Princess cake από τον Άκη Πετρετζίκη: Φτιάξτε το & γίνετε πριγκίπισσες στις καρδιές των καλεσμένων σας

Το Princess Cake, ή αλλιώς το κέικ της Πριγκίπισσας, είναι ένα σουηδικό κέικ το οποίο στην αρχή ονομαζόταν "Πράσινο Kέικ". Επειδή όμως άρεσε πολύ στις τότε πριγκίπισσες της Σουηδίας μετονομάστηκε σε Princess Cake. Έφτιαξα λοιπόν το ίδιο κέικ, αλλά αντί για πράσινο μάρτσιπαν έβαλα ροζ γιατί μάρεσε πιο πολύ!! 
 

Συστατικά
Για το παντεσπάνι

400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. σόδα
225 γρ. βούτυρο
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 αυγά
Για την κρέμα πατισερί

1/2 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
1/2 βανίλια στικ
135 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κορν φλάουερ
3 κρόκους
50 γρ. βούτυρο
Για τη γέμιση - στήσιμο

4 κ.σ. μαρμελάδα βατόμουρο ή φράουλα
500 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. φρέσκα μαύρα βατόμουρα
Για την επικάλυψη

450 γρ. αμυγδαλόπαστα
1 κ.γ. ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής
3 βατόμουρα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140° C  στον αέρα.
Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαστάσεων 30x40 που έχουμε βουτυρώσει ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι και τη σόδα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι μέχρι να αφρατέψουν για 5 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα προσθέτουμε το 1/3 του γιαουρτιού και το 1/3 του μείγματος του αλευριού.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, για άλλες 2 φορές.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο.
Βγάζουμε με προσοχή το παντεσπάνι και αφήνουμε να κρυώσει καλά σε μία σχάρα.
Για την πατισερί

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 200 γρ. από το γάλα, τη βανίλια αφού έχουμε αφαιρέσει τους σπόρους με ένα μαχαιράκι και ρίχνουμε και το λοβό μέσα.
Προσθέτουμε όλη τη ζάχαρη αλλά δεν ανακατεύουμε.
Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να πάρει μία βράση.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 100 γρ. από το γάλα και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά το μείγμα και προσέχουμε να διαλυθεί όλο το κορν φλάουρ και να μην κάνει γρομπαλάκια.
Όταν βράσει το γάλα ανακατεύουμε το μείγμα στην κατσαρόλα αφαιρώντας το  από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά.
Αφαιρούμε με ένα κουτάλι τη βανίλια. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Επιστρέφουμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα συνέχεια μέχρι να πήξει.
Προσπαθούμε να "ψήσουμε" την κρέμα μιας και το αλεύρι πρέπει να “ψηθεί” για να "εξαφανιστεί" η γεύση του. Αυτό μπορεί να πάρει και δέκα λεπτά μαγειρέματος σε πολύ σιγανή φωτιά και συνεχές ανακάτεμα.
Τέλος αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτό.
Αδειάζουμε σε ταψάκι, σκεπάζουμε με μεμβράνη από πάνω η οποία όμως να ακουμπάει πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα και τη βάζουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Για το στήσιμο

Βάζουμε ένα πιάτο 18 εκ πάνω από το παντεσπάνι. Υπολογίζουμε να κόψουμε 2 κύκλους και 2 ημικύκλια. Οι δύο κύκλοι κόβονται από τις δυο διαγώνιες γωνίες και τα 2 ημικύκλια από αυτό που έχει μείνει.
Κόβουμε 3 λωρίδες λαδόκολας και τις στήνουμε στη βάση της πιατέλας μας.
Ενώνουμε τα 2 ημικύκλια και σχηματίζουμε έναν κύκλο πάνω στην πιατέλα μας.
Απλώνουμε την μισή από την μαρμελάδα και από πάνω την μισή ποσότητα από την πατισερί .
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το επόμενο παντεσπάνι και καπακώνουμε με το 3ο.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα γα 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει σαντιγί.
Στο τελευταίο παντεσπάνι απλώνουμε 1 κ.σ. από την σαντιγί και στην κορυφή του τοποθετούμε τα βατόμουρα (τοποθετούμε τα βατόμουρα στο κέντρο για να δώσουμε σχήμα θόλου στο τέλος).
Απλώνουμε όλη την σαντιγί γύρω από την τούρτα αλλά και στην κορυφή της σκεπάζοντας και τα βατόμουρα.
Τοποθετούμε για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει η σαντιγί.
Για την επικάλυψη

Σε ένα μπολ τοποθετούμε την αμυγδαλόπαστα, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάει παντού το χρώμα.
Βγάζουμε με προσοχή τις λαδόκολλες.
Απλώνουμε ζάχαρη άχνη στον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε την αμυγδαλόπαστα με την βοήθεια ενός πλάστη σε διάμετρο να μπορέσουμε να καλύψουμε την τούρτα.
Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο, τοποθετούμε ελαφρά την αμυγδαλόπαστα από πάνω και εφαρμόζουμε να πάει ομοιόμορφα παντού.
Κόβουμε ότι περισσεύει
Στολίζουμε από πάνω με τα βατόμουρα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr