Το γνωστό κομπιουτεράκι συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής - Ο νομπελίστας φυσικός Τζακ Κίλμπι ο εφευρέτης του
Η ιδέα του νομπελίστα φυσικού Τζακ Κίλμπι ήρθε πριν από 50 χρόνια και άλλαξε την καθημερινότητα του κόσμου.
Στις 30 Μαρτίου το γνωστό και αγαπημένο «κομπιουτεράκι» μπήκε στην ζωή μας. Η εφεύρεση ανήκει στον Aμερικανό φυσικό Τζακ Κίλμπι.
Αρχικά, η εταιρία στην οποία εργαζόταν ο Κίλμπι αγνόησε την επαναστατική εφεύρεση του. Το καλοκαίρι του 1958, την ώρα που άλλοι συνάδελφοί του έκαναν διακοπές, αυτός σχεδίασε με την φαντασία του και τις γνώσεις του το πρώτο ηλεκτρονικό chip στον κόσμο.
Η οριστική μορφή της γνωστής φορητής αριθμομηχανής χρειάστηκε δέκα χρόνια για να κάνει την εμφάνισή της.
Το 1982 ο Τζακ Κίλμπι κατατάχθηκε για την εφεύρεσή του δίπλα σε άλλους μεγάλους Αμερικανούς επιστήμονες, όπως ο Τόμας Έντισον. Το 2000 κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής.
Ωστόσο, την δεκαετία του 1950 ο Κίλμπι δεν λάμβανε την εκτίμηση που του άξιζε για την εφεύρεσή του.
Όπως αναφέρει το dw.com, στις 29 Μαρτίου 1967 ο Αμερικανός φυσικός παρουσίασε στον διευθυντή της Texas Instruments το περίφημο «Cal Tech». Το μικρό μαύρο κουτί από αλουμίνιο ήταν τόσο παχύ όσο ένα λεξικό, ζύγιζε 1,25 κιλά και σίγουρα δεν χωρούσε σε καμία τσέπη. Το μηχάνημα έκανε κάποιες απλές μαθηματικές πράξεις.
Έπειτα, δόθηκε η άδεια στην εταιρεία Canon να κατασκευάσει την φορητή αριθμομηχανή με το όνομα «Pockertronic». Η αριθμομηχανή κόστιζε αρχικά 400 δολάρια στην αμερικανική αγορά, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου οι τιμές έπεφταν, φτάνοντας στα 100 ευρώ.
Μια εφεύρεση που άλλαξε πολλά στην καθημερινότητά μας. Ποιος θα μπορούσε σήμερα να φανταστεί ότι θα κάνει λογαριασμούς χωρίς αριθμομηχανή;
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr