"Ζωγραφίζει" με την κουτάλα της η Νένα Ισμυρνόγλου: Μπακαλιάρος τεμπούρα με σκορδαλιά καρότου

Μία νόστιμη συνταγή που θα απολαύσει όλη η οικογένεια.

ΥΛΙΚΑ

 

Για τον μπακαλιάρο τεμπούρα

800 - 1.000 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο* και κατά προτίμηση χωρίς την πέτσα του, κομμένο σε χοντρές λωρίδες (την πέτσα την αφαιρούμε εύκολα, αφού ξαλμυρίσουμε το ψάρι, τραβώντας τη με το χέρι μας)
100 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
100 ml νερό, παγωμένο
ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

 

Για τη σκορδαλιά καρότου

500 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
ελάχιστο πιπέρι καγιέν
70 ml ελαιόλαδο
50 ml χυμός λεμόνι
50 ml σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση ιαπωνική και βιολογική
2 χοντρές φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένες και καλά στυμμένες
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σκορδαλιά καρότου: Σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα με τη μία σκελίδα σκόρδο για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Ρίχνουμε 100 ml νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάζουμε τα καρότα στο μπλέντερ ή το μούλτι και προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο, το τζίντζερ, τα πιπέρια και τα πολτοποιούμε. Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε το ψωμί και χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, εναλλάξ με το λεμόνι και τη σόγια, χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και πυκνή κρέμα. Την αδειάζουμε σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Μπακαλιάρος τεμπούρα: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το πιπέρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να προκύψει ένας πυκνός χυλός. Βάζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου μέσα στο χυλό και τα γυρίζουμε με ένα πιρούνι ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύπτει 4 εκ. από τον πυθμένα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 3 - 4 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσει.

Αφήνουμε τον μπακαλιάρο σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το λάδι και τον σερβίρουμε συνοδεία της σκορδαλιάς καρότου.

 

Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο κάτω από τρεχούμενο νερό, για να απομακρύνουμε το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος.

Μετά τον βάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, όπου τον αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 48 ώρες, ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο παστωμένος είναι. Ανά 4 - 6 ώρες ή όσο πιο συχνά μπορούμε, αδειάζουμε το νερό από τη λεκάνη και γεμίζουμε με φρέσκο νερό.

Για να είμαστε σίγουροι ότι ο μπακαλιάρος ξαλμυρίστηκε σωστά, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και το βράζουμε σε λίγο νερό για λίγα λεπτά: το ψάρι πρέπει να έχει μια νόστιμη αλμύρα, αλλά να μην είναι λύσσα.

 

Who is Who


Η Νένα Ισμυρνόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αλλά οι πρόγονοί της έχουν καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Σπούδασε ραδιοηλεκτρονικά, μικρογλυπτική και αργυροχρυσοχοΐα, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη της μαγειρικής. Εργάστηκε ως μαγείρισσα στην Οία της Σαντορίνης από το 1983 ως το 1991 σε γνωστά εστιατόρια, όπως ο "Κουκούμαβλος" και το "1800". Το 1992 άνοιξε στην Αθήνα το εστιατόριο "Καλλίστη", στο οποίο ήταν υπεύθυνη σεφ αλλά και υπεύθυνη κουζίνας και προσωπικού. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που ανέδειξε την περίφημη "δημιουργική ελληνική κουζίνα" και βραβεύτηκε πολλές συνεχόμενες χρονιές με "Χρυσό Σκούφο". Από το 2000 ως το 2002 εργάστηκε στο εστιατόριο "Milos" στη Νέα Υόρκη, ενώ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε ως υπεύθυνη σεφ το εστιατόριο "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης" από το 2002 έως σήμερα, με μια διακοπή από το 2006 ως το 2008. Τη διετία αυτή συνεργάστηκε στο άνοιγμα αλλά και ως υπεύθυνη σεφ στο εστιατόριο "Pasaji", στο Σύνταγμα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τη μεσογειακή διατροφή στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Από το 2008 συνεργάζεται με την "Καθημερινή" και το περιοδικό "Γαστρονόμος". Αντλώντας άφθονο υλικό από την ελληνική παράδοση, συνθέτει συνταγές βασισμένες στα φρέσκα εποχικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr