Ο Στέλιος Παρλιάρος μας δείχνει την τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με χυμό μανταρινιού

Αυτά τα μελομακάρονα διαφέρουν καθώς έχουν άρωμα μανταρινιού αντί για πορτοκάλι και δεν περιέχουν σιμιγδάλι.

Υλικά

300 γρ. χυμός μανταρινιού
270 γρ. ηλιέλαιο
120 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο (το βάζουμε για άρωμα, αλλά μπορούμε στη θέση του να βάλουμε επιπλέον ηλιέλαιο)
30 γρ. άχνη ζάχαρη
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. κανέλα
2 μανταρίνια, το ξύσμα τους
 

Σιρόπι
400 γρ. χυμός μανταρινιού
550 γρ. ζάχαρη
120 γρ. μέλι
200 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
400 γρ. μέλι για το μέλωμα

Ευχαριστούμε τον Στέλιο Παρλιάρο και το steliosparliaros.gr για την συνταγή

Εκτέλεση

Βάρος: 2½ κιλά, Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 30΄
 

Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το χυμό μανταρινιού μαζί με τη ζάχαρη για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
 

Μελομακάρονα
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το χυμό, τα δύο είδη λαδιού και το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα, την κανέλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρώς με το χέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα με το χέρι, έως ότου ίσα να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. Δεν επιμένουμε στο ζύμωμα γιατί θα διαχωριστεί το λάδι από τα άλλα υλικά και δεν θα γίνει ωραία η ζύμη.
Πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα-πλέγμα ή πάνω σε τρίφτη ώστε η μία πλευρά τους να γίνει σαγρέ. Τα ακουμπάμε στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχουμε καλύψει με λαδόκολλα, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα (θα σκουρύνουν κι άλλο μετά το σιρόπιασμα).
Μόλις τα βγάλουμε και όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο κρύο σιρόπι, τα γυρνάμε συνεχώς για 1 λεπτό και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν μέσα σε σουρωτό, ενώ σιροπιάζουμε τις επόμενες δόσεις.
Αν στο μεταξύ ζεσταθεί το σιρόπι, το βάζουμε μέσα σε ένα ταψί με παγάκια για να κρυώσει ξανά.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και σε κάθε στρώση που βάζουμε περιχύνουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδια.

Who is who


O Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ». Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».

Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».

Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.

Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’. Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Από το Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.​​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr