Μοσχοβολάει κανέλα & γαρύφαλλο το κέικ μήλου που έφτιαξε σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης

Ένα κέικ που θα λατρέψετε!

Συστατικά
Για τη ζύμη

180 ml ελαιόλαδο
80 ml χυμό πορτοκάλι
480 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν
1 κ.γ. αλάτι
Για τα μήλα

5 μήλα
1 κ.σ. τριμμένη κανέλα
¼ κ.γ. γαρύφαλλο
5 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

 

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα μήλα

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα. Κόβουμε σε κυβάκια αφαιρώντας τον πυρήνα και τους σπόρους του μήλου.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι είδος μήλα μας αρέσουν.
Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη, τα χοντροκομμένα καρύδια, το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
Για τη ζύμη

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα μπολ με 400 γρ. αλεύρι προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, μέσα στο μπολ με τα αυγά.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Παίρνουμε μια βουτυροαλευρωμένη στρογγυλή φόρμα με τρύπα, διαμέτρου 26 εκ.
Με μία κουτάλα προσθέτουμε το 1/3 από τη ζύμη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό μείγμα της γέμισης με τα μήλα.
Σε αυτό το σημείο τα μήλα θα σας φανούν πολλά αλλά δεν είναι γιατί το κέικ θα φουσκώσει και θα καλύψει όλα τα μήλα.
Πάνω από τα μήλα, ρίχνουμε ακόμα 1/3 της ζύμης.
Και προσθέτουμε το άλλο μισό μείγμα από τα μήλα στη φόρμα.
Τέλος καλύπτουμε με το τελευταίο τρίτο από τη ζύμη.
Λειαίνουμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα μαχαίρι και
Χτυπάμε τη φόρμα μας στην επιφάνεια εργασίας για να καλύψει η ζύμη τα κενά.
Ψήνουμε στο φούρνο για 60-70 λεπτά σε υψηλή σχάρα.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το φούρνο.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Κόβουμε το κέικ μας σε 2 κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
Βάζουμε και 2 φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε!

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr