Αυτοί είναι οι πιο απλοί κανόνες για υγιεινή διατροφή που θα σας σώσουν!
Όταν σκεφτόμαστε τη διατροφή μας και πόσο σωστές επιλογές κάνουμε, συνήθως αγχωνόμαστε και μόνο στην ιδέα.
Η υγιεινή διατροφή, ωστόσο, δεν είναι κάτι πολύπλοκο και χρονοβόρο ούτε απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο κόστος. Το μόνο που χρειάζεται να ακολουθήσεις είναι κάποιοι απλοί κανόνες.
Κατανάλωσε τροφές από κάθε ομάδα: λαχανικά, φρούτα, λιπαρά (γαλακτοκομικά), πρωτεΐνη (άπαχο κρέας και ψάρι ή εναλλακτικές επιλογές όπως τόφου, όσπρια και καρποί) και υδατάνθρακες (ψωμί, πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι).
Στόχευσε σε τρία γεύματα την ημέρα και μερικά σνακ.
Κράτα τις μερίδες σε μία λογική ποσότητα ώστε να μην τρως υπερβολικά αλλά ούτε και ελάχιστα. Φρόντισε οι μερίδες να μην είναι πολύ μικρές για να μην πεινάς συνέχεια.
Μην παραλείπεις γεύματα, ειδικά το πρωινό. Τρία κυρίως γεύματα την ημέρα και δύο υγιεινά σνακ ενδιάμεσα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείς ένα υγιές βάρος, να μην εξαντλείς τον οργανισμό σου και να αποφεύγεις το junk food. Η παράλειψη ενός γεύματος θα επιφέρει μόνο αρνητικά αποτελέσματα.
Μην χωρίζεις τα φαγητά σε καλά και κακά. Όλες οι τροφές έχουν θέση σε ένα σωστό διατροφολόγιο, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγοράζεις προϊόντα χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά ή light.
Αξιολόγησε την πείνα σου πριν φας. Πριν φας οτιδήποτε χωρίς καν να το σκεφτείς, αναρωτήσου αν πεινάς πραγματικά. Χρησιμοποίησε μία κλίμακα από το 1 έως το 10, έχοντας το 10 ως την απόλυτη πείνα και το 1 ως καθόλου. Προσπάθησε να μην φας πριν φτάσεις στο 5.
Κατάλαβε γιατί τρως. Αναζητάμε φαγητό για διαφορετικούς λόγους. Προσπάθησε να βρεις τους δικούς σου κρατώντας ένα ημερολόγιο φαγητού και σημειώνοντας πως νιώθεις κάθε φορά που τρως κάτι. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από το συναισθηματικό φαγητό, σύμφωνα με την tsemperlidou.gr.
Μην κάνεις το φαγητό εχθρό σου. Μην επιτρέπεις στις διατροφικές σου συνήθειες να σε κάνουν να αισθάνεσαι αναστάτωση ή ενοχές. Το φαγητό είναι μόνο φαγητό και δεν θα πρέπει να ελέγχει τη ζωή σου ή να έχει τη δύναμη να σε κάνει να νιώθεις «άσχημα». Αν όμως δεν μπορείς να το κοντρολάρεις, συζήτησέ το με κάποιον που εμπιστεύεσαι ή με έναν ειδικό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr