Επιτέλους ένα όσπριο λατρεμένο αλλιώς: Γίγαντες με χόρτα στο φούρνο από τον Άκη Πετρετζίκη

Ένα φαγητό που ''μυρίζει'' μαμά!

Συστατικά
400 γρ. γίγαντες
500 γρ. σπανάκι
200 γρ. λάπαθα
200γρ σέσκουλα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο μεγάλο
1/2 ματσάκι άνηθος
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
300γρ ελαιόλαδo
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Λεμόνι
Φέτα
Πρόβειο ή αγελαδινό γιαούρτι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι .
Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά και τους στραγγίζουμε.
Βράζουμε τους γίγαντες σε αρκετό καθαρό νερό για 20 λεπτά και μετά τους στραγγίζουμε ξανά.
Ψιλοκόβουμε το πράσο μας (το λευκό μέρος και όσο από το πράσινο είναι τρυφερό)
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο με το ψιλοκομμένο πράσο μας και τσιγαρίζουμε.
Προσθέτουμε τους γίγαντες φέρνουμε μία βόλτα και αυτούς μαζί με το πράσο μέσα στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την κονσέρβα ντομάτας καθώς επίσης 1 και 1/3 της κονσέρβας νερό μέσα στην κατσαρόλα μας.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό μας μειώνουμε στη μεσαία θερμοκρασία και βράζουμε το φαγητό μας για περίπου 40 λεπτά.
Αλατoπιπερόνουμε μετά τα 20 λεπτά βρασμού
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα όσπριά μας.
Παρακολουθούμε να μην μείνει χωρίς νερό το φαγητό μας αλλά ούτε και να έχει πολλά νερά. (Εδώ να πούμε πώς μπορεί να χρειαστεί παραπάνω ώρα μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες… Αυτό εξαρτάται πάντα από την Ποικιλία, αλλά και από το Πόσο Φρέσκα είναι τα όσπρια που αγοράσαμε…)
Παράλληλα, χοντροκόβουμε τα χόρτα μας τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι μέχρι να τα χρειαστούμε. Με αυτό τον τρόπο θα αποβάλουν και τα πολλά υγρά τους και δε χρειάζεται να τα ζεματίσουμε.
Επίσης ψιλοκόβουμε σε ένα μπόλ όλα μαζί τα μωρωδικά μας: τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το μαϊντανό, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες.
Μόλις βράσουν οι γίγαντες, πατάμε ελαφρά τα χόρτα με τα χέρια μας και τα βάζουμε στο ταψί της κουζίνας μας μαζί με όλα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά που έχουμε στο μπολ, το υπόλοιπο ελαιόλαδο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Από πάνω τους ρίχνουμε και τους γίγαντες μαζί με όλα τα ζουμιά από την κατσαρόλα μας. 
Φροντίζουμε να απλωθούν σε όλο το ταψί πάνω από τα χόρτα μας.
Κουνάμε και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά. Θέλουμε περισσότερο οι γίγαντες να μείνουν πάνω από τα χόρτα μας!
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για άλλα 40 με 50 λεπτά.
5 λεπτά πριν το τέλος δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται το φαγητό μας.
Σερβίρουμε με λεμόνι, ας έχει ντομάτα του πάει πάρα πολύ!!!
Επίσης του ταιριάζει φυσικά η φέτα. Αλλά είναι επίσης τέλειο με πρόβειο γιαούρτι (μπορείτε φυσικά και αγελαδινό)
ΦΥΣΙΚΑ μπορείτε αντί για λάπαθα και σέσκουλα να βάλετε μόνο σπανάκι ή να βάλετε και λιγότερο σπανάκι και περισσότερο από τα άλλα χόρτα..
Μπορείτε και να παραλείψετε μυρώνια και καυκαλήθρες αν δεν σας αρέσουν… Αλλά πραγματικά δίνουν Υπέροχο άρωμα στο φαγητό!!!

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr