Έχεις λιγούρα; Φτιάξε ένα ιδιαίτερο κέικ που μας δείχνει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος με ροδάκινα και σμέουρα
Τα σμέουρα ή αλλιώς raspberries, πέρα από το ότι είναι νόστιμα, έχουν αντιοξειδωτικά & αντιφλεγμονώδη οφέλη.
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ:
170 γρ. (1 1/3 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + έξτρα αλεύρι, για το ταψί
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
6 κ.σ. (85 γρ) βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα βούτυρο, για άλειμμα
1 φλ. ζάχαρη
2 μεγάλα αβγά
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2/3 φλ. γιαούρτι
Για την επικάλυψη:
½ μεγάλο, ώριμο ροδάκινο ή νεκταρίνι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
¾ φλ. φρέσκα σμέουρα
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κέικ:
Τοποθετούμε μια σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 175οC. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 20 εκ για κέικ.
Στρώνουμε τη βάση του ταψιού με μια λαδόκολλα, που έχουμε κόψει έτσι ώστε να εφαρμόζει στο ταψί και αλευρώνουμε τις πλευρές του, τινάσσοντας το αλεύρι που περισσεύει.
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε με αναδευτήρα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Mε ένα μίξερ χειρός χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα το βούτυρο και τη ζάχαρη για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να ενοποιηθούν και να γίνει το μείγμα αφράτο.
Ρίχνουμε το ένα αβγό χτυπώντας σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια μαζί με το δεύτερο αβγό.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα από τα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε με μια φαρδιά πλαστική σπάτουλα, να ενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και την υπόλοιπη ποσότητα από το μείγμα των στέρεων υλικών.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 15 λεπτά.
Για την επικάλυψη:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τις φέτες του ροδάκινου, τα σμέουρα, τη ζάχαρη και το αλεύρι.
Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε τα υλικά, μέχρι να καλυφθούν καλά τα φρούτα και να σπάσουν ελαφρώς τα σμέουρα.
Αφού το κέικ μας ψηθεί για 15 λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο και απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τα φρούτα.
Συνεχίζουμε να ψήνουμε για άλλα 25 - 30 λεπτά, μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
Αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά σε σχάρα.
Περνάμε ένα μαχαίρι περιμετρικά στο κέικ μας για να το ξεκολλήσουμε από το τοίχωμα.
Αναποδογυρίζουμε το κέικ για να αφαιρέσουμε το ταψί και το αντικολλητικό χαρτί
Τοποθετούμε ένα πιάτο σερβιρίσματος πάνω από το κέικ μας και το αναποδογυρίζουμε ακόμη μια φορά, ώστε τα φρούτα να βρίσκονται στο επάνω μέρος.
Σερβίρουμε το κέικ ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr