Οι 8 συνήθειες που προκαλούν & επιδεινώνουν τον πόνο στη μέση

Είναι γνωστό ότι η διατήρηση υγιούς βάρους μπορεί να αποτρέψει τον πόνο.

Υπολογίζεται ότι το 50-80% των ανθρώπων υποφέρουν σε κάποια φάση της ζωής τους από πόνο στη μέση.

Είναι γνωστό ότι η διατήρηση υγιούς βάρους μπορεί να αποτρέψει τον πόνο.

Τι φταίει όμως όταν ένας φαινομενικά υγιής και σωματικά δραστήριος ενήλικας υποφέρει από πόνο στη μέση που δεν υποχωρεί;

Ο πόνος στη μέση είναι τις περισσότερες φορές σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης που πρέπει να εντοπίσετε, όπως αναφέρει το medicalnews.gr

Δείτε κάποιες παραμέτρους της καθημερινής σας ρουτίνας, στις οποίες μπορεί να οφείλεται ο πόνος στη μέση:

Δουλεύετε από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως το να μπορείτε να γευματίσετε όποτε θέλετε ή να κάνετε αρκετά διαλείμματα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο που το κάνετε, αν δηλαδή κάθεστε συνεχώς στον καναπέ ή ακόμη χειρότερα στο κρεβάτι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη σπονδυλική σας στήλη. Η λύση είναι να κάθεστε σε καρέκλα γραφείου.

Κάθεστε πολλές ώρες

Η καθιστική ζωή αποτελεί σύγχρονη μάστιγα. Για να δουλέψουν αποτελεσματικά οι μυς πρέπει το σώμα να βρίσκεται σε κίνηση. Το υπερβολικό καθισιό βλάπτει τη σπονδυλική στήλη και προκαλεί πόνο. Κάντε συχνά διαλείμματα, περπατήστε και δοκιμάστε ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να «ξεπιαστείτε».

Υπερβολικά βαριά τσάντα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε ξεκαθάρισμα στην τσάντα σας; Το βάρος της τσάντας δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους σας σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Χειροπρακτών. Πολλές γυναίκες όμως κουβαλούν υπερβολικά βαριές τσάντες που ασκούν πίεση και οδηγούν σε κακή στάση του σώματος. Ελέγχετε τακτικά την τσάντα σας και αδειάζετέ την από άχρηστα αντικείμενα. Είναι επίσης σημαντικό να την βάζετε και στους δύο ώμους, ώστε να υπάρχει ισορροπία και να μην καταπονείται μόνο η μία πλευρά του σώματος.

Δεν γυμνάζεστε

Δεν χρειάζεται να κάνετε σκληρή προπόνηση για να προστατέψετε τη μέση σας. Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, η άσκηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού ή πόνου στη μέση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική ήπια άσκηση μπορεί να μειώσει την ένταση του πόνου στη μέση από 10 έως 50%. Επιλέξτε ένα κατάλληλο ζευγάρι παπουτσιών και ξεκινήστε ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως περπάτημα.

Στρες

Το στρες είναι ο πρώτος παράγοντας κινδύνου που οδηγεί στην εκδήλωση πόνου στη μέση. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ψυχή και σώμα είναι αλληλένδετα και ότι οι αρνητικές και γεμάτες απαισιοδοξία σκέψεις μπορεί να επιδεινώσουν την οσφυαλγία. Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση άγχους ή στρες, έχει την τάση να σφίγγει άθελά του τους μυς της πλάτης του – και αν τους σφίξει την ώρα που βαδίζει ή πάει να σηκωθεί από την καρέκλα, μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία. Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι μύες είναι μονίμως σφιγμένοι και δεν χαλαρώνουν ποτέ: κάποια στιγμή, θα προκαλέσουν έντονο πόνο.

Κακή διατροφή

Η λειτουργία του πεπτικού επηρεάζει τη μέση. Η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και η δυσφορία στο στομάχι μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη μέση. Συχνά τα αέρια του στομάχου και του εντέρου ακούν μεγάλη πίεση που αντανακλά στη μέση. Αποφεύγετε μια διατροφή που περιέχει ζάχαρη, τσιπς, πίτσες, αναψυκτικά και άλλες τέτοιες τροφές που δημιουργούν φλεγμονή.

Χρησιμοποιείτε λάθος μαξιλάρι

Τόσο η χρήση λάθος μαξιλαριού, όσο και η μη χρήση μαξιλαριού, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα και τη μέση. Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η αύξηση στο ύψος του μαξιλαριού ασκεί σημαντική πίεση στο κεφάλι και τον λαιμό και κατ’ επέκταση στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται πόνος. Εάν κοιμάστε ανάσκελα, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας, ώστε η μέση σας να έχει κανονική καμπυλότητα.

Καπνίζετε

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από πόνο στη μέση και την πλάτη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αποκρίνεται στον πόνο στην πλάτη και κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ανθεκτικούς σε ένα επεισόδιο πόνου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr