Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί: Δοκιμάστε το απίθανο πικάντικο κοκκινιστό του
Φτιάξτε αυτό το υπέροχο πιάτο βήμα-βήμα με οδηγίες του Άκη...
Συστατικά
Για το κάρυ
2 κ.σ. κάρυ σε σκόνη
500 γρ. άπαχο μοσχαρίσιος λαιμός, κομμένος σε μικρά κομμάτια
2 κ.σ ξύδι από κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. μάραθο
400 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. κόκκινες φακές
1 μεγάλη μελιτζάνα ή 2 μικρές, κομμένες στα 4
1 κύβο ζωμό λαχανικών
Για το ρύζι
1 μεσαίο μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομένο
1 κούπα ρύζι
2 κούπες νερό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φύλλο δάφνης
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας μαζί.
Προσθέτουμε το κάρυ, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε μία κατσαρόλα με καπάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το τζίντζερ. Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Έπειτα προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρέας και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Το αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το κύμινο και τον μάραθο και τα ψήνουμε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα χτυπάμε σε ένα γουδί.
Στην κατσαρόλα μας βάζουμε τα ψημένα μπαχαρικά, τις ντομάτες, τις φακές, τις μελιτζάνες, τον κύβο και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40 λεπτά, μέχρι να είναι σχεδόν μαγειρεμένη η μελιτζάνα. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν δούμε ότι είναι πολύ ξηρό ρίχνουμε πολύ λίγο νερό.
Όταν περάσουν τα 40 λεπτά, ρίχνουμε και το κρέας μέσα στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα, ώστε να μαλακώσει και το κρέας.
Για το ρύζι
Ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό 1 κούπα ρύζι. Με αυτό το τρόπο το ρύζι μας θα γίνει σπυρωτό.
Όταν δούμε ότι το νερό έχει ασπρίσει, αυτό σημαίνει ότι έφυγε το παραπανίσιο άμυλο.
Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε το ρύζι σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, ξύσμα λεμονιού και 1 φύλλο δάφνης.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε λίγο με μία ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση χωρίς να ανακατέψουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
Προσθέτουμε το μπρόκολο και τον δυόσμο 2-3 λεπτά πριν ετοιμαστεί το ρύζι.
Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε με το καπάκι για άλλα 2-3 λεπτά.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr