Αλ.Τσίπρας: H χρονιά που διανύουμε είναι η τελευταία για τη χώρα μας σε καθεστώς μνημονίου αλλά και η πιο κρίσιμη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
«Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Αλ Τσίπρας μιλώντας στον «Thessaloniki summit», προσθέτοντας ότι «η χρονιά που διανύουμε είναι η τελευταία για τη χώρα μας σε καθεστώς μνημονίου αλλά και η πιο κρίσιμη. Η πολυετής ύφεση, η υψηλή ανεργία και τα προγράμματα έχουν πιέσει υπέρμετρα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Τώρα πρέπει να δείξουμε αυτοπεποίθηση και μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την μετάβαση στην επόμενη ημέρα, υπογραμμίζοντας πως «ότι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα είναι η Θεσσαλονίκη για την βιομηχανία και την μεταποίηση. Η Θεσσαλονίκη δικαιωματικά είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας».
«Ο ΣΒΒΕ με τις παρεμβάσεις του εξελίσσεται de facto σε θεσμικό συνομιλητή και εταίρο της κυβέρνησης στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση» τόνισε ο Αλ.Τσίρπας, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου σας θα στηριχθεί».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «σχεδόν εδώ και ένα χρόνο μετά την ίδρυση γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη καθιέρωσα την τακτική επίσκεψή μου στην βόρεια Ελλάδα όχι μόνο για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς. Η πρόταση σας για τη σύσταση Εθνικού συμβουλίου Βιομηχανίας έγινε δεκτή και ήδη υλοποιείται».
«Η ρήξη μας με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας πελατειακών σχέσεων προνομιούχων ελίτ ήταν είναι και θα παραμείνει απόλυτη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η υγιής επιχειρηματικότητα που σέβεται τους νόμους, το περιβάλλον είναι αυτή που δεν διστάζει να επενδύσει στην καινοτομία την εξωστρέφεια τον πιο πολύτιμο παράγοντα, στο εργατικό δυναμικό. Το μοντέλο της έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας είναι αυτό που μπορεί να βγάλει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Μας λένε ότι είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και στην πράξη επέβαλαν τον προστατευτισμό για τους ημέτερους».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι «είναι εύκολο να μιλάς για επενδύσεις αλλά για να ανοίγουν δρόμοι για να προωθηθούν είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δείτε πόσα χρόνια είχαν βαλτώσει οι εθνικοί μας αυτοκινητόδρομοι. Οι σήραγγες στα Τέμπη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, τα ενεργειακά πρότζεκτ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό. Δείτε τι προσπάθεια γίνεται και τι αποτελέσματα είχε αυτή η προσπάθεια εδώ, στη βόρεια Ελλάδα. Τα αποτελέσματα έρχονται σε βάθος χρόνου με σκληρή δουλειά, καθαρότητα στις σχέσεις του κράτους με την επιχειρηματικότητα».
Παράλληλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «η χώρα έχει περάσει σε διαφορετική εποχή παραλάβαμε τη χώρα του Grexit. Σήμερα οργανώνουμε το μέλλον της χώρας ευνοώντας την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή της στο σύνολο του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα με σταθερά βήματα αλλάζει και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή της χώρας.
«Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και επώδυνη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία».
Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση έχουμε αναντίρρητα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και πρέπει να διατηρήσουμε τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά αυτής της τροχιάς στο μέλλον», όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Έχει μείνει η ασφαλής ολοκλήρωση που περνάει μέσα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όλες οι πλευρές εργάζονται για το σκοπό αυτό γιατί όλες οι πλευρές έχουν όφελος. Το πρόγραμμα θα τελειώσει την ώρα του και θα μπει ένα τέλος σε αυτή την επώδυνη περίοδο για την Ελλάδα. Η άνεργη ανάπτυξη δημιουργεί μη βιώσιμα κέρδη και τεχνικές φούσκες χωρίς αντίκρισμα», σημείωσε ο ίδιος.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις εξαγωγές σημείωσε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2017, αυξήθηκαν κατά 18%», κάνοντας λόγο για «την υψηλότερη επίδοση από το 2001». Σχετικά με τις νέες θέσεις εργασίας ανέφερε ότι «φέτος, μέχρι και τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000, αριθμός ρεκόρ 16ετίας. Η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή αλλά έχει πέσει 10 μονάδες».
«Μόνο μέσω της ανάπτυξης θα μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε την εργασία και θα μπορέσουμε να μειώσουμε σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές και να ανακουφίσουμε την κοινωνία από το υπέρμετρο βάρος της φορολογίας που μας επέβαλαν τα προγράμματα διάσωσης», τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «από το 2016 πετύχαμε εξοικονόμηση δαπάνης 10%. Σε συνθήκες ύφεσης και συμπίεσης των αριθμών θέλουμε και το τελευταίο ευρώ που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος να πιάνει τόπο και να επιστρέφει σε κοινωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας».
«Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους στο περιβάλλον όχι μόνο δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές αλλά θα ενθαρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα και θα εδραιώσει το κύρος της χώρας. Ανάπτυξη προσανατολισμένη στη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η στρατηγική μας για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει σαν κύριο άξονα τη βιομηχανία και την μεταποίηση. Να επενδύσουμε στην καινοτομία και στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις στην φορολογική πολιτική που όλοι διαπίστωναν την αναγκαιότητα τους αλλά δεν τολμούσαν. Εμείς τολμήσαμε να τις φέρουμε, και αρχίζουν να αποδίδουν».
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούμε το πλαίσιο για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση περίπου 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων», ενώ πρόσθεσε ότι «οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 άγγιξαν υψηλό επταετίας».
«Τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα έχει απολύτως ψηφιοποιημένο χαρακτήρα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Αναφορικά με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότ «έχουμε κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις».
«Προχωράμε ένα σχέδιο με όραμα για την αναβάθμιση της βόρειας Ελλάδας καθιστώντας την περιοχή διαμετακομιστικό κόμβο και πύλη εισόδου για ολόκληρη την Ευρώπη».
«Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να ξαναγίνει ένα σημαντικό οικονομικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο ολόκληρων των Βαλκανίων. Αυτό είναι το όραμά μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη συμπρωτεύουσα αλλά Κέντρο ισχυρό ολόκληρων των Βαλκανίων.
» Είναι μια διαφορετική αντίληψη που εμείς έχουμε για την βόρεια Ελλάδα. Η επόμενη ΔΕΘ το 2018 θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, καθώς η ΔΕΘ ανακτά έναν ιδιαίτερο διεθνή ρόλο που συμβάλει στο δόγμα μας για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η χώρα μας έχει ανεξάντλητες δυνατότητες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Έχει μια σπουδαία γεωπολιτική θέση και βρίσκεται στο επίκεντρο παγκόσμιων ανακατατάξεων με συγκριτικά πλεονεκτήματα ισχυρά. Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και η Ελλάδα να μπορεί να έχει διατηρήσιμη ανάπτυξη, αύξηση του επιπέδου ζωής, μείωση της ανεργίας, αύξηση των προσδοκιών και της ευημερίας.
» Αρκεί να το πιστέψουμε και να δράσουμε. Να εμπνεύσουμε ένα νέο όραμα για τις επόμενες γενιές. Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και θέλουμε να δώσουμε στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να αναπτυχθούν. Η επόμενη μέρα έχουμε στόχο να βρει μια Ελλάδα ξανά ισχυρή, αυτοδύναμη και πάνω από όλα ποιο δίκαιη» δήλωσε ο Αλ.Τσίπρας.
«Να στείλουμε το σήμα ότι είμαστε έτοιμοι να κόψουμε οριστικά τις γέφυρες με το παρελθόν που μας οδήγησε στην κρίση. Οικοδομούμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την χώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr