Απολαυστική βασιλόπιτα τσουρέκι από την αγαπημένη μας Αργυρώ!
Μπορεί το τσουρέκι να θέλει την ώρα του, αλλά αυτή η συνταγή για Βασιλόπιτα τσουρέκι είναι εύκολη! Είναι αφράτη, με μοναδική υφή και γεύση και οικονομική.
Υλικά Συνταγής
250 γραμ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμ. χλιαρό γάλα
Στερεά υλικά
1/2 κ.γλ. αλάτι
700 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι
2 φακελάκια μαγιά
140 γραμ. ζάχαρη
1 κ.γλ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες
Για τη γέμιση
2-3 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ και 2 κ..σ νερό
1 φλ. σταφίδες ξανθές Κρήτης
3/4 φλ. κόντιτα κίτρινων φρούτων ή ψιλοκομμένα κίτρινα γλυκά κουταλιού
1/4 κ.γλ. ξύσμα λεμόνι
1/2 κ.γλ. ξύσμα περγαμόντο ή πορτοκάλι
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.σ. κρύο βούτυρο για το ψήσιμο
Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Βάζουμε τις σταφίδες σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με ρούμι ή κονιάκ και νερό. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν και να φουσκώσουν, αφού κρυώσουν τελείως.
Στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά να τραβήξει την υγρασία τους. Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε την κόντιτα κίτρινων φρούτων, το ξύσμα λεμόνι και περγαμόντο, περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Τα προσθέτουμε στη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμά της.
Για τη Βασιλόπιτα τσουρέκι
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε μπολ, το βούτυρο, τα αβγά, το γάλα και την υγρή βανίλια, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 1′-2′ σε χαμηλή ταχύτητα και δυναμώνουμε το μίξερ στο δυνατό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 8′-10′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό. Σαν μεγάλη τσίχλα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τα δάχτυλά μας και πιάνουμε τη ζύμη. Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.
-Για γρήγορο φούσκωμα της ζύμης
Αν θέλουμε η ζύμη να φουσκώσει γρήγορα τη βάζουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για μία ώρα και λίγα λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-Για αργό φούσκωμα της ζύμης
Εναλλακτικά, αν έχουμε χρονικό περιθώριο αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη καλά στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου γύρω στις 15 ώρες μέχρι να πάρει τρεις φορές τον όγκο της.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, βουτάμε τα χέρια σε λίγο βούτυρο και αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Την πατάμε να ξεφουσκώσει. Προσθέτουμε τη γέμιση. Ζυμώνουμε τη ζύμη να πάρει μέσα όλα τα υλικά (αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στον κάδο του μίξερ, να ρίξουμε δηλαδή τη γέμιση μέσα τη ζύμη και να προσθέσουμε τη γέμιση. Με το γάντζο ζυμώματος ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ρουφήξει η ζύμη όλα τα υλικά).
Πιάνουμε τη ζύμη και τη φορμάρουμε σε μπάλα. Όλες οι ενώσεις πρέπει να είναι προς τα κάτω και και η πάνω πλευρά που θα βλέπουμε να είναι λεία και φουκωτή. Βουτυρώνουμε βαθύ ταψί 30 ή 32 εκ. και το ντύνουμε με λαδόκολλα. Κόβουμε λωρίδες λαδόκολλα και τις κολλάμε περιμετρικά στα τοιχώματα του ταψιού.
Η ζύμη πρέπει να καλύπτει το σκεύος μέχρι τη μέση για να έχει περιθώριο να σηκωθεί στο φούσκωμα. Αλλιώς θα χυθεί έξω στο ψήσιμο. Ακουμπάμε τη ζύμη μέσα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Πατάμε ελαφρά τη ζύμη μπάλας να πλατύνει. Μπήγουμε το φλουρί στη Βασιλόπιτα.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να φουσκώσει
-Για γρήγορο φούσκωμα της βασιλόπιτας, σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο, στο ζεστό σβηστό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 45′ να διπλασιαστεί σε όγκο.
-Για αργό φούσκωμα της βασιλόπιτας, σκεπάζουμε με διπλωμένη νωπή πετσέτα το ταψί και αφήνουμε τη βασιλόπιτα χωρίς να κουνάμε το ταψί για περίπου 4-5 ώρες να φουσκώσει με ηρεμία και να διπλασιαστεί.
Αφού φουσκώσει η βασιλόπιτα, με πολύ κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε σταυρό στο κέντρο της Βασιλόπιτας και ακουμπάμε πάω το κρύο κομμάτι βούτυρο. Ακουμπάμε κάτω κάτω στον φούρνο ταψί ή ανοξείδωτο μπολ με βραστό νερό ώστε να δημιουργείται υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να μη ξεραίνεται η Βασιλόπιτα. Επίσης γίνεται γυαλιστερή στην επιφάνεια λόγω των υδρατμών.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στο αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 50′-1 ώρα να φουσκώσει κι άλλο να ροδίσει και να κάνει κρούστα η επιφάνεια. Θα σκουρύνει αρκετά λόγω των αυγών στη ζύμη μη σας τρομάζει αυτό.
Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός, ανάλογος με το φούρνο μας, την προθέρμανση και την ξεκούραση της ζύμης. Ελέγχουμε το ψήσιμο όπως τα κέικ. Μπήγουμε σουβλί στο κέντρο προς το τέλος του ψησίματος για σιγουρευτούμε ότι η καρδιά έχει ψηθεί. Δηλαδή το σουβλί να βγαίνει νοτισμένο από την υγρασία αλλά καθαρό από ζύμη.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 30΄, ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει καλά την τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρήσει τη φρεσκάδα της μέχρι να την παρουσιάσουμε στο τραπέζι. Αχνίζουμε τη βασιλόπιτα και γράφουμε ευχές με λιωμένη σοκολάτα.
Extra tips για σίγουρη επιτυχία
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
2. Τα υγρά υλικά πρέπει να είναι χλιαρά και όχι καυτά γιατί θα καεί η μαγιά.
3. Το χτύπημα της ζύμης στο μίξερ πρέπει να είναι συνεχές για να τσιχλώσει.
4. Οι ενώσεις της ζύμης πρέπει να είναι προς το κάτω.
5. Ακολουθήστε τους χρόνους ξεκούρασης της ζύμης είτε τον γρήγορο είτε τον αργό όπως ακριβώς σας περιγράφω αντίστοιχα για τέλειο φούσκωμα και ωρίμανση της ζύμης.
6. Καθόλου αέρας δεν πρέπει να επηρεάσει τη ζύμη. Air condition και ανοιχτές πόρτες έχουν σαν αποτέλεσμα να πετσιάσει η ζύμη και να μη φουσκώσει σωστά.
7. Πάντα βρεγμένο πανί στο σκέπασμα της ζύμης.
8. Μπολ με καυτό νερό στο φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος διαπνέει υγρασία με τους υδρατμούς στη Βασιλόπιτα και δίνει γυαλιστερό αποτέλεσμα.
9. Μόλις κρυώσει καλά η Βασιλόπιτα την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας για να διατηρηθεί αφράτη και ολόφρεσκη μέχρι να την κόψουμε (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όχι στο ψυγείο).
Who is Who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr