Σαββατοκύριακο & ο αγαπημένος μας Άκης Πετρετζίκης προτείνει συγκλονιστικό Χριστουγεννιάτικο κορμό με φρούτα του δάσους... Γιαμ γιαμ!

Στην κουζίνα με εύκολες, γρήγορες και φυσικά πεντανόστιμες γαστρονομικές προτάσεις μάς βάζει ο αγαπημένος μας σεφ.

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι

3 αυγά + 2 κρόκοι
75 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
25 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για την μους της γέμισης

6 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
30 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
120 γρ.  κουβερτούρα
20 γρ. βούτυρο

Για το γλάσο

300 γρ. λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη
200 γρ. κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα

ζάχαρη άχνη
100 γρ. φρούτα του δάσους

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 ° C στον αέρα. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαστάσεων 25x35. Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά, τους κρόκους και την ζάχαρη για 6-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το κοσκινισμένο κακάο και το ξύσμα.

Aνακατεύουμε ελαφρά με την βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας προσπαθώντας να μην χάσουμε πολύ όγκο από το μείγμα μας. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και όταν το τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι, αυτό να βγαίνει καθαρό. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε μια σχάρα.

Για τη μους

Χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ τα ασπράδια μαζί με 1 πρέζα αλάτι μέχρι που να αφρατέψουν και προσθέτουμε σε δόσεις σιγά σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη. Μόλις αφρατέψει και γυαλίσει, δοκιμάζουμε λίγο από τη μαρέγκα για να δούμε αν έχει διαλυθεί τελείως η κρυσταλλική ζάχαρη. Αν δεν έχει διαλυθεί συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα.

Σε ένα μπολ τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και την λιώνουμε στα μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα. Αφήνουμε λίγο στην άκρη και μετά ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρουμε την σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ παίρνουμε το 1/3 από την μαρέγκα την προσθέτουμε στην σοκολάτα και ανακατεύουμε ελαφρά με μια πλαστική σπάτουλα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.

Την υπόλοιπη μαρέγκα την προσθέτουμε σε 2 μέρη στο μείγμα ανακατεύοντας κάθε φορά πολύ ελαφρά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί πλήρως. Μεταφέρουμε τη μους στο ψυγείο να παγώσει.

Για το γλάσο

Τοποθετούμε τη λευκή κουβερτούρα σε ένα μεσαίο μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και αποσύρουμε πριν αρχίσει να βράζει. Τη ρίχνουμε στην σοκολάτα και αφήνουμε να σταθεί 1 λεπτό ώστε να μαλακώσει η σοκολάτα. Στη συνέχει ανακατεύουμε το μείγμα με μια πλαστική σοκολάτα για να ομοιογενοποιηθεί. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες να παγώσει καλά.

Για το στήσιμο

Αφαιρούμε την λαδόκολλα από το παντεσπάνι και το μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας με την μεγάλη μεριά προς το μέρος μας.

Απλώνουμε το μείγμα της μους ομοιόμορφα και τυλίγουμε προσεκτικά. Βγάζουμε την γκανάζ από το ψυγείο, την χτυπάμε στον κάδο του μίξερ μέχρι να αφρατέψει και στη συνέχεια την αλείφουμε με μία σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια και στα πλαϊνά του ρολού. Τέλος από πάνω τοποθετούμε τα μούρα, πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr