae Palace (Παραλία, 2721094420, από € 68 ) Ανανεωμένο city hotel επί του παραλιακού. Πολύ κομψό και με ωραία θέα το καινούργιο εστιατόριο «Loft» στο roof-garden.
Belvedere (Βέργα, 2721064505, από € 84 ) Δωμάτια σε σύγχρονο ύφος και πανοραμική θέα από τις πλαγιές της Βέργας.
Mantinia Bay (Μικρή Μαντίνεια, 2721058446, από € 78 ) Στούντιο και διαμερίσματα σε ξεκούραστα χρώματα, πισίνα και καφέ-μπαρ πολύ κοντά στη θάλασσα.
ΠΗΓΗ: athinorama.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr