Ο Άκης Πετρετζίκης μας εύχεται καλή Χρονιά και ετοιμάζει σήμερα Cinnamon Rolls με σάλτσα καραμέλας
Μια συνταγή για όλη την οικογένεια που θα σας ξετρελάνει!
Συστατικά
250 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι ξερή μαγιά (9 γρ.)
120 γρ. ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο
2 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. αλάτι
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι και έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
20 γρ. κανέλα
Για την επικάλυψη
σάλτσα καραμέλας
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η μαγιά μέσα στο γάλα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά, το αλάτι και το αλεύρι.
Χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ 1 κ.σ. από το λιωμένο βούτυρο και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και περιμένουμε τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί.
Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε μία ίσια επιφάνεια και ξεκινάμε να την ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη. Προσπαθούμε να της δώσουμε ένα σχήμα ορθογώνιο, με το πάχος της ζύμης γύρω στο μισό εκατοστό και διάσταση περίπου 50*80 εκ.
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε την γέμισή μας.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, την μαύρη ζάχαρη, την κανέλα και χτυπάμε με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
Αφαιρούμε από τον κάδο και την προσθέτουμε στο κέντρο της ζύμης.
Απλώνουμε την γέμιση με την βοήθεια ενός κουταλιού σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, εκτός από τις άκρες.
Τυλίγουμε τη ζύμη μας (διπλώνοντας την μεγάλη πλευρά) δημιουργώντας ένα μεγάλο ρολό και κόβουμε με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού σε 12 ίσια κομμάτια.
Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο.
Καλύπτουμε με μία πετσέτα και περιμένουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Αφού φουσκώσουν αλείφουμε τα ζυμαράκια μας με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
Στην συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο.
Περιχύνουμε με την σάλτσα καραμέλας και σερβίρουμε.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr