Made in Greece συσκευή για μέτρηση σκολίωσης στο σπίτι - Δημιούργημα Θεσσαλονικιού φοιτητή
Μία πρωτότυπη συσκευή δημιούργησε ο Κωνσταντίνος, μαθητής της Α' Λυκείου του 1ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης.
Με αυτή την καινοτόμα συσκευή θα μπορεί όποιος επιθυμεί να μετρήση τον βαθμό σκολίωσής του στοο σπίτι, χωρίς να κάνει ακτινογραφία.
Το κηδεmanager version2, όπως ονομάζεται, σύντομα αναμένεται να εφαρμοστεί πρακτικά σε ασθενείς και εφόσον τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ακριβή υπάρχει η σκέψη να κυκλοφορήσει στο εμπόριο.
Η συσκευή θα παρουσιαστεί στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (ΝΟΗΣΙΣ), στις 25-28 Απριλίου.
Έμπνευση του Κωνσταντίνου για το δημιούργημά του ήταν το γεγονός πως ανακάλυψε πριν από ένα χρόνο ότι έχει και ο ίδιος σκολίωση.
Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται με τη ρομποτική και μία ημέρα ο πατέρας του του πρότεινε να κάνει κάτι με θέμα τη σκολίωση.
«Η ιδέα μου άρεσε πάρα πολύ διότι δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να ενώνει την τεχνολογία με τη σκολίωση, που να είναι εύκολα προσβάσιμο οικονομικά (σημαντικός παράγοντας για την εποχή μας).
Όσον αφορά τις γνώσεις που χρειάζονται, πέρα από γνώσεις προγραμματισμού και κατασκευής κυκλωμάτων χρειάζονται και κάποιες βασικές γνώσεις για το πώς γίνεται μια μέτρηση σκολίωσης σε μία ακτινογραφία καθώς και κάποιες βασικές γνώσης της ανατομίας της σπονδυλικής στήλης.
Εδώ έρχεται στο project ο διευθυντής του κέντρου Scoliosis SBPRS, Νίκος Τουρναβίτης, ο οποίος αφιέρωσε πολύ από τον χρόνο του για να μού αναλύσει αυτές τις πληροφορίες», είπε ο μαθητής, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Όσο για το πώς λειτουργεί η συσκευή, εξήγησε:
«Αφού ο ένας γιατρός ανιχνεύσει την ύπαρξη σκολίωσης υποδεικνύει τους σπονδύλους πάνω στους οποίους πρέπει να τοποθετηθεί η συσκευή και ένα άλλο άτομο τοποθετεί τα τρία μέρη της συσκευής πάνω τους.
Μία σκολίωση έχει δύο τιμές, οι οποίες πρέπει να μετρηθούν.
Την κλίση (την καμπύλη που σχηματίζουν οι σπόνδυλοι) και τη στρέψη (τη στροφή που σχηματίζει ο πιο απομακρυσμένος σπόνδυλος από την ευθεία της σπονδυλικής στήλης γύρω από τον άξονά του).
Η συσκευή χρησιμοποιεί δύο αισθητήρες για να υπολογίσει τη στρέψη και την κλίση της σκολίωσης.
Αποτελείται από τρία μέρη.
Ένα όπου βρίσκεται ο επεξεργαστής, ένα που περιέχει τον αισθητήρα που μετράει τη στρέψη και ένα που στηρίζει τον σωλήνα που περιέχει τον αισθητήρα κλίσης.
Αυτοί είναι συνδεδεμένοι σε έναν μικροεπεξεργαστή, ο οποίος με το πάτημα ενός κουμπιού διαβάζει τις τιμές τους και αφού τις μετατρέψει σε μοίρες τις καταγράφει σε ένα αρχείο κειμένου, που αποθηκεύεται σε μια micro sd κάρτα, που ο χρήστης τοποθετεί στην συσκευή.
Η συσκευή δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να έχει μια συνεχή παρακολούθηση».
Σύντομα, μέσω του κέντρου Scoliosis, θα ξεκινήσει η πρακτική εφαρμογή της συσκευής σε ασθενείς και αν τα αποτελέσματα είναι τα προσδοκώμενα, τότε θα αρχίσει η κατ' οίκον δοκιμή.
«Μετά από μερικούς μήνες και αν τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ακριβή θα σκεφτούμε την παραγωγή του, με σκοπό την πώληση.
Αν σε οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας παρουσιαστούν προβλήματα θα γίνουν βελτιώσεις είτε στον κώδικα, είτε στο ίδιο το μηχάνημα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γκατζώνης.
Όσο για την τιμή του, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να την υπολογίσει.
«Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ήταν 200 ευρώ, τα οποία ήταν μια ευγενική χορηγία του κυρίου Νίκου Τουρναβίτη.
Το ποσό όμως είναι τόσο υψηλό γιατί αγοράστηκαν παραπάνω υλικά για την περίπτωση ατυχημάτων.
Η τιμή του στην περίπτωση που γίνει προϊόν είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή», εξήγησε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr