Γιατί ζαχαρώνει το μέλι- Είναι καλό ή χρειάζεται πέταμα;
Η κρυστάλλωση στο μέλι ή, όπως αποκαλείται ευρέως, το «ζαχάρωμα», οφείλεται στη φυσική γλυκόζη που περιέχει ένα μέλι σε συνδυασμό με την υγρασία του.
Μέλια από κωνοφόρα δέντρα έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη και για τον λόγο αυτόν πολύ δύσκολα ζαχαρώνουν. Αντίθετα, τα ανθόμελα είναι κατεξοχήν τα μέλια που ζαχαρώνουν, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Έτσι, είναι σύνηθες να βλέπουμε ένα μέλι από ρείκι ή ακόμη και από θυμάρι να ζαχαρώνει με την πάροδο του χρόνου.
Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η κρυστάλλωση στο μέλι είναι μια φυσική διαδικασία και απόδειξη πως το μέλι είναι αγνό. Εάν κάποιος παραγωγός επιμένει, για να μην σας φοβίσει, πως το μέλι του δεν ζαχάρωνει, τότε να είστε επιφυλακτικοί.
Αναφέραμε παραπάνω πως η κρυστάλλωση είναι το αποτέλεσμα μιας φυσικής διαδικασίας, που οφείλεται στην περιεκτικότητα σε γλυκόζη και στην υγρασία. Εδώ λοιπόν, χρειάζεται λίγη προσοχή. Εάν το μέλι κρυσταλλώσει ομοιόμορφα, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αρκεί να τοποθετήσουμε το βαζάκι σε μπεν μαρί για λίγη ώρα και το μέλι θα επανέλθει στην αρχική του μορφή.
Εάν όμως το μέλι κρυσταλλώσει ανομοιόμορφα, δηλαδή το μισό είναι κρυσταλλωμένο και το υπόλοιπο ρευστό, τότε αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υγρασίας, με κίνδυνο το μέλι να ξινίσει. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να το καταναλώσετε άμεσα, αφού πρώτα το περάσετε από μπεν μαρί, αναφέρει το athinorama.gr.
Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μερικά από τα καλύτερα μέλια του κόσμου, αρωματικά και θρεπτικά λόγω της ιδιαίτερης χλωρίδας της χώρας μας. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να στηρίζουμε την ποιότητα των φυσικών τροφών και να είμαστε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές. Καλό, λοιπόν, είναι να θυμόμαστε πως η κρυστάλλωση στο μέλι είναι ένδειξη ποιότητας και όχι το αντίθετο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr