Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Όσοι πίνουν τσάι είναι πιο δημιουργικοί!
Οι Βρετανοί δεν περνούν μέρα χωρίς να πιουν τσάι και απ' ο,τι φαίνεται όχι αδίκως, καθώς εκτός από τα δεκάδες οφέλη του, στη σωματική μας υγεία, το δημοφιλές αυτό ρόφημα μπορεί να βελτιώσει την πνευματική μας διαύγεια, να ενισχύσει τη προσοχή μας και να διεγείρει τη δημιουργικότητά μας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούν να γίνουν αισθητά, μόλις λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση του ροφήματος.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Food Quality and Preference», μια ομάδα ψυχολόγων του Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στην Κίνα διεξήγαγε δύο δοκιμασίες σε 50 φοιτητές, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας, τα 23 έτη.
Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν ένα φλιτζάνι μαύρου τσαγιού προτού εξετασθούν στις διάφορες δοκιμασίες, ενώ οι άλλοι μισοί αρκέστηκαν σ' ένα ποτήρι νερού.
Στην πρώτη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες έπρεπε να κατασκευάσουν μια «ελκυστική και δημιουργική» κατασκευή από τουβλάκια, ενώ στη δεύτερη τους ζητήθηκε να εφεύρουν ένα «φρέσκο» όνομα για ένα υποτιθέμενο εστιατόριο με νουντλς.
Τα αποτελέσματα τους κρίθηκαν και βαθμολογήθηκαν από άλλους συμφοιτητές τους που δεν συμμετείχαν στη μελέτη, αναφέρει η independent.co.uk.
Οι φοιτητές που είχαν καταναλώσει τσάι, σημείωσαν κατά μέσο όρο, βαθμολογία 6,54 για τις δημιουργίες τους, ενώ αυτοί που είχαν καταναλώσει νερό βαθμολογήθηκαν με 6,03.
Εν τω μεταξύ, στην δοκιμασία του ονόματος εστιατορίου, τα άτομα που είχαν πιει τσάι σημείωσαν κατά μέσο όρο 4,11 έναντι 3,78 αυτών που είχαν πιει νερό.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το τσάι ενίσχυσε τη δημιουργικότητα και στις δύο δοκιμές, αφήνοντας τους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το ζεστό ρόφημα βελτιώνει τη συνολική γνωστική λειτουργία.
Οι επικεφαλής της μελέτης υποστήριξαν:
«Τα δύο βιολογικά συστατικά, η καφεΐνη και η θεανίνη, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην προσοχή, που είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της γνωστικής μας λειτουργίας».
Ωστόσο, οι ειδικοί επισήμαναν ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν σχετικά μικρή ποσότητα τσαγιού στη μελέτη και συνεπώς ενδέχεται να μην υπάρχουν οι ίδιες θετικές επιδράσεις μακροπρόθεσμα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr