Κι όμως, ο ανήσυχος ύπνος δεν είναι και τόσο αθώος! Ιδού οι σοβαρές ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύουμε στο μέλλον
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που τινάζονται, κλωτσάνε, γελάνε ή φωνάζουν στον ύπνο τους, μάλλον το ταίρι σας υποφέρει τα βράδια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ανήσυχες συμπεριφορές στον ύπνο «προβλέπουν» σοβαρές ασθένειες του εγκεφάλου στο μέλλον.
Ειδικότερα, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ώρχους στη Δανία που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet Neurology δείχνει ότι τα άτομα που πάσχουν από τη λεγόμενη διαταραχή της συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM (REM sleep behaviour disorder - RBD) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Πάρκινσον ή άνοια στο μέλλον.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η RBD είναι μια διαταραχή στην οποία το άτομο είναι πολύ δραστήριο κατά τη φάση REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών), αντιδρώντας στα όνειρά του με νευρικές ή και βίαιες κινήσεις καθώς και με ομιλία ή φωνές. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, παραμένουμε ακίνητοι κατά τη φάση REM του ύπνου, η οποία συμβαίνει πολλές φορές μέσα στη νύχτα και καταλαμβάνει συνολικά περίπου το 20% του χρόνου που περνάμε κοιμισμένοι.
Στη φάση REM είναι που βλέπουμε και τα όνειρα. Στην RBD αντί το άτομο να βιώνει τη φυσιολογική προσωρινή παράλυση (ονομάζεται επίσημα ατονία) των άκρων του κατά τη φάση REM του ύπνου, παραμένει σωματικά δραστήριο. Η διαταραχή της συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM είναι συνηθέστερη στα άτομα 50-70 ετών και εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Πώς συνδέεται όμως η RBD με το Πάρκινσον και την άνοια; Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες από τη Δανία, τα άτομα που διαγιγνώσκονται με τη διαταραχή παρουσιάζουν στον εγκέφαλό τους έλλειψη ντοπαμίνης και φλεγμονή. Η νόσος Πάρκινσον είναι γνωστό ότι οφείλεται σε βλάβη στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη, ενώ η ντοπαμίνη εμπλέκεται επίσης και στις εγκεφαλικές βλάβες που χαρακτηρίζουν διάφορες μορφές άνοιας.
«Οι ασθενείς με RBD παρουσιάζουν φλεγμονές στην περιοχή του εγκεφάλου όπου βρίσκονται τα κύτταρα που παράγουν την ντοπαμίνη» εξηγεί ο Morten Gersel Stokholm, ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν στη νέα μελέτη.
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπιστώνουν την ύπαρξη φλεγμονής στον εγκέφαλο ανθρώπων που έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν Πάρκινσον ή άνοια. «Με αυτή τη μελέτη, αποκτήσαμε νέες γνώσεις σχετικά με τις διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο στα αρχικά στάδια ανάπτυξης της νόσου».
Στόχος είναι, όπως αναφέρει το onmed, να εντοπίζονται έγκαιρα τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες στο μέλλον αλλά και να παρασκευαστούν κατάλληλα φάρμακα που θα αναχαιτίζουν ή θα επιβραδύνουν αυτές τις προς το παρόν ανίατες ασθένειες.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr