"Πρεμιέρα" σήμερα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς- Η διαδικασία- Τα πρώτα δέκα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί

Ξεκίνησε η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Ξεκινάνε σήμερα Τετάρτη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μετά την άρση της αποχής των συμβολαιογράφων. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους δέκα περίπου πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση.

Ηδη οι υποψήφιοι πλειοδότες για τα πρώτα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί, καθώς σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος η προθεσμία για την εγγραφή γίνεται δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους περίπου δέκα πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, που ισούται με το 30% της πρώτης προσφοράς, δηλαδή της τιμής που θέτει ως κατώφλι ο επισπεύδων για το ακίνητο που πλειστηριάζεται.

Η διαδικασία

Η διαδικασία πλειστηριαμού θα διαρκέσει για τέσσερις ώρες, διάστημα κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας.

Ετσι, κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της δικής του προσφοράς. Οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη, ο οποίος θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.'

Επίσης τη διαδικασία θα μπορεί να παρακολουθεί ως παρατηρητής και ο οφειλέτης.

 

Τα πρώτα 10 ακίνητα

Με τιμή πρώτης προσφοράς την εμπορική αξία του ακινήτου κατά την ημερομηνία της κατάσχεσης ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για τα πρώτα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα. Πρόκειται για δέκα πλειστηριασμούς που αφορούν δύο οφειλέτες και την ίδια επισπεύδουσα τράπεζα. Ειδικότερα:

Μεζονέτα  320 τμ. η οποία ανήκει σε συγκρότημα κατοικιών, το οποίο έχει ανεγερθεί επί οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου, επιφανείας μτ 1.231,16,  στην περιοχή Κοκκιναρά στην Κηφισά. Η μεζονέτα αποτελείται  από υπόγειο, ισόγειο και α όροφο, που συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική κλίμακα και ανελκυστήρα και περιγράφονται ως εξής. Τιμή πρώτης προσφοράς: 698.915,00. Η εγγυοδοσία που έχουν καταθέσει οι πλειοδότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πλειστηριασμό, ορίζεται το 30 τοις εκατό της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι 209.675,00 €

Δύο θέσεις υπόγειου πάρκινγκ στον ίδιο χώρο με τιμή πρώτης προσφοράς 10.000 ευρώ η καθεμία. Ως εγγυοδοσία την οποία πρέπει να καταθέσει ο πλειοδότης που επιθυμεί να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, ορίζεται το 30 τοις εκατό της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι 3.000 €.

Πέντε θέσεις στάθμευσης σε υπόγειο πάρκινγκ στα Βριλήσσια με τιμή πρώτης προσφοράς τις 9.500 ευρώ το καθένα και συνολική τιμή προσφοράς τα 47.500 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα, με διαφορετική τιμή 1ης προσφοράς και ιδιαίτερη για κάθε ακίνητο κατακύρωση. Οι υποψήφιοι πλειοδότες υποβάλλουν χωριστή προσφορά για κάθε ένα από τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα, αφού δηλώσουν συμμετοχή στον πλειστηριασμό του ακινήτου που επιθυμούν να πλειοδοτήσουν.

Με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες επιχειρούν ολομέτωπη επίθεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Αν και στα συρτάρια τους έχουν ήδη αποφάσεις που τους δίνουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε περίπου 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι τράπεζες – εφόσον δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια αλλαγή – σχεδιάζουν να ξεκινήσουν από ακίνητα η αξία των οποίων είναι άνω των 300.000 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά είναι επαγγελματικά αλλά και οικιστικά.
Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται και για πώληση νεών πακέτων «κόκκινων» δανείων, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 12,5 δισ. ευρώ το τέλος του 2019. 

Πρόκειται κυρίως για δάνεια ιδιωτών χωρίς εξασφαλίσεις (κάρτες και καταναλωτικά δάνεια) αλλά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν δοθεί στην πλειονότητά τους για κεφάλαια κίνησης.
Ήδη οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν εκπονήσει σχέδια για την πώληση αυτών των δανείων, μέρος των οποίων μάλιστα έχει διαγραφεί και από τους ισολογισμούς τους, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr