Το πιο μαμαδίστικο εστιατόριο του κόσμου: Απασχολεί γιαγιάδες από 30 χώρες
"Σαν το φαγητό της γιαγιάς δεν υπάρχει"... Πόσες φορές άραγε έχουμε πει αυτή τη φράση;
Στη Νέα Υόρκη γίνεται και πράξη.
Το «φαγητό της γιαγιάς» ήταν η ιδέα του Τζόντι Σκαραβέλα, η οποία αποδείχτηκε εξαιρετικό επιχειρηματικό βήμα, μια και εν τέλει δημιουργήθηκε ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, «Enoteca Maria».
Ο Σκαραβέλα αποφάσισε να ανοίξει το εστιατόριο, όταν έχασε τη γιαγιά και τη μητέρα του.
Λόγω της ιταλικής καταγωγής του, η κουζίνα του αρχικά φιλοξένησε Ιταλίδες γιαγιάδες, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να εντάξει στην κουζίνα του γιαγιάδες κι από άλλα μέρη του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Σρι Λάνκα, την Αργεντινή, την Αλγερία, την Τσεχία, το Καζακστάν, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τις Φιλιππίνες...γιαγιάδες από 30 χώρες του κόσμου.
Κάθε μέρα μαγειρεύουν δύο γιαγιάδες, η μία είναι πάντοτε Ιταλίδα και η άλλη από διαφορετική χώρα.
Από το «Enoteca Maria» δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελληνίδα γιαγιά. Η γιαγιά Πλουμίτσα είναι από τη Χίο και αποκαλύπτει τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας.
Το εστιατόριο προσελκύει τουρίστες και λάτρεις του φαγητού απ΄όλο τον κόσμο. Ο Τζόντι Σκαραβέλα δέχεται τηλεφωνήματα για κρατήσεις από την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ιταλία.
«Είμαι κολακευμένος» ανέφερε. «Έρχονται πάρα πολλοί πελάτες και από το Μανχάταν. Είναι κολακευτικό καθώς στο Μανχάταν υπάρχει ένα εστιατόριο ανά έξι μέτρα, αλλά παίρνουν το φέρι και έρχονται στο δικό μου εστιατόριο» συμπλήρωσε.
Έρχονται για σπιτικό φαγητό και για την εμπειρία – ίσως δεν έχουν πια τη γιαγιά τους να τους μαγειρεύει. Οι γιαγιάδες που μαγειρεύουν στο τέλος της ημέρας εισπράττουν χειροκρότημα. Πολύ συχνά δέχονται τα καλύτερα σχόλια για τις μαγειρικές τους ικανότητες.
Οι γιαγιάδες στο «Enoteca Maria» είναι σαν μία μεγάλη οικογένεια και θεωρούν η μία την άλλη φίλη, παρότι συχνά υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας.
Επικοινωνούν μεταξύ τους με σπαστά αγγλικά και με τη βοήθεια των πολύγλωσσων σερβιτόρων.
Ο Τζόντι Σκαραβέλα το 2011 ξεκίνησε να δημιουργεί ένα βιβλίο στο διαδίκτυο με τίτλο «Γιαγιάδες του κόσμου».
Πρόκειται για ένα βιβλίο συνταγών, στο οποίο ο καθένας μπορεί να προσθέσει μία σύντομη βιογραφία της γιαγιάς του, τρεις φωτογραφίες και μία συνταγή της, γραμμένη στη μητρική γλώσσα.
Οι γιαγιάδες–σεφ από τα μέσα Μαρτίου άρχισαν να παραδίδουν και μαθήματα μαγειρικής, διδάσκουν πώς φτιάχνονται τα ξεχωριστά τους πιάτα.
Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή, μόνο που δεν μπορούν να επιλέξουν ποιας εθνικότητας γιαγιά θα τους μυήσει στα μυστικά της κουζίνας.
Στόχος των μαθημάτων είναι όσοι συμμετέχουν να μάθουν να δημιουργούν στην κουζίνα με τον μοναδικό τρόπο της γιαγιάς.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr