Φτιάξτε μια τέλεια χριστουγεννιάτικη τάρτα με αμύγδαλο με τη βοήθεια του Άκη Πετρετζίκη
Ένα απολαυστικό γλύκισμα για τις φετινές γιορτές που θα το λατρέψουν όλοι
Συστατικά
Για τη βάση
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. ζάχαρη άχνη
140 γρ. βούτυρο
1 αυγό
2 κ.σ. παγωμένο νερό
1 κρόκο για άλειμμα
Για τη γέμιση
175 γρ. βούτυρο
175 γρ. ζάχαρη άχνη
4 μέτρια αυγά
175 αλεσμένα αμύγδαλα
400 γρ. χριστουγεννιάτικη γέμιση για γλυκό
1 κ.γ. εκχύλισμα πικραμύγδαλου
Για το σερβίρισμα
250 γρ. σαντιγί
100 γρ. αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μίξερ. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως (περίπου 2-3 λεπτά).
Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε μέσα ένα αυγό. Πρέπει το αλεύρι να αλλάξει χρώμα, να γίνει κιτρινωπό και να μοιάζει με ψίχουλα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψουμε.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 28 εκ. στρογγυλή και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160° C στον αέρα.
Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα τους εφόσον έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες . Εάν το φύλλο ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε το ζυμάρι να μαλακώσει.
Μόλις ανοίξει λίγο το ζυμάρι, σηκώνουμε τις λαδόκολλες και προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να το βοηθήσουμε να ανοίξει πιο εύκολα. Εάν κατά τη διαδικασία χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, ξαναρίχνουμε. Ανοίγουμε καλά, μέχρι το φύλλο μας να γίνει λεπτό σαν δέκα φύλλα χαρτί ενωμένα.
Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα.
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της τάρτας. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης σταυρωτά και προσθέτουμε βάρος (όσπρια). Σκεπάζουμε και το βάρος γυρίζοντας τη μεμβράνη.
Ψήνουμε την τάρτα μαζί με το βάρος για μισή ώρα.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 ° C ενώ βγάζουμε το βάρος και αλείφουμε με ένα πινέλο με τον κρόκο αραιωμένο με νερό.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γέμιση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170° C στον αέρα
Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα. Περιμένουμε να ομογενοποιηθεί το πρώτο και στην συνέχεια προσθέτουμε το επόμενο.
Ρίχνουμε το τριμμένο αμύγδαλο, το εκχύλισμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Στην βάση της τάρτας τοποθετούμε την Χριστουγεννιάτικη γέμιση για γλυκό , απλώνουμε ομοιόμορφα και απο πάνω αδειάζουμε το μείγμα αυγού αμυγδάλου.
Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά, διακοσμούμε με την σαντιγί και από πάνω πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr