O Άκης εγγυάται: 6 απίθανες σούπες που θα λατρέψετε γιατί… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
Αν το καλοσκεφτούμε, οι σούπες είναι από τα φαγητά εκείνα που έχουν διανύσει αμέτρητα χιλιόμετρα όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής τους…
Ξεκίνησαν νερόβραστες, έχοντας ως βασικά υλικά τα… απομεινάρια της προηγούμενης ημέρας και εξελίχθηκαν σε gourmet πιάτα και σκόνες κλεισμένες σε αεροστεγείς συσκευασίες οι οποίες γίνονται σούπες στο λεπτό με λίγο βραστό νερό.
Ε, δεν είναι λίγο όλοι αυτό… Ειδικά αν υπολογίσει κανείς πως οι πρώτες σούπες δημιουργήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν. Είναι εύκολες, μας βοηθούν να παίξουμε κρυφτό με τα λαχανικά (βολικό για τις μαμάδες), είναι θρεπτικές, νόστιμες, γρήγορες, ενώ η θερμιδική αξία τους είναι κάτι το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς – με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος να αποτελούν τα βασικά συστατικά τα οποία μπορούν να την εκτοξεύσουν στα ύψη (ακολουθούν τα ζυμαρικά, το ρύζι, αλλά και τα όσπρια ή το κρέας, τα οποία τη μεταμορφώνουν σε ολοκληρωμένο γεύμα).
Σούπα βελουτέ με κουνουπίδι
Συστατικά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κεφάλι κουνουπίδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή 1 λίτρο νερό και 2 κύβοι ζωμοί κοτόπουλο
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb
Αφαιρούμε τα φύλλα και κόβουμε σε μπουκέτα το κουνουπίδι. Καθαρίζουμε το κοτσάνι και το κόβουμε και αυτό σε κομμάτια.
Σε μία πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 1-2 λεπτά. Προσέχουμε να μην πάρουν χρώμα.
Τέλος, προσθέτουμε το κουνουπίδι και το σοτάρουμε και αυτό για 1-2 λεπτά.
Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράζει η σούπα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι για περίπου 15 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, περνάμε τη σούπα από μπλέντερ και επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή!
Σούπα βελουτέ με ψητό κουνουπίδι και κάρυ
Συστατικά
1 μεγάλο κουνουπίδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκ. σκόρδο καθαρισμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 ½ κ.γ. κύμινο( ½ + 1)
1, 5 λίτρο νερό
1 κύβος λαχανικών
1 κ.γ. πάστα κάρυ
½ κγ. κόλιανδρο, σε σκόνη
½ κγ. πάπρικα καπνιστή
½ κγ. κουρκουμάς
αλάτι
πιπέρι
400 γρ. γάλα καρύδας
μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα
1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το σκόρδο στη μέση.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, ½ κ.γ. κύμινο και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά.
Όσο ψήνουμε τα λαχανικά, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το νερό, τον κύβο λαχανικών, την πάστα κάρυ, 1 κ.γ. κύμινο, τον κόλιανδρο, την καπνιστή πάπρικα, τον κουρκουμά και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει το νερό.
Αφού ψηθούν τα λαχανικά μας, αφαιρούμε από τον φούρνο το ταψί και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τον ζωμό και τα μπαχαρικά μας. Αν θέλουμε κρατάμε μερικά μπουκετάκια από το κουνουπίδι για το σερβίρισμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τη σούπα να μην έχει κομμάτια και προσθέτουμε το γάλα καρύδας.
Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά. Διακοσμούμε με τα μπουκετάκια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Σούπα κολοκύθας με κάστανα και τραγανή πανσέτα
Συστατικά
500 γρ. κολοκύθα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
260 γρ. κάστανα βρασμένα, ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα 2 1/2 κούπες
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
1 κ.γ. μείγμα 5 μπαχαρικών
1 πρέζα κανέλα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
125 γρ. χοντρές φέτες πανσέτα, κομμένες σε μικρές, φαρδιές λωρίδες
Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
Βάζουμε την κολοκύθα και το κρεμμύδι σε ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωράνε άνετα σε μία στρώση. Περιχύνουμε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε τα λαχανικά μέχρι να είναι εντελώς τρυφερά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα κάθε 15 λεπτά.
Αυτό θα πάρει περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα. Καλό είναι να τα έχουμε σκεπάσει με λίγο αλουμινόχαρτο για να μην πάρουν χρώμα.
Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε, μαζί με τα τυχόν υγρά που έχουν βγάλει σε μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα τα κάστανα και 3 κούπες ζωμό κοτόπουλου.
Φέρνουμε τη σούπα σε βρασμό σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μπαχαρικών, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε συχνά για 20 έως 30 λεπτά, μέχρι τα κάστανα να μαλακώσουν εντελώς.
Αφαιρούμε τη σούπα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Πολτοποιούμε τη σούπα σε ένα μπλέντερ ή στον μύλο λαχανικών. Στο σημείο αυτό μπορούμε να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες πριν την σερβίρουμε.
Στη συνέχεια αν την περάσαμε από το μπλέντερ την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 επιπλέον κούπα από το ζωμό και 3/4 της κούπας κρέμα γάλακτος.
Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε τη σούπα και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι επιπλέον.
Παράλληλα βάζουμε την πανσέτα σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια-υψηλή φωτιά.
Σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά την πανσέτα, μέχρι να αρχίσει να γίνεται τραγανή.
Βγάζουμε από τη φωτιά.
Για να σερβίρουμε τη σούπα, προσθέτουμε λίγη από την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στην κάθε μερίδα και γαρνίρουμε το καθένα πιάτο με μερικές από τις τραγανές πανσέτες.
Σούπα βελουτέ με μανιτάρια
Συστατικά
1 κιλό μανιτάρια
1 λίτρο γάλα
100 γρ. κρασί λευκό
2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
3 κλωνάρια δενδρολίβανο
2 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
5 φέτες μπέικον για σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Μια πολύ όμορφη σούπα βελούδινη.. Από τις πιο ωραίες και νόστιμες. Δεν χρησιμοποιώ κρέμα γάλακτος αλλά γάλα και αυτό είναι αρκετό για να δώσει μια υπέροχη υφη..
Εκτέλεση
Κόβουμε κάθετα σε φέτες τα κρεμμύδια μας.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα και μία πρέζα ζάχαρη για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα 3 κλωνάρια δενδρολίβανο το οποίο θα αφαιρέσουμε αργότερα. Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα μέσα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία μεμβράνη και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30-40 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα δενδρολίβανα που έχουμε βάλει μέσα.
Χτυπάμε την σούπα με το ειδικό εργαλείο για πουρέ (ή σε ένα μίξερ λίγη λίγη ποσότητα τη φορά) και όση ώρα χτυπάμε αν τη θέλουμε πιο αραιή προσθέτουμε και λίγο νερό μέσα και μόλις είναι έτοιμη αφήνουμε στην άκρη. Αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει να κάψει σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το μπέικον και από τις 2 πλευρές μέχρι να γίνει τραγανό. Μόλις είναι έτοιμο το ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι.
Σερβίρουμε την σούπα μας με το ψιλοκομμένο μπέικον.
Tip
Στις σούπες προτιμάμε τα λευκά κρεμμύδια και όχι τα πολύ κόκκινα γιατί έχουν πιο ζαχαρένια γεύση!
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση των συνταγών
Σούπα με πράσο και πατάτες
Συστατικά
3 πράσα
2 πατάτες
1 κρεμμύδι
1 κύβο κότας
100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
φρέσκο θυμάρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε μια μέτρια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, το πράσο σε ροδέλες και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια, το θυμάρι, τον ζωμό, 1/2 λίτρο νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Περνάμε τη σούπα από μπλέντερ και αν θέλουμε περνάμε και από σίτα ώστε να γίνει ακόμα πιο βελούδινη.
Tip
Συνοδεύουμε με κρουτόν, λίγο τυρί, φρεσκοκομμένο μαϊντανό!!!
Σούπα με καρότο και λεμόνι
Συστατικά
25 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πράσο
300 γρ. καρότα
ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
1 λίτρο ζωμό κότας
100 γρ. κόκκινες φακές ή φάβα
μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό ή ακόμα καλύτερα φρέσκο κόλιανδρο
αλάτι
πιπέρι
λίγο κύμινο (1/2 κ.γ.)
Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos
Μία σούπα που φέρνει μία ιδέα καλοκαιριού τον χειμώνα...Έχει τα ζεστά χρώματα του καλοκαιριού αλλά οι φακές που περιέχει δίνουν σώμα στη σούπα που τόσο θέλουμε με το κρύο!
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα λαχανικά μας ψιλοκομμένα και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά περίπου 20 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φακές και τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το μισό από τα αρωματικά μας.
Περνάμε από το μπλέντερ και κάνουμε πουρέ τη σούπα. Αν θέλουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ραφινάτη την περνάμε από μία σίτα. Διορθώνουμε τη γεύση με τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ψιλοκομμένο το υπόλοιπο μυρωδικό μας.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr