Τα ΕΛ.ΠΕ. έσπασαν το «εμπάργκο» των αγορών με έκδοση ομολόγου με άντληση κεφαλαίων ύψους 375 εκατ. ευρώ

Σπάει η απομόνωση των ελληνικών εταιρειών από τις ξένες αγορές μετά τη χθεσινή επιτυχημένη έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου των Ελληνικών Πετρελαίων, με τους επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και στην εθνική οικονομία.
 

Παράλληλα, η έξοδος της επιχείρησης στη δανειοδότηση από επενδυτές αποτελεί και πρόκριμα για την αντίστοιχη προγραμματισμένη κίνηση και του ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της χθεσινής έκδοσης ήταν ιδιαίτερα θετικά, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός όμιλος «συνολικά αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 375 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 4,875%, ενώ οι προσφορές από νέους επενδυτές υπερκάλυψαν σημαντικά το ζητούμενο ποσό, με το βιβλίο προσφορών να ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ». Ετσι η εταιρεία έκανε λόγο για ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης του νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας «με απόλυτη επιτυχία».

Το ομόλογο που είναι πλήρως εγγυημένο από τα ΕΛ.ΠΕ. ζητήθηκε κατά μεγάλο μέρος από κατόχους υφιστάμενων ομολογιών λήξης Μαΐου 2017, που είχαν επιτόκιο 8%.

Εξαγορά

Τα κεφάλαια της έκδοσης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα χρησιμοποιηθούν, μερικώς, για την εξαγορά των ομολογιών λήξης 2017 και, μερικώς, για την αποπληρωμή άλλων υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου. Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός του ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ΕΛ.ΠΕ., «η έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του ομίλου, καθώς αυξάνει τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης και αυξάνει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα μειώνει το χρηματοοικονομικό κόστος».

Η απόπειρα των ΕΛ.ΠΕ. και τα επιτυχημένα αποτελέσματά της εντείνουν τους προγραμματισμούς και άλλων μεγάλων ελληνικών εταιρειών ώστε να βγουν για δανεισμό με εκδόσεις ομολόγων στις ξένες αγορές. Σκοπός τους είναι είτε η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού τους είτε η άντληση ρευστότητας για την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων τους.

Πριν από λίγες μέρες άλλη μία ελληνική εταιρεία, η Housemarket του ομίλου Φουρλή, προχώρησε σε αντίστοιχο δανεισμό μέσα από την εταιρική αγορά των ομολόγων στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η θυγατρική άντλησε κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5% και μάλιστα οι προσφορές ανήλθαν στα 50 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικό στοιχείο αυτής της έκδοσης ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) κάλυψε το 15% της έκδοσης, γεγονός που επίσης σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη ξένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στις ελληνικές εταιρείες αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Οι εξελίξεις αυτές δίνουν και μια πρόγευση του σχεδιασμού που κάνει η κυβέρνηση εξετάζοντας την επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές το 2017, με μία ή δύο, μικρές και περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα εκδόσεις, αφού ο Μάριο Ντράγκι εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

 

Σε κάθε περίπτωση για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE και να ξεκινήσει η επιστροφή στις αγορές, που με τη σειρά της θα διευκολύνει και τη δανειοδότηση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
Το σταθερό επιτόκιο για το νέο ομόλογο κυμάνθηκε στο 4,875%. Το ομόλογο ζητήθηκε κυρίως από κατόχους υφιστάμενων που λήγουν τον Μάιο και είχαν επιτόκιο 8%

ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Οριακή μείωση της αξίας λόγω πετρελαίου

Υποχώρηση κατά 0,7% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά 13,1% στον υπόλοιπο κόσμο καταγράφουν οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας στη διάρκεια οκταμήνου. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγών, τον Αύγουστο του 2016 σημειώθηκε οριακή μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά μόλις 0,1%, στο 1,913 δισ. ευρώ από 1,914 δισ. τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αν εξαιρεθούν μάλιστα τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση των εξαγωγών κατά 1,7% ή κατά 20,7 εκατ. ευρώ.

Ο περιορισμός των πιέσεων σε επίπεδο συνολικής αξίας εξαγωγών αποδίδεται στην αποκλιμάκωση των αντίστοιχων πιέσεων στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, καθώς τα προϊόντα των ελληνικών διυλιστηρίων εξάγονται σε καλύτερες αποτιμήσεις, μετά και την ανάκαμψη των τιμών του μαύρου χρυσού την περίοδο Ιουλίου -Αυγούστου 2015.

 

Ισορροπία
Κατά τον περασμένο Αύγουστο, οι συνολικές εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ υποχώρησαν κατά 0,6%, ενώ οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες ενισχύθηκαν κατά 0,5% διαμορφώνοντας εικόνα σχετικής ισορροπίας στη γεωγραφική κατανομή (52% των εξαγωγών προς χώρες ΕΕ έναντι 48% προς τρίτες χώρες). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν σε ποσοστό 4%, ενώ αντίθετα κατά 2,8% υποχώρησαν οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Ετσι το μερίδιο των χωρών της ΕΕ ενισχύθηκε στο 67% (έναντι 33% των τρίτων χωρών).

Υστερα από αρκετούς μήνες, τον περασμένο Αύγουστο στους επιμέρους κλάδους υπερτερούν πλέον τα θετικά πρόσημα έναντι όσων υποχωρούν. Συγκεκριμένα, θετικές επιδόσεις καταγράφονται για τους κλάδους των τροφίμων, ποτών/καπνού, πρώτων υλών, μηχανημάτων, διάφορων βιομηχανικών προϊόντων και εμπιστευτικών αγαθών. Αντίθετα συνεχίζονται, έστω και σε μικρότερο βαθμό, οι πιέσεις σε πετρελαιοειδή και ελαιόλαδο, ενώ υποχώρησαν επίσης τα χημικά και βιομηχανικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr