Ο αγαπημένος μας Άκης Πετρετζίκης φέρνει την Γαλλία στο πιάτο μας! Υπέροχο Pithivier με κοτόπουλο και θυμάρι

Μια - ακόμα - γαστρονομική πρόταση που θα σας ξετρελάνει!

ΥΛΙΚΑ

2 φύλλα σφολιάτας
350-400 γρ. κοτόπουλο 
200-250 γρ. τυριά που λιώνουν
240 γρ. γάλα
3 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
λίγο ελαιόλαδο
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 κ.γ. αγγλική μουστάρδα
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
αλάτι
πιπέρι
2 κρόκους αυγού και 1 για άλειμμα
80 γρ. καλαμπόκι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να κάψει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει καλό χρώμα.  Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε και το θυμάρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σε ένα μπολ. 

Στο ίδιο τηγάνι, αφού το έχουμε καθαρίσει, ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει και μετά το αλεύρι. Ανακατεύουμε να μη σβολιάσει και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα για να γίνει μια σφιχτή μπεσαμέλ.  Ρίχνουμε τα τυριά σιγά σιγά να λιώσουν και προσθέτουμε το καλαμπόκι, τους 2 κρόκους, τη μουστάρδα και το κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει στο ψυγείο.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Κόβουμε τα φύλλα της σφολιάτας σε 2 κύκλους. Ο ένας λίγο πιο μεγάλος από τον άλλο. Βάζουμε τον μικρό κύκλο πάνω σε ένα ταψί. Επάνω βάζουμε τη γέμιση αλλά αφήνουμε ένα εκατοστό γύρω γύρω χωρίς γέμιση ώστε να κλείσει καλά η πίτα μας.

Αλείφουμε με λίγο κρόκο (αφού το έχουμε αραιώσει με λίγο νερό) περιμετρικά τη σφολιάτα και βάζουμε από πάνω το άλλο φύλλο. Κολλάμε καλά τα δύο φύλλα και με ένα πιρούνι κάνουμε "πιρουνιές" για να ενωθούν καλά τα δύο φύλλα.  Με ένα μαχαίρι κάνουμε μία τρύπα στο κέντρο της πάνω σφολιάτας διαμέτρου 1-2 εκ. για να βγαίνει ο ατμός κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 

Επίσης με το μαχαίρι κάνουμε χαρακιές που ξεκινούν ακτινωτά από τον κύκλο και καταλήγουν στην περιφέρεια της πίτας. Ό,τι κομμάτια έμειναν από τη σφολιάτα τα ρίχνουμε από πάνω κάνοντάς την πιο όμορφη αφού έχουμε αλείψει όλη την πίτα με κρόκο.  Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr